Ρόμνεϊ ψήφισε η Φλόριντα

Το 46% των ψήφων των ρεπουμπλικανών της Φλόριντα κέρδισε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ. Ο βασικός του αντίπαλος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Νιουτ Γκίνγκριτς, απέσπασε το 32% των ψήφων.

Ακολουθούν ο Ρικ Σαντόρουμ με 13% και ο Ρον Πολ με 7%.

Η νίκη του πολυεκατομμυριούχου Ρόμνεϊ δεν αποτελεί έκπληξη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
τον έφεραν να προηγείται με διαφορά 11 έως 15 μονάδων.

Μόλις μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Μιτ Ρόμνεϊ μίλησε σε υποστηρικτές του, κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία νίκη».

«Μια προκριματική αναμέτρηση δεν μας διχάζει, μας προετοιμάζει και θα νικήσουμε», τόνισε ο Ρόμνεϊ. Τον επόμενο Αύγουστο, στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα ορίσει επισήμως τον υποψήφιο για την προεδρία, «το κόμμα μας θα είναι ενωμένο με ένα εισιτήριο νίκης για την Αμερική», είπε.

Στην ομιλία του, δεν στράφηκε κατά των αντιπάλων του, αλλά επιτέθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι μεγαλώνει το δημόσιο έλλειμμα και πως ο ίδιος ο Ρόμνεϊ με την πείρα του στα οικονομικά και ως πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης μπορεί, χωρίς να αυξήσει του φόρους, να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι το συνέδριο.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας σε κάθε πολιτεία, θα νικήσουμε και θα είμαι ο εκλεγμένος υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά ο Γκίνγκριτς που ευελπιστεί να συσπειρώσει το συντηρητικό κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του κρατούσαν πανό που έγραφαν «46 Πολιτείες», θέλοντας να επισημάνουν ότι η προεκλογική αναμέτρηση μόλις έχει αρχίσει και μόνο τέσσερις από τις 50 πολιτείες της Αμερικής έχουν ψηφίσει.

Η νίκη του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης στη Φλόριντα, την τέταρτη πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η πολιτεία αυτή δίνει 50 εκλέκτορες και θεωρείται απαραίτητη για κάθε υποψήφιο πρόεδρο.

Σημαντική για την τελική έκβαση θεωρείται η «Σούπερ Τρίτη» στις 6 Μαρτίου, κατά την οποία διεξάγονται εκλογές σε 10 πολιτείες.

Σήμερα, ο Μιτ Ρόμνεϊ ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία στη Μινεσότα και τη Νεβάντα, όπου το Σάββατο πραγματοποιούνται οι επόμενες προκριματικές εκλογές. Ακολουθούν αναμετρήσεις στο Κολοράντο, τη Μινεσότα και το Μισούρι.
Keywords
Τυχαία Θέματα