Συμφώνησαν για την επικύρωση του EFSF στη Σλοβακία

«Η Σλοβακία θα επικυρώσει τον EFSF χωρίς προβλήματα. Πιστεύω ότι θα γίνει το αργότερο ως την Παρασκευή», είπε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ρόμπερ Φίκο.

Ψηφοφορία την Πέμπτη ή την Παρασκευή βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών, Μίκουλας Τζουρίντα.

Το βράδυ της Τρίτης το σλοβακικό Κοινοβούλιο –το τελευταίο στην Ευρωζώνη– είχε καταψηφίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ένα από τα κόμματα του συνασπισμού,

το κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, επέμεινε στη θέση του να μην δεχτεί την ενίσχυση του EFSF.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αν και υποστήριζε την ενίσχυση του EFSF αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης καθώς η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη διαδικασία.

Από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, μόνο το Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS) δεν θα υπερψηφίσει το EFSF.

Ο ηγέτης του Ρίτσαρντ Σούλικ εξήγησε ότι θα καταψηφίσει το EFSF διότι πιστεύει πως οι Σλοβάκοι, οι δεύτεροι φτωχότεροι της ευρωζώνης, δεν πρέπει να πληρώσουν για να διασωθούν πλουσιότερες χώρες που ξοδεύουν περισσότερα, όπως η Ελλάδα.

Το μερίδιο της συμβολής της Σλοβακίας στα 440 δισ. ευρώ που θα προικίσουν το ΕΤΧΣ είναι μόνο 7,7 δισ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τον Σούλικ, το ποσό αυτό ξεπερνά το μερίδιο που θα έπρεπε να είχε η χώρα δεδομένου ότι το κατά κεφαλήν προϊόν της φθάνει το 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ της Ελλάδας το 89%.

Η διακομματική συμφωνία, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπερψήφισης του EFSF από τις χώρες της Ευρωζώνης, ανοίγει τον δρόμο και για τη διάσωση της Ελλάδας, είπε ακόμη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου ζήτησαν μια γρήγορη λύση στη Σλοβακία. «Ζητάμε απ' όλα τα κόμματα στο σλοβακικό κοινοβούλιο να αρθούν πάνω από την βραχυχρόνια πολιτική και να αδράξουν την επόμενη ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η γρήγορη υιοθέτηση της νέας συμφωνίας», ανέφεραν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε κοινή δήλωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα