Η Σελήνη θα αποκτήσει δική της ωριαία ζώνη!

Τη δική της ωριαία ζώνη θα αποκτήσει η Σελήνη, καθώς ο Λευκός Οίκος ζητεί από τη NASA να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κατάλληλου προτύπου προς διευκόλυνση διαστημοπλοίων, δορυφόρων, αστροναυτών και ρομπότ που χρειάζεται να έχουν ένα μεγάλης ακρίβειας χρονικό σημείο αναφοράς. Η συντονισμένη σεληνιακή ώρα (LTC) θα αποτελεί έτσι πολύτιμο εργαλείο για τις αποστολές κατά την πλοήγησή τους σε διαστημικές βάσεις στο μέλλον.

Με δεδομένο ότι ο διαστημικός

ανταγωνισμός ενισχύεται όλο και περισσότερο, η NASA προετοιμάζεται για διαρκή ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι στο πλαίσιο του εξερευνητικού προγράμματος «Artemis».

Κατ’ εντολήν του Λευκού Οίκου, η Υπηρεσία σε συνεργασία με ομοσπονδιακές Αρχές θα δρομολογήσει τον καθορισμό της σεληνιακής ώρας προκειμένου να διασφαλίζονται η ακρίβεια και η ανθεκτικότητα που απαιτούνται για τις επιχειρησιακές συνθήκες στο δύσκολο σεληνιακό περιβάλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του αρμόδιου Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Αράτι Πραμπακάρ, από τη δημιουργία της νέας συνθήκης θα ωφεληθούν όλα τα έθνη που «διατρέχουν» με κάποιον τρόπο το Διάστημα.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο ώρας θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διαστημοπλοίων είναι ασφαλής και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και σε σχετικό υπόμνημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, οι αποκλίσεις στην ώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και στον εντοπισμό θέσεων στη Σελήνη ή σε τροχιά γύρω από αυτή. Σημειώνεται ακόμη ότι η χρονομέτρηση σε άλλους πλανήτες θα μπορούσε να προσαρμοστεί με βάση την ίδια αρχή.

Στη Γη, η χρονομέτρηση επικεντρώνεται στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα ή UTC, ένα πρότυπο 24 ωρών που βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών.

Στη Σελήνη και σε άλλα ουράνια σώματα ο χρόνος εξελίσσεται διαφορετικά και κατ’ επέκταση υπάρχει απόκλιση από τον τρόπο που γίνεται αντιληπτός στη Γη λόγω της διαφοράς των βαρυτικών δυνάμεων. «Λόγω της γενικής και ειδικής σχετικότητας, η διάρκεια ενός δευτερολέπτου όπως αυτό ορίζεται στη Γη θα φαίνεται παραμορφωμένη σε έναν παρατηρητή υπό διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας ή σε έναν παρατηρητή που κινείται με υψηλή σχετική ταχύτητα. Για παράδειγμα, στη Σελήνη ένα ρολόι συντονισμένο στη γήινη ώρα θα «χάνει» κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά ημέρα της Γης με πρόσθετες περιοδικές διακυμάνσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αράτι Πραμπακάρ.

Η NASA σχεδιάζει αποστολή προς τη Σελήνη το 2025 και προσσελήνωση πληρώματος έως το 2026. Ανθρωποι περπάτησαν για τελευταία φορά στο φεγγάρι το 1972. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Artemis», το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν μόνιμες βάσεις όπου αστροναύτες θα ζουν και θα εργάζονται για μεγάλα διαστήματα, αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας τεχνολογίες για να προωθηθούν στον Αρη τη δεκαετία του 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα