Συναγερμός για τα κουνούπια – Προειδοποιήσεις για ιό Δυτικού Νείλου και δάγκειο πυρετό

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για τα κουνούπια και τα νοσήματα που μας μεταδίδουν, καθώς η υψηλή (σχεδόν καλοκαιρινή) θερμοκρασία που επικρατεί στη χώρα προλογίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί (εντός και εκτός συνόρων) προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού, ενώ στη λίστα με τους πιθανούς κινδύνους ενόσω τα κουνούπια πληθαίνουν και εξαπλώνονται στον ευρωπαϊκό χάρτη (και όχι μόνον) συμπεριλαμβάνονται και ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και η ελονοσία.

Υπό τις εξελίξεις

αυτές το υπουργείο Υγείας επικαιροποίησε πρόσφατα το σχέδιο για την επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της κοινής πλέον λοίμωξης (και) στη χώρα μας, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα σύστημα διαβάθμισης κινδύνου, ώστε να λαμβάνονται ανά περιοχή τα ανάλογα μέτρα με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας.

Εν τω μεταξύ, πόλεμο έχουν κηρύξει οι αρμόδιες Αρχές στα… σμήνη κουνουπιών. Οι περιφέρειες και οι δήμοι ήδη υλοποιούν επικαιροποιημένο σχέδιο καταπολέμησής τους, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Αττικής όπου έχουν τοποθετηθεί 85 παγίδες και τα κουνούπια που αιχμαλωτίζονται, ελέγχονται επιδημιολογικά στον ΕΟΔΥ, ενώ η Περιφέρεια ψεκάζει κάθε 15 μέρες για να εξοντώσει τις προνύμφες.

Αντίστοιχες είναι οι δράσεις στο σύνολο της χώρας, με τα μέτρα να εντείνονται καθώς ο καιρός εφεξής θα ευνοεί την αύξηση των κουνουπιών.

Παράλληλα όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι και οι πολίτες πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι ώστε αφενός να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας και αφετέρου να φροντίζουν να μειώνουν όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά, ενημερώνοντας τους δήμους για πιθανές εστίες συσσώρευσης νερών.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ατόμων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (

Keywords
Τυχαία Θέματα