Συγκρούσεις του στρατού με αντικαθεστωτικούς στη Δαμασκό

«Γίνεται μάχη κοντά στο σουπερμάρκετ Χαμάντα και ακούγονται εκρήξεις εκεί κι αλλού στη συνοικία. Η ασφάλεια έχει κλείσει πολλούς πλαϊνούς δρόμους και ο φωτισμός έχει κοπεί», ανέφερε μια γυναίκα η οποία ζει στην περιοχή.

Επιπλέον, στρατεύματα περιπολούσαν στη Μέζε, από την οποία περνά ο αυτοκινητόδρομος από τη Δαμασκό προς τη Βηρυτό, αφότου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία τον περασμένο μήνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Ασαντ

μετά τους θανάτους αντιφρονούντων.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ήταν ήδη αυστηρά.

Στη συνοικία βρίσκονται πρεσβείες, κτηριακά συγκροτήματα της μυστικής αστυνομίας, ενώ πολλοί αξιωματούχοι ζουν σε αυτή, περιλαμβανομένου του Ασεφ Σαουκάτ, κουνιάδου του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο BBC αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στην περιοχή, μέσα σε πέντε λεπτά ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και άλλοι 30 να τραυματιστούν.

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και την Κυριακή στη Δαμασκό, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση αντικαθεστωτικών που ζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα προάστια της πρωτεύουσας. Στη διάρκεια των συγκρούσεων συνελήφθη ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συντονιστικού Σώματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (NCB), Μοχάμεντ Σαγιέντ Ράσας.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η εξέγερση ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, όταν χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις και η χώρα μετρούσε τα πρώτα θύματα, στην πόλη Ντεραά.

Από την ημέρα εκείνη και μέσα σε έναν χρόνο οι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι τουλάχιστον 8.000.

Η συριακή κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί 2.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα