Σιωπή και προσευχές για τα 100 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού

Εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν, από το Μπέλφαστ μέχρι το σημείο που βυθίστηκε ο Τιτανικός στον βόρειο Ατλαντικό, τιμώντας τα θύματα της τραγωδίας που συνέβη πριν από 100 χρόνια.

Εν πλω, οι επιβάτες και το πλήρωμα του MS Balmoral, του πλοίου που πραγματοποιεί κρουαζιέρα «στα χνάρια» του Τιτανικού, έκανε μια στάση στον Βόρειο Ατλαντικό, στο σημείο που βυθίστηκε το πλοίο. Εκεί «συναντήθηκε» με το Amazara Journey, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Νέα
Υόρκη. Στις 02:20 τοπική ώρα (08:47 ώρα Ελλάδος) οι επιβάτες πέταξαν στη θάλασσα στεφάνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Παράλληλα, διαβάστηκαν τα ονόματα των 1.517 θυμάτων.

Μάλιστα, το Amazara Journey εξέπεμψε ένα σήμα κινδύνου, ίδιο με αυτό που είχε εκπέμψει ο Τιτανικός το μοιραίο βράδυ.

Στο Balmoral ταξιδεύουν και συγγενικά πρόσωπα μερικών από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας.

Στην «γενέτειρα» του Τιτανικού, στο Μπέλφαστ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν για ένα ρέκβιεμ. Στο Μπέλφαστ, όπου ο Τιτανικός υπήρξε το καμάρι των ναυπηγείων της Harland & Wolff, ένα πραγματικό ναυπηγικό θαύμα για την εποχή του, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας, για να ψάλουν ύμνους στη μνήμη των θυμάτων.

Έξω από το δημαρχείο της πόλης έχει στηθεί ένα μνημείο -μία πλάκα μήκους εννέα μέτρων- όπου έχουν χαραχτεί τα ονόματα των νεκρών. Τα ονόματα αναφέρονται αλφαβητικά, χωρίς άλλο χαρακτηριστικό (την θέση στην οποία επέβαιναν για παράδειγμα), θέλοντας να σηματοδοτήσει την αμείλικτη ισότητα που επιβάλει ο θάνατος.

Το Σάββατο διοργανώθηκε στην πόλη συναυλία, όπου τραγούδησαν οι Μπράιαν Φέρι και Τζος Στόουν. Ηθοποιοί όπως ο Κένεθ Μπράνα, ο Σάιμον Κάλοου και η Ιμέλντα Στάουντον διάβασαν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που κατασκεύασαν το πλοίο και παρασύρθηκαν μαζί του στον υγρό του τάφο. Ένας από αυτούς ήταν ο σχεδιαστής του πλοίου, Τόμας Άντριους, ο άνδρας που τις τελευταίες στιγμές του ναυαγίου εθεάθη χωρίς σωσίβιο σε μια από τις σάλες του Τιτανικού να κοιτάζει το κενό (ή ίσως το μεγαλειώδες δημιούργημά του). Ο Τόμας Άντριους είχε επιμείνει να τοποθετηθούν περισσότερες σωστικές λέμβοι στο πλοίο, ένα αίτημα που η εταιρεία απέρριψε.

Στην πόλη βρέθηκε και ο αμερικανός ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος ανακάλυψε το ναυάγιο το 1985. Ο επιστήμονας που έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη διάσωση του Τιτανικού από τους πλιατσικολόγους, είπε ότι αυτό που του έχει μείνει πιο πολύ χαραγμένο στη μνήμη είναι το σημείο του ναυαγίου, όπου τα θύματα μοιάζουν να προσγειώθηκαν στον βυθό. Αυτά τα σημεία τα σηματοδοτούν τα άδεια παπούτσια, καθώς το δέρμα είναι το μόνο που «επιβίωσε» στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων.

«Εκατοντάδες πτώματα σαν βροχή, ένα λουτρό από πτώματα» είπε.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησαν από το Χάλιφαξ, το λιμάνι του Καναδά, απ' όπου πλοία απέπλευσαν για να πραγματοποιήσουν ένα μακάβριο καθήκον: εκείνο της περισυλλογής τω
Keywords
Τυχαία Θέματα