Σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας : Πού βασίζονται και υπό ποιους όρους μπορεί να εφαρμοστούν

Σε θρυαλλίδα πολιτικών και θεσμικών διεργασιών που θα προσδιορίσουν τον τελικό χρόνο των εκλογών αναδεικνύεται η εξαγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όταν έλθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ακόμη και αν αποχωρήσουν ο Πάνος Καμμένος και οι υπουργοί

του, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών προσθέτει μια νέα διάσταση στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς ανάλογο ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης ανοχής δεν υπάρχει στη χώρα μας μεταπολιτευτικά.

Ήδη, η ΝΔ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία, διαφορετικά δεν έχει πολιτική νομμοποίηση, ενώ το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές.

Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει πού ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου και εκπονεί τέτοια σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας. Προβλέπεται από το Σύνταγμα και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής; Και τελικά, πόσο μπορεί να αντέξει μια τέτοιου είδους κυβέρνηση σε ένα πολωτικό εκλογικό περιβάλλον;

Διαβάστε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που εκτάκτως κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σενάρια και όροι για κυβέρνηση μειοψηφίας

Keywords
Τυχαία Θέματα