Τα ακριβά μας άλλοθι
Οταν, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ο θάνατος του Βασίλη Παπαβασιλείου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με «αποχαιρετισμούς» και αναφορές στον σημαντικό μας θεατράνθρωπο (καθόλου δεν μου αρέσει η λέξη «θεατράνθρωπος» αλλά πώς να περιγράψεις κάποιον που είχε αφοσιωθεί τόσο απόλυτα στο θέατρο και ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός και ως μεταφραστής;). Βέβαια, σε αυτό το διαδικτυακό χωριό που λειτουργεί σαν ένα απέραντο «κομμωτήριο» (με κατατεθειμένο τον σεβασμό μου στα κανονικά κομμωτήρια και στους ανθρώπους που εργάζονται
Αφορμή για σκέψη. Γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Βασίλη Παπαβασιλείου; Σκέφτομαι τους ηθοποιούς των νεότερων γενεών. Οι οποίοι ξεπέρασαν – και πολύ καλά έκαναν – ταμπού του παρελθόντος. Θέλω να πω ότι εξαιρετικοί ηθοποιοί του θεάτρου και σε σίριαλ παίζουν πλέον και διαφημίσεις κάνουν, για να μη μιλήσω για την προώθηση προϊόντων από τους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια. Αφού λοιπόν έχουν ψιλοβολέψει το οικονομικό, αναζητούν – και, επίσης, πολύ καλά κάνουν – τα θεατρικά τους άλλοθι. Σε συνεργασίες με ανθρώπους σαν τον Παπαβασιλείου. Ο οποίος ανήκει σε μια γενιά που συνέβαλε ώστε να είναι σήμερα το θέατρο στην Ελλάδα η Τέχνη που άνθησε και που προχώρησε περισσότερο απ’ όλες τις άλλες τις τελευταίες δεκαετίες. Με ταλαντούχους δημιουργούς οι οποίοι όμως είχαν κάπου να «πατήσουν».
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου έφυγε άρρωστος και με οικονομικά προβλήματα. Διότι οι θεατρικοί σκηνοθέτες είναι, οικονομικά, παγιδευμένοι στη συνθήκη της δουλειάς τους. Μια παράσταση, από τη στιγμή που κατεβάζει αυλαία, παύει να αποτελεί πηγή εσόδων. Δεν είναι όπως ένα τραγούδι που ο συνθέτης και ο στιχουργός εισπράττουν εσαεί δικαιώματα. Επίσης οι σκηνοθέτες, ακόμα και οι επιφανείς, δεν είναι σαν τους ζωγράφους που μπορούν να πουλήσουν παλαιότερους πίνακές τους ή να ζωγραφίσουν, όποτε θέλουν, καινούργιους. Δεν είναι καν σαν τους συγγραφείς που τα βιβλία τους μπορούν να πουλάνε σε βάθος χρόνων ή εισπράττουν κάθε φορά που ανεβαίνει ένα έργο τους. Δεν είναι καν ηθοποιοί ώστε να αμείβονται για τα περάσματά τους από την τηλεόραση – αν και ο Παπαβασιλείου, ως Φωκίων Καπνίδης (ο θεατρικός χαρακτήρας που δημιούργησε πριν από κάποια χρόνια), θα μπορούσε να κάνει θραύση ως τηλεοπτικός ήρωας. Σαν τους ποιητές είναι οι σκηνοθέτες, σε μια εποχή που η ποίηση θεωρείται πάρεργο.
Ανθρωποι σαν τον Παπαβασιλείου, τον Ευαγγελάτο, τον Μιχαηλίδη που μας έκαναν να αγαπήσουμε το θέατρο, σαν τον Βογιατζή που μας «φωταγώγησε» τη μαγεία του, σαν τον Χουβαρδά που μας δίδαξε τον θεατρικό κοσμοπολιτισμό, σαν τον Φασουλή που μας σύστησε μια καινούργια γλώσσα η οποία πέρασε και στην καθημερινότητά μας, δεν ήταν, δεν είναι απλώς καλλιτέχνες. Με τον λόγο τους, τη σκέψη τους, την αισθητική τους, την άποψή τους, τη μόρφωσή τους διαμόρφωσαν έναν τρέχοντα πολιτισμό, σμίλευσαν τα χοντροκομμένα μας, εμβάθυναν στα απλουστευμένα μας. Ακόμα και αν γνωρίζουμε αποσπασματικά το έργο τους. Είναι τα άλλοθί μας. Ε, σε αυτά τα άλλοθι δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να δίνει μια μεγάλη τιμητική σύνταξη; Να φροντίζει την αξιοπρεπή περίθαλψή τους; Πόσοι είναι άλλωστε; Λίγοι, πολύ λίγοι και γι’ αυτό πολύτιμοι.
Τι θυμάμαι από τον Βασίλη ΠαπαβασιλείουΘυμάμαι πώς βγήκα από το θέατρο όταν είδα τη «Σπασμένη στάμνα» που είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Λευτέρη Βογιατζή. Παραπατούσα. Κάθισα στα σκαλάκια μιας πολυκατοικίας για να συνειδητοποιήσω τι ήταν αυτό το αριστούργημα που είχα δει. Τις παραστάσεις του με έργα του Μαριβό και του Γκολντόνι. Το «Ζουβέ – Ελβίρα» της Μπριζίτ Ζακ. Βεβαίως και την «Ελένη» του Ρίτσου. Τον Φωκίωνα Καπνίδη. Το ευρηματικό «Relax Mynotis». Και τον ίδιο να γελάει στα «Μπακαλιαράκια», την ταβέρνα του Δαμίγου στην Πλάκα που ούτε αυτή υπάρχει πια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για Μπούκερ – Ζήτησαν Χεζόνια από Γιαννακόπουλο!
- Με 297 βουλευτές για πρώτη φορά η Βουλή – Διαλύονται οι Σπαρτιάτες
- Η Τατιάνα Μπλάτνικ απαντά τι δουλειά κάνει για να ζει και αποκαλύπτει την αγαπημένη της ελληνική λέξη
- Κρήτη: Νεκρή εντοπίστηκε η Ισραηλινή συγγραφέας που αγνοούνταν
- Ο Κυρ. Βελόπουλος για την αυριανή δίκη στη Λάρισα σχετικά με τα Τέμπη
- Πού έχει φωτιά τώρα: LIVE χάρτης με τα μέτωπα στην Ελλάδα σήμερα (10/6)
- Στάθης Αγγελόπουλος: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τραγουδιστής
- Allou Fun Park: Κλείνει μετά από 23 χρόνια – Ανακοίνωση με αιχμές κατά του δήμου
- Μεγάλη φωτιά στη Μυτιλήνη: Σηκώθηκαν 10 εναέρια μέσα – Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο
- Ο Κέντρικ Ναν, η Λένα Ζευγαρά και η ανακοίνωση του δικηγόρου της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μεγάλη φωτιά στη Μυτιλήνη: Σηκώθηκαν 10 εναέρια μέσα – Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο
- Βραζιλία: Αναγεννημένες κούκλες… ένα ακίνδυνο χόμπι ή μία απειλή;
- Θριάμβευσε η ενότητα
- Φωτιά σε ινδικό εστιατόριο στην Αχαρνών
- Λασίθι: Εντοπίστηκε τελικά νεκρή η Ισραηλινή συγγραφέας που αγνοούνταν
- Τα ακριβά μας άλλοθι
- Φωτιά σε οικόπεδο στο Χαλάνδρι
- Παρέκκλιση
- Η Προανακριτική ανοίγει νέο κύκλο σύγκρουσης
- Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Κινητή Ιατρική Μονάδα ταξίδεψε στη Σάμο για δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τα ακριβά μας άλλοθι
- Λασίθι: Εντοπίστηκε τελικά νεκρή η Ισραηλινή συγγραφέας που αγνοούνταν
- Μεγάλη φωτιά στη Μυτιλήνη: Σηκώθηκαν 10 εναέρια μέσα – Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο
- Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Κινητή Ιατρική Μονάδα ταξίδεψε στη Σάμο για δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους
- Αυστρία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μακελειό σε σχολείο – Ηχητικό ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς
- Βραζιλία: Αναγεννημένες κούκλες… ένα ακίνδυνο χόμπι ή μία απειλή;
- Θριάμβευσε η ενότητα
- Φωτιά σε οικόπεδο στο Χαλάνδρι
- Φωτιά σε ινδικό εστιατόριο στην Αχαρνών
- Πρεμιέρα στις Διεθνείς Αγορές για την Attica Bank: Η πρώτη διεθνής έκδοση ομολόγων στην ιστορία της Τράπεζας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης για ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Αυστρία: Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους
- Κολομβία: Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο γερουσιαστής Ουρίμπε μετά τους πυροβολισμούς
- Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία επιβάλλουν κυρώσεις κατά των Ισραηλινών υπουργών Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής
- Συναγερμός για φωτιά κοντά σε σπίτια στην Ανάβυσσο – Επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα
- Τι είναι η «αστική θερμική νησίδα» που απειλεί τους κατοίκους των πόλεων
- Live η «Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη» του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα
- Blackstone: Σχεδιάζει επένδυση 500 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη
- Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προχωρούν καλά κατά τη δεύτερη ημέρα τους