Στον ωκεανό της αβεβαιότητας
Δε με εκπλήσσει η έκταση της υπόθεσης με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποκαλύπτεται από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, πολλά στοιχεία της οποίας προέρχονται από νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών τις οποίες πιθανότατα δεν γνώριζε ούτε καν το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε με εκπλήσσει ότι φέρονται μπλεγμένοι έντεκα (κυβερνητικοί, απ’ όσο μαθαίνω) βουλευτές και μαζί τους ένας πρώην υπουργός και ένας πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προφανώς, είναι αναγκαία η δικαστική διερεύνηση και αυτής της
Προφανώς, η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγαλύτερη από την ευθύνη των εμπλεκόμενων πολιτών, για πολλούς λόγους· προσωπικά έναν θεωρώ σημαντικότερο: εκπρόσωποι μιας πελατειακής αντίληψης για την πολιτική, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν, και όπως αποδεικνύεται συνεχίζουν να θεωρούν, την πολιτική ως υπόθεση δοσοληψιών με πολίτες-ψηφοφόρους. Μου δίνεις την ψήφο σου για να σου δώσω κάποιο αντάλλαγμα. Παλιότερα, το αντάλλαγμα αυτό ήταν η πρόσβαση στο κράτος και ιδίως στο Δημόσιο, που σήμαινε εξασφάλιση της ζωής σου. Από τη στιγμή που έχει ρυθμιστεί και, ουσιαστικά, για τους πολλούς, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο Δημόσιο, το αντάλλαγμα είναι άλλου τύπου – και τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ.
Ως φαίνεται, όπως μάλιστα μάθαμε και το προηγούμενο διάστημα, οι μεθοδεύσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος για να βρει κανείς πρόσβαση σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που δεν δικαιούνταν. Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμα το εύρος της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές. Αν ήταν του τύπου «βόηθα το παλικάρι» ή αν ήταν κάτι σοβαρότερο. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για διευκολύνσεις παραβατών του νόμου από πελατειακά δίκτυα βουλευτών και υπουργών μιας κυβέρνησης που ευαγγελίζεται τη μεταρρύθμιση και τη συντριβή των παθογενειών.
Η αποκάλυψη των διευκολύνσεων αυτών δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – και άμεσα. Στην πρώτη φάση του σκανδάλου είχαν εκδιωχθεί τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, o Μάκης Βορίδης (υπουργός Μετανάστευσης) και οι υφυπουργοί Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Μπουκώρος. Η στάση εκείνη δημιούργησε στάτους. Υπάρχει τρόπος σήμερα να καλύψεις τέτοιους πολιτικούς χωρίς να εκτεθείς; Και πώς μπορείς να συνυπάρχεις κοινοβουλευτικά με πρόσωπα τις πρακτικές των οποίων απορρίπτεις;
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, που υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει τη χώρα, φέρεται να έχει ανεχθεί την πίεση εκτεταμένων πελατειακών δικτύων της ΝΔ, του κόμματος απ’ όπου αντλεί νομιμοποίηση. Οι τριγμοί από αυτή την κατάσταση μπορεί να αποβούν υπαρξιακοί – αφού για πρώτη φορά κλυδωνίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Για πρώτη φορά, όμως, αποκτά υπόσταση και η ηθικολογική κρίση της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι η κατάσταση κυοφορεί σύντομα πολιτικές εξελίξεις.
Η εξέλιξη της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνει μια πικρή επίγευση ιδίως σε όσους οραματίστηκαν και εργάζονται για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Επειδή, για ακόμα μια φορά, γινόμαστε όμηροι του εαυτού μας. Η δομική, η αρρωστημένη μας εσωστρέφεια, επανέρχεται με καταπληκτική κανονικότητα – απειλώντας να ορίσει την επόμενη μέρα. Και προοιωνίζεται μια ακόμα πολιτική περιπέτεια που απειλεί να ρίξει ξανά την Ελλάδα στον ωκεανό της αβεβαιότητας.
Το τέλος της λύπηςΟσα συνέβησαν χθες, με την επανάληψη της δίκης των Τεμπών, ήταν αναμενόμενα. Είναι σημαντικό ότι αυτή τη φορά υπήρχε καλύτερη προετοιμασία των Αρχών. Εξίσου σημαντικό, ότι η οχλοκρατία, που ορισμένοι παράγοντες της δίκης προσπαθούν να επιβάλουν, επισημάνθηκε ως ακριβώς αυτό που ήταν: ως μια προσπάθεια πρωτίστως να προσβληθεί το δικαστήριο, να υπονομευθεί το κύρος του, προκειμένου η διαδικασία να σέρνεται και να διαβάλλεται.
Εργάτες της οχλοκρατίας είναι, πρωτίστως, τα πρόσωπα που εργαλειοποίησαν τον πόνο της απώλειας συνδέοντας το δυστύχημα των Τεμπών με τον αντισυστημισμό και την κυριαρχία των συναισθημάτων. Είναι πιο ορατή σε πολλούς, σήμερα, η πολιτική στόχευσή τους: η δημιουργία ενός κινήματος ανάλογου των Αγανακτισμένων της περασμένης δεκαετίας. Οι συγκεντρώσεις με σύνθημα το «Οξυγόνο», ο θόρυβος με τα ξυλόλια και τα «μπαζώματα», ο αντισυστημικός οίστρος που κυριάρχησε, η μιντιακή υστερία και η προσπάθεια αφύπνισης του αντισυστήματος παίζει το τελευταίο του χαρτί στη Λάρισα.
Κεντρική παράγων αυτού του κλίματος είναι η Μαρία Καρυστιανού η οποία, μετά τις χθεσινές πρωινές φασαρίες στο δικαστήριο, ανακοίνωσε το βράδυ ότι ιδρύει κόμμα και θέλει την ψήφο μας. Επειδή έχει ανταγωνιστές και ανταγωνίστριες, βιάζεται να πάρει πάνω της την ηγεσία αυτού του θορυβώδους αντισυστήματος. Μόνο που, πλέον, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη λύπη της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης»: Πώς οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ιράν αρχίζουν να συνδέονται
- Το πλάσμα που έκλεψε την καρδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Μεταξά – Δείτε φωτογραφίες
- Κόρινθος: Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Γεννηματάς» η γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε και περιέλουσαν με νέφτι
- Αυτός είναι ο λόγος που το Ιράν αντέχει – Οι τρύπες στους βράχους για τους πυραύλους και οι υπόγειες πόλεις με νοσοκομεία και τρενα
- ΣτΕ: Νέο πρόστιμο 10.000 ευρώ για τη μη κατεδάφιση των 3 τελευταίων ορόφων του COCO-MAT
- Καταγγελία σοκ από αδέρφια στον Βόλο: Οι γονείς τους τα χτυπούσαν με μαστίγιο και έφτυναν στο φαγητό τους
- Επιδότηση έως 95% για ανακαίνιση σπιτιού
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία αυτεπάγγελτη δίωξη με διαβεβαίωσαν από την εισαγγελία»
- Ανατροπή για την Κυριακή του Πάσχα – Τα τελευταία στοιχεία για τον καιρό
- Σοκαριστικό εργατικό ατύχημα: Πιάστηκαν τα μαλλιά 40χρονης σε μηχάνημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ρήγμα στην Κεντροαριστερά: Σκληρές αντιδράσεις για τα σενάρια διάλυσης
- Στον ωκεανό της αβεβαιότητας
- Στον «αέρα» τα νέα ραντάρ στον «Ελ. Βενιζέλο»: Καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός με φόντο καταγγελίες
- Atlantic: Ποια είναι τα δύο πιθανά σχέδια χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν που εξετάζει ο Τραμπ
- Δίκη για Τέμπη: Μεγαλύτερος ο χώρος, ίδια τα προβλήματα
- H συνάντηση Μητσοτάκη με σκύλο θεραπείας στο νοσοκομείο «Μεταξά»
- Υπάρχει «νέα μεταπολίτευση»;
- «Κοντά στην Αρμάνι ο Πίτερς και αντικαθιστά τον ΛεΝτέι» σύμφωνα με την ιταλική Repubblica
- Mε όφελος 5.000 ευρώ το Zeekr X
- Στο στόχαστρο οι ΜΚΟ: Κλιμακώνεται η πίεση της Δεξιάς στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Στον ωκεανό της αβεβαιότητας
- Το νέο «διαμάντι» της Μπαρτσελόνα – Ο 12χρονος που μαγεύει με τις ντρίμπλες του (vids)
- Ιράν: Φτιάχνουμε με Ομάν πρωτόκολλο για έλεγχο της κυκλοφορίας σε Ορμούζ – Τι συζήτουν 40 χώρες για τον αποκλεισμό
- Προβατάκος ήμουνα, τσομπανάκια έβοσκα
- Η «Γκερνίκα» απειλεί την κυβέρνηση Σάντσεθ
- Ιράν: Χτυπήθηκε η «υψηλότερη γέφυρα της Μέσης Ανατολής» – Συνδέει την Τεχεράνη με την πόλη Κάρατζ
- Συνέδρια μετακομμάτων
- Τα όπλα «Φρανκενστάιν» και η τουρκική μαφία σε Ισπανία και Ελλάδα
- Mε όφελος 5.000 ευρώ το Zeekr X
- «Κοντά στην Αρμάνι ο Πίτερς και αντικαθιστά τον ΛεΝτέι» σύμφωνα με την ιταλική Repubblica
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο στη Βουλή η δεύτερη δικογραφία, μέχρι τη Μ. Δευτέρα ο ανασχηματισμός
- Κλειστοί δρόμοι από την κακοκαιρία «Erminio» - Πού στη Θεσσαλονίκη
- Νέο πρόστιμο του ΣτΕ για το ξενοδοχείο Coco Mat κάτω από την Ακρόπολη για τη μη κατεδάφιση των ορόφων
- Καταγγελία σοκ από αδέρφια στον Βόλο: Οι γονείς τους τα χτυπούσαν με μαστίγιο και έφτυναν στο φαγητό τους
- Ο Τραμπ έκανε ξανά «αστειάκια» για την προσωπική ζωή του Μακρόν και ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε
- Μητσοτάκης: «Με συγκίνησε πάρα πολύ αυτή η επιστολή» – Η συνάντηση με μαθητρή Ειδικού Σχολείου στην Ηλιούπολη
- Με μαθητή Ειδικού Σχολείου συναντήθηκε ο Μητσοτάκης – «Με συγκίνησε η επιστολή σου, ήταν γραμμένη με πόνο»
- Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον ΑΘΕ – Γέφυρα Βοιωτικού Κηφισού
- Citi: Σε καθεστώς τηλεργασίας οι εργαζόμενοι σε Παρίσι και Φρανκφούρτη λόγω απειλών κατά αμερικανικών τραπεζών
- Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ, αντίποινα Ιράν, άλμα στις τιμές πετρελαίου



