Ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια

«Δεν έχουμε πού να βάλουμε τα πτώματα, καταβάλλουμε προσπάθεια για να μην τα πατήσουμε», εξηγούσε η Εντά, νοσοκόμα στην πόλη Ερτζίς του Βαν στην Ανατολική Τουρκία, την οποία έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,2 ρίχτερ προχθές το μεσημέρι. Οι νεκροί ξεπέρασαν χθες τους 300 και οι τραυματίες τους 1.300. Τα σωστικά συνεργεία δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια. Τελικά με το πρώτο φως
της ημέρας χθες διαπιστώθηκε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά υπολόγισαν. Ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Πολυκατοικίες έγιναν ένα με τη γη και κάτω από τα συντρίμμια τους βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. Κάποιοι κάτω από τα ερείπια επικοινώνησαν με την Αστυνομία μέσω κινητών τηλεφώνων ζητώντας βοήθεια.
ΑΠΟΔΡΑΣΗ. Δεκάδες φυλακισμένοι το έσκασαν από τη φυλακή του Βαν όταν έπεσε ένας τοίχος της. Οι περισσότεροι τελικά επέστρεψαν αφού προηγουμένως διαπίστωσαν ότι οι δικοί τους ήταν καλά. Τραγική είναι και η ιστορία του Αντέμ Ιλχάν που μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με τον αδελφό του Τσελίκ, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Τσελίκ είχε αιμορραγία και ο αδελφός του προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο μέχρι να τον εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία. Η φωνή του άρχισε σιγά σιγά να χάνεται μέχρι που πέθανε. Είκοσι δύο δάσκαλοι έχασαν τη ζωή τους στην καφετέρια όπου συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή. Στην πόλη του Βαν και στο Ερτζίς σημειώθηκαν οι περισσότερες απώλειες ανθρώπων - κατεδαφίστηκαν 80 πολυκατοικίες. Στο χωριό Ταπανλί παρότι κατεδαφίστηκε ολόκληρο δεν υπήρξε νεκρός επειδή όλοι οι κάτοικοι ήταν έξω για δουλειές. Το πρώτο βράδυ όμως είχαν μείνει έξω στο κρύο επειδή κανένας αρμόδιος δεν είχε φροντίσει να τους προσφέρει βοήθεια. Η θερμοκρασία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πέσει, ενώ αύριο προβλέπεται ότι θα χιονίσει.
ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες και αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 6 ρίχτερ. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Αχμέτ Μετέ διαβεβαίωνε ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Βαν δεν επηρεάζει τα άλλα ρήγματα στην Τουρκία ούτε το ρήγμα στον Μαρμαρά. Υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του ότι κάθε 7-8 χρόνια σημειώνεται σεισμός άνω από των 7 ρίχτερ. Οπως είπε, είχε έρθει η ώρα για τον μεγάλο σεισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα