Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

Η συνάντηση γίνεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, όπου και αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη κρίση χρέους που ταλανίζει το ευρώ.

Στο μεταξύ με ταχύτατους ρυθμούς εντός και εκτός Ελλάδας κινείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, που πριν κλείσει ένα εικοσιτετράωρο στην Αθήνα αναχωρεί και
πάλι για τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, έχει αφιερώσει τις επόμενες κρίσιμες ώρες στις διαπραγματεύσεις για τη χώρα, το χρέος της, τη νέα δανειακή σύμβαση, το επιτόκιο, τα ενδεχόμενα νέα μέτρα που ζητούν οι εταίροι. Εάν και εφόσον, βέβαια, ο πρωθυπουργός επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με μια καθαρή λύση, τότε οι εξελίξεις θα αποκτήσουν συγκεκριμένη μορφή, και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα λάβουν σύντομα διαυγείς απαντήσεις από τον κ. Παπανδρέου.

Επαφές Βενιζέλου

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, την γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πορεία στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και σύμβουλοι της κυβέρνησης είχαν χθες τηλεφωνική διάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να ψηφιστεί, εάν είναι δυνατό, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή η ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά.

Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς σημείωσε ότι τους ενημέρωσε κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, για το σύνολο του διαπραγματευτικού πλαισίου, «τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, «σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής».

Διευ
Keywords
Τυχαία Θέματα