Σήματα και οικόσημα
Στο κυβερνητικό παρασκήνιο η επιχείρηση επαναπροσέγγισης του Κώστα Αχ. Καραμανλή, με στόχο μια νέα υποψηφιότητα στις Σέρρες, συνδυάζεται με μια γενικότερη προσπάθεια να επικρατήσει νηνεμία στις σχέσεις του Μαξίμου με την ευρύτερη οικογένεια Καραμανλή. Οι βολές, αιχμές ή οι γρίφοι των προηγούμενων μηνών από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έχουν αφήσει αποτύπωμα και φούντωσαν μια ανησυχία για τα σήματα που εκείνος θα εκπέμψει καθ’ οδόν προς
Το χθεσινό μήνυμα του Μεσσήνιου, άλλωστε, με την αναφορά για τις ελπίδες και προσδοκίες ενός έθνους που πριν από 52 χρόνια «ταυτίστηκαν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», δεν άφησε περιθώριο για παρερμηνείες. Ιδίως από τη στιγμή κατά την οποία η προσαρμογή στα τρέχοντα αναδεικνύει και το πεδίο δράσης, καθώς «η Δημοκρατία με υπονόμευση των θεσμών είναι ευνουχισμένη» και «με μια οικονομία για πολύ λίγους, προβληματική». Αν οι καραμανλικοί και οι σαμαρικοί συναντηθούν στον δρόμο για τις κάλπες, στον κυβερνητικό πυρήνα αναγνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί ένα δισεπίλυτο πρόβλημα που θα μπορούσε να ανατρέψει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του. Και με τη δική τους αριθμητική, σε μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» δεν θα ήταν αντικείμενο λοιδορίας, αλλά θέμα ευρύτερων συζητήσεων.
Παρά την αρχειοθέτηση της δικής του εμπλοκής στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία η Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχε προχωρήσει σε άρση της ασυλίας του, για τον νεότερο Καραμανλή δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τον περασμένο Απρίλιο. Η δήλωση που είχε κάνει τότε ισχύει στο ακέραιο και παραπέμπει σε αυτή όποιον αναζητεί ενδείξεις για μια αλλαγή κατεύθυνσης. Το δικό του μήνυμα – «Θα συνεχίσω να τιμώ την εντολή των συμπολιτών μου, ως οφείλω, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Επειδή, όμως, η πολιτική για εμένα δεν είναι αυτοσκοπός, δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές» – το ξαναδιαβάζουν και στο Μαξίμου, την ώρα που «ξεκλειδώνουν» τους συνδυασμούς για κάθε βουλευτή με ανοικτές νομικές εκκρεμότητες. Τα αναχώματα του Κώστα Αχ. Καραμανλή ανάγκασαν ουσιαστικά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύσει, ενόψει της συγκρότησης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, ότι «αν κάποιος βουλευτής έχει κάνει προσωπική δήλωση, αν ισχύει ή όχι, να απαντήσει ο ίδιος».
Τουλάχιστον προσώρας, ο βουλευτής Σερρών δεν φαίνεται να παζαρεύει κάποια πολιτική συμφωνία. Αναμένοντας το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για τη δική του παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο για την τραγωδία στα Τέμπη, επιλέγει να μείνει μακριά από τους προβολείς, περνώντας μάλλον μια φάση αναστοχασμού και περισυλλογής. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να έχει αποφασίσει έως τον Δεκέμβριο, αλλά είναι μάλλον προφανές ότι από την πλευρά του δεν θα επιθυμούσε μια δικαστική ομηρία διαρκείας, ακόμη κι αν διευκόλυνε το Μαξίμου να πάρουν παράταση τα δικαστικά χρονοδιαγράμματα για μία μετεκλογική φάση.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν για τα σήματα που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο προς τον Κώστα Αχ. Καραμανλή απαιτηθεί προσεχώς και η προσωπική ενεργοποίηση του Μητσοτάκη. Οσοι καταγράφουν, ωστόσο, ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού για τις κινήσεις του Μαξίμου, στέκονται ιδιαίτερα στη σύγχυση που προκαλεί η αμφισημία και τα δύο μέτρα και σταθμά που φαίνεται να επικρατούν στην κυβερνητική έδρα.
Στην περίπτωση Καραμανλή υπήρξε μια σπουδή για προανακριτική με κατεύθυνση το Ειδικό Δικαστήριο, στην περίπτωση Βορίδη και Αυγενάκη οι αποφάσεις ήταν διαφορετικές και επελέγη ο τραγέλαφος να ψηφίσει η γαλάζια ΚΟ διά επιστολικής. Με την ίδια ευκολία, το Μαξίμου τη μία προαναγγέλλει αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια και την άλλη κρίνει «κατά περίπτωση».
Σε μια φάση που οι δοκιμασίες φέρνουν πιο κοντά τις πολιτικές εστίες με το οικόσημο του ιδρυτή της ΝΔ, το κυρίαρχο ζήτημα βέβαια είναι εάν μια διελκυστίνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή μπορεί να μεγαλώσει το ρήγμα ανάμεσα στο Μαξίμου και όσους εξακολουθούν να δηλώνουν καραμανλικοί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Χάιντι Κλουμ πήγε στην παραλία με τον 20χρονο γιο της και τον σκύλο της, δείτε φωτογραφίες
- «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η πρόταση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- Η πραγματική Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η μοναδική φορά που την είδαμε άβαφη και 100% αυθεντική (pics)
- Φορολογικές δηλώσεις: Το «αδιανόητο» ρεκόρ της ΑΑΔΕ που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο
- Πέθανε ο διακεκριμένος ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου
- Χάος στην Αττική από την κακοκαιρία: Τουρίστες στην Ακρόπολη σε πανικό προσπαθούσαν να καλυφθούν - Στις 940 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Εβίτα Αγαΐτση: Με καρκίνο στα 31 – Το συγκινητικό βίντεο με τους φίλους της που καθήλωσε το TikTok
- Οι ΕΡΡΕΤΩ στη «Δική μας Πόλη»: Από την Τήνο στη σύγχρονη μουσική δημιουργία
- Spitogatos Insights: Αυξήσεις στα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών, ποιες πόλεις είναι οι πιο ακριβές
- Κιλκίς: Επεισοδιακή σύλληψη για τηλεφωνική απάτη – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο «Μαγκίτο» δεν μένει πια εδώ
- Εκτός ελέγχου οι δασικές πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φωτιά» – Στη μάχη το γιγαντιαίο A400M
- Δημοσκοπήσεις: ραντεβού τον Σεπτέμβρη
- Εκλογική γεωγραφία
- Πανηγύρια: Μία παράδοση με… μέλλον
- Η θεσμική και πολιτική απαξίωση
- Χανιά: Από ναρκωτικά και όπλα μέχρι ψευδείς γνωματεύσεις – Η εγκληματική οργάνωση που είχε «άκρες» παντού
- Θεσσαλονίκη: Με 100% πληρότητα και δίωρη καθυστέρηση απέπλευσε το πλοίο για τις Σποράδες
- Το μέτρο έκπληξη της ΔΕΘ: Ένα μπόνους για συνεπείς
- Eνας «ειδικός σκοπός» που κανείς δεν ομολογεί
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σήματα και οικόσημα
- Πλειοδοσία και τοξικότητα
- Ηράκλειο: Φωτιά στο Δραπέτι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας – «Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή»
- Απίστευτες σκηνές βίας σε αγώνα γυναικείου φούτσαλ στη Βραζιλία (vid)
- Τα βιβλία που δεν θα διαβάσεις στις διακοπές
- Κυψέλη: Με μαζικές αγωγές απειλούν οι κάτοικοι για το μετρό
- Γαλλία – Ισπανία: Χιλιάδες φεύγουν για να γλιτώσουν από τις φλόγες
- Ενα αναχρονιστικό άρθρο
- Eνας «ειδικός σκοπός» που κανείς δεν ομολογεί
- Θεσσαλονίκη: Με 100% πληρότητα και δίωρη καθυστέρηση απέπλευσε το πλοίο για τις Σποράδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη αλλοδαπός με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας
- Ιταλία – Ελλάδα 9-10: Η Εθνική πόλο των ανδρών έβγαλε ψυχή και με «ήρωα» τον Τζωρτζάτο έχει back to back τελικό στο World Cup
- Ιταλία – Ελλάδα 9-10 τελικό: Η γαλανόλευκη στον τελικό του World Cup
- Δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον 41χρονο – Συνέργεια στην πράξη για τη σύζυγό του
- Πύρινος εφιάλτης σε Γαλλία και Ισπανία: Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
- Σύρος: Δίωξη για τη δολοφονία της διασώστριας του ΕΚΑΒ στον 41χρονο - Για συνέργεια κατηγορείται η σύντροφός του
- Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Σούμι – Τρεις νεκροί
- Φωτιά στη Μπαδιά Ηρακλείου Κρήτης - Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα
- Το κοντό κούρεμα που προτιμούν φέτος οι γυναίκες άνω των 50 -Χαρίζει στιλ, είναι βολικό
- Καύσιμα: Πάνω από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ



