Σεισμός Τουρκία: Τραγικές ώρες στα συντρίμμια – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή – Live όλες οι εξελίξεις

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ραγδαία. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή,

καθώς οι θερμοκρασίες είναι υπό του μηδενός. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Μάλιστα για Τουρκία, αναχωρεί τις επόμενες ώρες και δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Τα nea παρακολουθούν και μεταδίδουν τις προσπάθειες των διασωστών, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ολες οι εξελίξειςΔείτε LIVE εικόνα από το CNN Turk13: 25 Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 11.000 καθώς ο Ερντογάν επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τους σεισμούς της Δευτέρας έχει φτάσει τους 8.574, ακόμη και όταν τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν θύματα θαμμένα κάτω από βουνά ερειπίων.

Ο Ερντογάν μιλούσε από το Καχραμανμάρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Τουλάχιστον 2.530 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό των αριθμών που δημοσιοποίησαν η κυβέρνηση στη Δαμασκό και οι ομάδες διάσωσης στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς να ξεπερνά τους 11.000.

13:00 Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν - Παραδοχές λαθών και υποσχέσεις την ώρα που αυξάνεται η οργή για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές τη στιγμή που ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για να ανασυρθούν ζωντανοί από τα χαλάσματα. Ο τούρκος πρόδρος αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού την πρώτη ημέρα των σεισμών, αλλά κάλεσε τον τουρκικό λαό να είναι υπομονετικός και ενωμένος.

Είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται με την ημέρα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εμπιστεύονται τις αρχές ενώ τους κάλεσε να αγνοούν τους "προβοκάτορες", καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την αργή αντίδραση των αξιωματούχων.

Θα χτιστούν νέα σπίτια, σημείωσε, υποσχόμενος ότι κανείς δεν θα μείνει στους δρόμους.

"Αυτή είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

12:24 Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

12:20 Η επιχείρηση διάσωσης έχει δώσει τη θέση της στην επιχείρηση ανάσυρσης

Όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ, πλέον εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες καθώς η μεγάλη πλειοψηφία όσων ανασύρονται από τα συντρίμμια είναι πλέον νεκροί. Οι διεθνείς αποστολές δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε όλα τα σημεία που έχουν πληγεί με αποτέλεσμα πολλοί να μην αντέξουν για ώρες εγκλωβισμένοι και σε συνθήκες παγετού.

12:00 Στο νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο στη Συρία

Στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί το νεογέννητο, που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, της Συρίας. Το μωρό, όταν βρέθηκε ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

11:30 Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι προσπάθειες των ελλήνων διασωστών

Ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ σε Αδάνα και Αλεξανδρέττα κάνει το γύρο της Τουρκίας, με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να αναφέρονται, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών.

11:10 «Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μία Ελλάδα – Τι είναι το φαινόμενο της αρμονικής κατάρρευσης»

Για τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία μίλησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης. Ο καθηγητής έχει ταξιδέψει στην Τουρκία για να μελετήσει τα αίτια της βιβλικής καταστροφής.

Όπως είπε η έκταση της καταστροφής είναι σχεδόν όσο μία Ελλάδα ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της αρμονικής κατάρρευσης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10:57 Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη νότια περιοχή της χώρας για να επιθεωρήσει τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί πρώτα το κέντρο της πόλης Καχραμανμάρας και στη συνέχεια τη συνοικία Παζαρτσίκ που ήταν το επίκεντρο ενός από τους σεισμούς της Δευτέρας, ενώ αργότερα αναμένεται  να κατευθυνθεί στο Χατάι για επιθεωρήσεις.

10:48 Τον βρήκαν από βίντεο που ανέβασε στα social media

Σωτήριο αποδείχθηκε το βίντεο που ανέβασε στα social media ο Μπόραν Κουμπάτ, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Χάρη σε αυτό, οι διασώστες μπόρεσαν να εντοπίσουν την οικογένεια που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ο 20χρονος φοιτητής τράβηξε ένα βίντεο, ενώ ήταν εγκλωβισμένος στα συντρίμμια, αναφέροντας το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν παγιδευμένος, μαζί με τη μητέρα του και δύο θείους του.

10:40 Συγκινητικά μηνύματα Τούρκων για τη βοήθεια της ΕΜΑΚ

Οι Τούρκοι σχολιάζουν τη συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. «Όποιο κι αν είναι το χρώμα της σημαίας, το χρώμα των δακρύων είναι το ίδιο», είναι ένα από τα πολλά σχόλια που τονίζουν την κοινή μοίρα των λαών μας που στα δύσκολα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:35 Πάνω από 9.500 νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

10:30 Τουλάχιστον 400 νεκροί στο Χαλέπι – Σωστικά συνεργεία δεν υπάρχουν

Τραγική είναι η κατάσταση μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Συρία, όπως τόνισε ο μητροπολίτης Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας Εφραίμ, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα».

Ο ίδιος βρίσκεται στο Χαλέπι, όπου «περίπου 52 κτίρια που έχουν ολοκληρωτική καταστροφή».

«Μέχρι τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται έξω από το Χαλέπι. Εδώ ο κόσμος είναι τρομαγμένος, οι καταστροφές πολλές».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, σωστικά συνεργεία δεν υπάρχουν στην περιοχή, με τους πολίτες να βγάζουν οι ίδιοι με τα χέρια τους, τους εγκλωβισμένους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10:20 Μαρτυρίες σοκ για τον σεισμό

Δεν έχουν τέλος οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από τον εφιάλτη.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, ποδοσφαιριστής στην ομάδα Κάισερισπορ, επέστρεψε στην Ελλάδα και περιέγραψε στην κάμερα του «MEGA Καλημέρα» τις σκηνές τρόμου που έζησε.

«Ζήσαμε τραγικές στιγμές, έναν εφιάλτη, μετά τον σεισμό. Ήταν τόσο δυνατό το κούνημα που δυσκολεύτηκα να βρω τον βηματισμό μου». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είναι φτωχές οι πόλεις που επλήγησαν. Υπήρχαν ρωγμές στους δρόμους και χιόνιζε συνέχεια».

10:00 Λέκκας: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί – Ήταν εφιαλτικό το βράδυ

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος αναμένει στην γειτονική χώρα και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών.

09:45: Ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεωνΠερισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στις δύο χώρες μετά από δύο τεράστιους σεισμούς τη Δευτέρα, εν μέσω προειδοποιήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί δραματικά καθώς οι διασώστες βρίσκουν πλέον περισσότερα θύματα. Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από την καταστροφήΟι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάστηκαν μέσα σε μια ακόμη παγωμένη νύχτα, σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να σώσουν τους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίωνΟι συγγενείς των θυμάτων οπλισμένοι με αξίνες και λοστούς συμμετείχαν στις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης σε μια από τις χειρότερα πληγείσες τουρκικές πόλεις, καθώς οι  οικογένειες δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες διάσωσης άργησαν πολύ να ανταποκριθούν σε ορισμένες περιοχέςΟ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών στις 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμόΧώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν υποστήριξη για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων, σκύλων ανίχνευσης και εξοπλισμού.09:25: Ο θρήνος γίνεται οργή - «Πού πήγαν οι φόροι μας»;

Ο θρήνος και η απόγνωση αρχίζουν και μετατρέπονται σε οργή τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στα συντρίμμια. Ο φόρος σεισμού που είχε θεσπιστεί μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου το 1999 και προορίζεται για την ενίσχυση της πολιτική προστασίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μπαίνει στο κέντρο της κριτικής των πολιτών που αναρωτιούνται τι έχουν γίνει τα 4,6 δισ δολάρια που έχουν μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει δημοσίως πώς ξοδεύονται τα χρήματα, σύμφωνα με το τουρκικό BBC.

«Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας, που έχουν συγκεντρωθεί από το 1999;», δήλωσε στο AFP ο Celal Deniz, 61 ετών. Ο αδελφός και τα ανίψια του παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:10 Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 8.700

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

09:05 Οικογένεια στη Συρία ανασύρθηκε μετά από 40 ώρες στα ερείπια

Πέντε μέλη από μία οικογένεια στη Συρία ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά από 40 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Οι διασώστες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν, αν και οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι θα καταφέρουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό από τα ερείπια των κτιρίων στη βορειοδυτική Συρία.

08:58 Τρομακτική πρόβλεψη για μετασεισμό 6,5 Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι «σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ», στην Τουρκία, διατύπωσε το πρωί της Τετάρτης (8/2) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο MEGA.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

08:44 Κίνα και Νότια Κορέα στέλνουν διασώστες και ειδικούς σκύλους στην Τουρκία

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Νότια Κορέα στέλνει 110 διασώστες στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. H νοτιοκορεατική ομάδα αποτελείται από 60 μέλη της Υπηρεσίας Ανακούφισης από Καταστροφές, ενώ οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικό προσωπικό.

08:35 Σκυλάκι προσπαθεί να προειδοποιήσει για τον σεισμό

Νέο βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο που αλυχτάει πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο σκύλος, όπως γράφουν χρήστες του ίντερνετ, επιχειρεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για το μεγάλο κακό που έρχεται.

@straybeautiful PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok ♬ original sound - Stray Beautiful

08:25 Με το βλέμμα στην Τουρκία η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό.

08:14 «Δεν ξέρω αν θα ζήσω» –  Σοκάρει βίντεο εγκλωβισμένου αγοριού

Σοκ και δέος προκαλεί βίντεο από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στη Συρία.

Νεαρό αγόρι βιντεοσκοπεί το σημείο που βρίσκεται εγκλωβισμένο, ενώ η πολυκατοικία στην οποία διαμένει έχει καταρρεύσει.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνά αυτό κάτω από τα συντρίμμια. Όπως βλέπετε είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν περισσότερες από δύο ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονές μας. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Κουνάει», λέει το αγόρι στο βίντεο που ανάρτησε στα social media.

Μάλιστα, την ώρα που πραγματοποιεί την βιντεοσκόπηση, ακούγονται και άλλες φωνές δίπλα του, πιθανότατα από άλλα μέλη της οικογένειάς του ή από γειτονικό διαμέρισμα.

08:10 Κόβουν την ανάσα οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον σεισμό

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technlogies αποτυπώνουν την καταστροφή από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς.

Εικόνα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019

Εικόνα από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

07:51 Πάνω από  8.300 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία ξεπερνούν τους 8.300.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

07:40 Φεύγει για Τουρκία δεύτερο κλιμάκιο Ελλήνων διασωστών

Για Τουρκία αναχωρεί και δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ,  για να ενισχύσει την ελληνική αποστολή που ήδη επιχειρεί στις ερειπωμένες περιοχές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης) μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο, θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ( περίπου στις 11 το πρωί) με C-130 για τη γειτονική χώρα.

07:24 «Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο σεισμό σαν της Τουρκίας»

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε αν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και στην περίπτωση αυτή αν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

07:15 Ακούραστα στη μάχη της διάσωσης η ελληνική αποστολή

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σήμερα το πρωί,  ζωντανό ένα 15χρονο αγόρι  ενώ χθες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια έναν 50χρονο άνδρα και δύο κοριτσάκια 7 και 9 ετών.

Η αποστολή, σήμερα, ανέσυρε δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις τους, ένα κορίτσι 17 ετών και έναν 40χρονο άνδρα.

Συνολικά χθες και σήμερα η ελληνική αποστολή ανέσυρε από τα συντρίμμια 4 ανθρώπους ζωντανούς και 3 νεκρούς.

06:40 Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν τον άγνωστο αριθμό ανθρώπων που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των χιλιάδων κτιρίων που έχουν καταρρεύσει από τους ισχυρότατους σεισμούς.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει περίπου 51 ώρες από τον πρώτο φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους να λιγοστεύουν.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

06:20 Ραγίζουν καρδιές -Συγκλονίζουν τα βίντεο με εγκλωβισμένα παιδιά στα συντρίμμια

Συγκλονίζουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων παιδιών στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία και τη Συρία από τον τρομοκρατικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία (Mohammad) που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας».

Turkish search and rescue team trying to help and give water to a small Syrian boy (Mohammad) who stuck under rubbles in #antakya , south of #turkey. #TurkeyEarthquake
Source: social media pic.twitter.com/xZ5Ut3eVJ2

— Afshin Ismaeli (@Afshin_Ismaeli) February 7, 2023

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

05:31 Βοήθεια από την Κίνα

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε σήμερα τη νύχτα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Εθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

05:23 Συλλυπητήρια Κιμ στον Ασαντ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με μήνυμά του στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, μετέδωσαν βορειοκορεατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.

Το Γιονάπ επισημαίνει πως δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά στην Πιονγιάνγκ για το εάν ο κ. Κιμ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία.

04:13 Ο δρόμος με τα συντρίμμια στην Αντιόχεια

Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών. Τη Δευτέρα, δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο.

«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», λέει ο Χαλίλ Γκέντσογλου. Το κέντρο της πόλης του μοιάζει σαν «πόλη φάντασμα».

«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους» προσθέτει.

01:37 Νέα βοήθεια από Ιταλία

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία.

Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε κι’ άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.

Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

00:40 Η επίλεκτη ομάδα Μεξικανών στην Τουρκία

Το Μεξικό, μια χώρα με μεγάλη ιστορία ισχυρών σεισμικών δονήσεων, στέλνει μια επίλεκτη ομάδα 16 σκύλων έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.

Στόχος τους, όπως γράφει το BBC, να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν κερδίσει τις καρδιές των Μεξικανών από το 2017, οπότε και «χτένισαν» τα ερείπια από το μεγάλο σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και τις κοντινές περιοχές, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

00:21 Σόου Ερντογάν με τηλεφώνημα σε οικογένεια νεκρού βουλευτή

Ο Τούρκος πρόεδρος συλλυπήθηκε σε live μετάδοση την οικογένεια του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) Γιακούπ Τας που έχασε τη ζωή του όταν ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν όπου εκλεγόταν.

Başkan Erdoğan, depremde vefat eden AK Parti #Adıyaman Milletvekili Yakup Taş’ın ailesini arayarak taziyelerini iletti.

»Yarın sabah bölgeyi ziyarete başlayacağım. Tüm kardeşlerime selamlarımı sevgilerimi gönderin. Ruhu şad olsun» #deprem pic.twitter.com/vzg5WbHzbw

— Takvim (@takvim) February 7, 2023

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα διακρίνεται ο υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμάιλογλου που έχει μεταβεί στο Αντιγιαμάν βρίσκεται μαζί με συγγενείς του εκλιπόντος βουλευτή προκειμένου να τους συλλυπηθεί και εκείνη τη στιγμή βάζει σε ανοιχτή ακρόαση τον Ερντογάν.

00:00 Σχεδόν 8.000 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία προσεγγίζουν τους 8.000.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι οι νεκροί ανέρχονται σε 5.894 και οι τραυματίες είναι 34.810.

• 5 bin 894 kişi hayatını kaybetti
• 34 bin 810 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, AFAD Genel Merkezi’nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu https://t.co/o1Vh2t4Xhb pic.twitter.com/AgRo6TXVqE

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 7, 2023

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Συνολικά οι νεκροί έχουν φτάσει τους 7.826 Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

23:41 Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι στην Τουρκία

Τα δεκάδες άψυχα σώματα στους δρόμους της Τουρκίας –νεκροί χωρίς τάφο- αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

Το hashtag #HatayYardimBekliyor (Η Χατάι περιμένει για βοήθεια) κυριάρχησε στα trend του Twitter, αποδεικνύοντας την απελπισία των πληγέντων.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους ζωντανούς», λένε οι διασώστες, καθώς οι φωνές που ακούγονται, όλο και πιο εξασθενημένες από τα συντρίμμια, δεν αφήνουν περιθώρια για θρήνο.

Στην Αντάκια, περιγράφει το BBC, οι νεκροί τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλον στα πεζοδρόμια για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τη σωτηρία κάποιου άλλου ανθρώπου, που είναι ακόμα ζωντανός.

Κανείς δεν περιμένει τα σωστικά συνεργεία, που δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα όλα τα σημεία των δύο χωρών, που ισοπεδώθηκαν σχεδόν από την ορμή του Εγκέλαδου.

23:21 Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον σεισμό

Μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το φονικό και καταστροφικό σεισμό και τόνισε πως προσεύχεται για τους τραυματίες.

Ακόμα μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί επίσης, ενώ έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον καταστρεπτικό σεισμό που έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλά θύματα δυστυχώς, με πάρα πολλούς τραυματίες, με καταστροφή σπιτιών, ναών στην περιοχή της Αντιοχείας κυρίως όπου ζουν Ορθόδοξοι αδερφοί μας», ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Περισσότερο τραγική από εκείνη που ζήσαμε το 1999. Το Πατριαρχείο μας συμπάσχει φυσικά με τους ανθρώπους που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, με τους τραυματίες για την αποκατάσταση της υγείας των οποίων ευχόμεθα και προσευχόμεθα», συμπλήρωσε.

23:05 50 σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ

Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν σημειωθεί πάνω από 50 σεισμοί ίσοι ή μεγαλύτεροι των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία, δονήσεις που θεωρούνται ισχυρές και μπορούν να καταστρέψουν κατοικημένες περιοχές σε ακτίνα μεγαλύτερη από 150 χιλιόμετρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 80.000 άτομα.

Η πιο καταστροφική συνέβη το 1939 στην επαρχία Ερζινκάν, με 32.000 θανάτους. Σε αυτόν αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκρίνοντάς τον με την τραγωδία της Δευτέρας.

22:50 «Πιο καταστροφική η κατάσταση στη Συρία»

Σύμφωνα με όσα είπε στο CNN o δρ. Μπατσίρ Ταϊλαντίν του Ιδρύματος Ιατρική Κοινότητα Συρίας Αμερικής (SAMS), η κατάσταση εξαιτίας των σεισμών στη Συρία είναι πιο καταστροφική.

«Είναι μία κατάσταση καταστροφής και για τις δύο χώρες, παρόλο που για τη Συρία είναι ακόμα μεγαλύτερη η καταστροφή», είπε αρχικά.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον Ταϊλαντίν στο γεγονός ότι εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου «η κακή οικονομική κατάσταση» κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση.

Επίσης η Τουρκία έχει τις δικές της πολύ καλά οργανωμένες υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών σε αντίθεση με τη Συρία που αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ.

 22:31 Βίντεο που «κόβει» την ανάσα – Κοριτσάκι που προστατεύει τον αδερφό του κάτω από τα συντρίμμια στη Συρία

Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των social media κάνει ένα βίντεο με τη διάσωση δύο παιδιών από τα συντρίμμια στην Συρία, μετά τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία.

Ένα κοριτσάκι βρίσκεται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια κτιρίου με τον μικρότερο αδελφό του, τον οποίο προσπαθεί να προστατεύσει.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η μικρή καλύπτει με το χέρι της το κεφάλι του αγοριού.

#Syria: Circulating video of a Syrian child protecting her brother’s head under the rubble for 17 hours pic.twitter.com/P9ok0SopzB

— Rojava Network (@RojavaNetwork) February 7, 2023

22:10 Συγκλονιστικό βίντεο – Η αγωνία ενός παιδιού ενώ είναι κάτω από τα χαλάσματα

Συγκλονίζει ένα βίντεο που δημοσίευσε ένα αγόρι από τη Συρία και το δείχνει να καταγράφει τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο ενώ βρίσκεται στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού του.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω», λέει το αγόρι στο βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το συναίσθημα για κάποιον που το περνάει όλο αυτό και βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια», λέει ακόμα.

Μάλιστα την ώρα που μιλάει ερείπια και συντρίμμια του κτιρίου πέφτουν πάνω στο κεφάλι του.

«Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι, δύο, τρεις ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονες μας. Ας μας βοηθήσει ο Θεός. Δεν μπορώ να περιγράψω άλλο η Γη τρέμει», λέει το αγόρι με το βίντεο να τελειώνει.

21:52 Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Αυξάνεται διαρκώς ο δραματικός απολογισμός σε Τουρκία και Συρία, καθώς πλέον οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000 και έφτασαν τους 7.266.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 5.434.

Στη Συρία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.832 νεκρούς. Στις περιοχές  των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 1.020 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.

21:28 Έσωσαν 11χρονο κοριτσάκι οι άνδρες της ΕΜΑΚ

Ακόμα μία ζωή κατάφεραν να σώσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται στην Τουρκία και επιχειρούν προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα από τον καταστροφικό σεισμό.

Οι Έλληνες διασώστες που επιχειρούν με αυταπάρνηση χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, στο Χατάι και έσωσαν δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Open οι Έλληνες διασώστες που ψάχνουν για επιζώντες στο Χατάι το απόγευμα της Τρίτης κατόρθωσαν να σώσουν και ένα τρίτο παιδί και συγκεκριμένα ένα 11χρονο κοριτσάκι.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ21:10 Μήνυμα του Βασιλιά Καρόλου στον Ερντογάν

Ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος με επιστολή που έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του φονικού σεισμού μετέφερε πως οι σκέψεις του και οι προσευχές του είναι με όσους επηρεάστηκαν από την καταστροφή.

«Η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε σε σοκ και βαθιά στεναχωρημένοι από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του ο βασιλιάς Κάρολος.

«Μπορούμε μόνο να ξεκινήσουμε να φανταζόμαστε το εύρος του πόνου και της απώλειας ως αποτέλεσμα αυτής της τρομερής τραγωδίας. Ειδικά θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την πιο ειλικρινή συμπάθεια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους», συμπληρώνει.

The King has sent a message following the recent earthquakes.

Head to our website to read the message in full: https://t.co/3eyMtIJdsE pic.twitter.com/MV1xeK5y0a

— The Royal Family (@RoyalFamily) February 7, 2023

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με όσους έχουν επηρεαστεί από αυτή τη σοκαριστική φυσική καταστροφή είτε τραυματιστήκαν είτε καταστράφηκε η περιουσία τους και επίσης με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών που βοηθάνε στις προσπάθειες διάσωσης», καταλήγει η επιστολή.

20:51 «Ίση με 33.000 βόμβες Χιροσίμα η ενέργεια από τον σεισμό στην Τουρκία»

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, σημείωσε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό ήταν τεράστια και ισοδυναμούσε με 33.000 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα.


«Έχουμε στον ελληνικό στρατό λογισμικό και μηχανισμούς για να υπολογίζουμε την έκκληση ενέργειας σε οποιαδήποτε ακαριαία και βίαιη έκκληση ενέργειας. Η δόνηση έδωσε ενέργεια περίπου 500 μεγατόνων TNT, ή αλλιώς, περίπου, 33.000 βόμβες Χιροσίμα», είπε.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

20:35 Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά

Το δικό του μήνυμα στον τουρκικό λαό που βιώνει τραγικές καταστάσεις μετά τις σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας και μάλιστα στα τουρκικά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Απλώς σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές. Τους είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν» ήταν το μήνυμά του για τους διασώστες που αναζητούν επιζόντες μέσα στα χαλάσματα.

İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Kurtarma ekiplerinin insanüstü çabalarına tek kelimeyle saygı duyuyoruz. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız. pic.twitter.com/5qBOjuUznC

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 7, 2023


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

20:09 «Τα θύματα στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 20.000»

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα, τονίζοντας ότι μπορούν να φτάσουν και στις 20.000 ανθρώπους.

«Όπως ξαναείπα, τα θύματα μπορεί να φτάσουν και τις 20.000. Η ακολουθία των σεισμών θα συνεχίσουν για πολλούς μήνες και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα σε εκείνη την περιοχή. Μιλούσα με τον Τέρενς Κουίκ, που βρίσκεται στη Κύπρο, και με ενημέρωσε πως θέλησαν να στείλουν βοήθεια και οι Τούρκοι την αρνήθηκαν» σημείωσε.

Διαβάσρε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ

19:48 Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια

Ανακοίνωση σχετικά με την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με 12 από τους 14 Κύπριους υπηκόους για τους οποίους υπήρχαν μέσω της πλατφόρμας Connect2CY καταχωρημένα στοιχεία διαμονής στην Τουρκία. Κατά την εν λόγω επικοινωνία διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλή μέρη.

Σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν αριθμό Κυπρίων υπηκόων και συγκεκριμένα ομάδα Τουρκοκυπρίων μαθητών που διέμεναν σε ξενοδοχείο της πόλης Adiyaman που πλήγηκε από το σεισμό, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για προξενικά θέματα (Consular online).

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Επιτρόπου του Πολίτη, του Υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Στην εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.

19:30 Εφιάλτης χωρίς τέλος – Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει συγκλονίσει την Τουρκία και τη Συρία.

Στην Τουρκία σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 4.544 άνθρωποι και 26.721 είναι τραυματίες.

Τέλος 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί.

Στη Συρία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.782 νεκρούς. Στις περιοχές  των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 970 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.

Συνολικά και στις δύο χώρες οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 6.326.

19:09 Συγκλονιστική εικόνα – Πατέρας κρατάει το χέρι της νεκρής κόρης του

Υπάρχουν και κάποιες εικόνες που δεν μπορούν να συνοδευτούν από λόγια. Ένας πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής, έφηβης κόρης του στην πόλη Καχραμανμάρας της Τουρκίας,

Καθισμένος πάνω σε ένα σωρό από μπάζα, που κάποτε ήταν το σπίτι του, ο Μεσούτ Χάντσερ, κρατά το χέρι της 15χρονης Ιρμάκ, ξαπλωμένης ακόμη στο κρεβάτι της, όπου τη βρήκε ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ και έκοψε το νήμα της ζωής της τόσο αναπάντεχα και πρόωρα.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

18:48 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τερματοφύλακα της Μαλάτιασπορ

Ο τεχνικός διευθυντής της Μαλάτιασπορ, Γιλμάζ Βουράλ, ανακοίνωσε πως ο τερματοφύλακας της ομάδας, Αχμέτ Εγιούπ Τουρκασλάν, έχασε τη ζωή του από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

18:30 Έχει ισοπεδωθεί το 1/5 της πόλης Χατάι

Για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μίλησε στο Live News o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη χθες στην σεισμόπληκτη Τουρκία ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, μαζί με τους 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες, έχει αρχίσει να χιονίζει,

Keywords
σεισμος, live, σεισμος τωρα, τουρκια, ωρες, al jazeera, εν λόγω, εμακ, nea, cnn, νέα, ελλαδα, μμε, οφείλεται, media, εφραιμ, mega, σοκ, ΕΡΤ, φοροι, bbc, afp, κορεα, cctv, σκύλος, original, κυσεα, θεσσαλονικη, εκαβ, μνήμη, turkish, team, water, twitter, february, συλλυπητήρια, ασαντ, akp, eden, sabah, son, https, μκο, video, head, hours, network, king, full, royal, news, tnt, κυπρος, online, προσφορες, συμμετοχή, σταυροι, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, οασπ, βιντεο, χωρες, γυναικα, δημοκρατια, εικονες, εκαβ, ηγετης, ηνωμενα εθνη, θανατος, θεμα, ιατρικη, κεφαλονια, κυπρου, μητερα, μκο, μμε, μωρο, πρωτο θεμα, σεισμοι, σωτηρια, τηλεφωνο, υγεια, φυσικη, χιροσιμα, ωρα, afp, bbc, cnn, mega, nea, news, tnt, αγωνια, αδανα, αεροδρομιο, αμοργο, ανιψια, ασαντ, αχμετ, βλεμμα, βοηθεια, βουνα, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δεος, δευτερα, δυστυχως, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, δρομος, δικτυο, δονηση, εγινε, ειπε, εκτιμηση, ελλειψη, ελπιδα, εμακ, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, επικοινωνια, ερντογαν, ερχεται, ετων, ευελπιδων, εφιαλτης, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, πολυκατοικια, θεος, εικονα, κυβερνηση, κινητο, κινηση, κυσεα, κρατικο, κτιρια, λιολιος, λογια, λογο, μηνυματα, μηνες, μοιρα, μητσοτακης, μικρο, νερο, νικο, νημα, νυχτα, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, ορμη, οφείλεται, οχηματα, παιδι, παιδια, πηγη, πιθανοτητες, πλοιο, προβληματα, πρωι, ρωγμες, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, συλλυπητήρια, σκεψεις, σκηνες, σκύλος, σκυλια, σκυλοι, σοκ, σοου, σπιτι, σπιτια, συρο, σχολια, τι ειναι, το αγορι, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φοιτητης, φτανει, χερι, χειροτερα, χρωμα, οδυνη, αγνωστο, αγορι, akp, al jazeera, cctv, water, δημητρης, eden, royal, network, february, full, head, https, χωρα, υπουργειο, king, κλαμα, καρδιες, κρεβατι, κυριακου, κυριακη, λεκκας, λεξεις, media, μεινει, μοιαζει, νεκροι, νοσοκομειο, son, original, hours, ομαδες, οργη, πληροφοριες, ριχτερ, sabah, σωματα, σωρο, team, θεματα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα