Πώς το παιδί θα μάθει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια επιλογή που μπορεί να αρνηθεί

Στο νοσοκομείο βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ακόμη μια ανήλικη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αύξηση περιστατικών μέθης ανηλίκων, που αυξάνονται ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο εντείνουν τον προβληματισμό για το τι μπορεί να κάνει ο γονιός, ώστε να προστατέψει το παιδί του από ταλαιπωρίες αλλά κυρίως μη αναστρέψιμες βλάβες, δεδομένου ότι το αλκοόλ σε υψηλά ποσοστά κατανάλωσης μπορεί να γίνει και τοξικό. Μπορεί να βλάψει το σώμα και τον εγκέφαλο ενός παιδιού που ακόμη αναπτύσσεται, φτάνοντας ακόμα και μέχρι το θάνατο. Όσο πιο μικρή η ηλικία, τόσο το χειρότερο. Τι μπορείτε να κάνετε,

και ποια εντέλει είναι η σωστή ηλικία για να δοκιμάσει ένας ανήλικος αλκοόλ;

Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή ηλικία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ωστόσο, κάποιες άλλες έρευνες δείχνουν, ότι οι νέοι που έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ στο σπίτι τους, με σωστούς γονεϊκούς ρόλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν σωστοί υπεύθυνοι καταναλωτές.

Εν  ολίγοις το αν και σε ποια ηλικία μπορεί να δοκιμάσει ένα παιδί αλκοόλ είναι απόφαση των γονιών. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, μείνετε σταθεροί σε αυτήν, και κυρίως φροντίστε να ενημερώσετε σωστά το παιδί σας για το τι είναι το αλκοόλ, πως επιδρά στον οργανισμό του και που μπορεί να οδηγήσει η ανεξέλεγκτη χρήση του. Και κυρίως βεβαιωθείτε ότι έχει κατανοήσει τι προκαλεί το αλκοόλ (αλκοολισμός, βλάβη στο συκώτι, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κ.ο.κ.), αλλά κι ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια επιλογή την οποία μπορεί να αρνηθεί.

Παράλληλα πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, φροντίστε να βεβαιωθείτε:

Ότι έχει φάει καλά.

Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σας καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάει στον προορισμό του και να επιστρέψει με ασφάλεια, είναι να το μετακινήσετε εσείς. Αν δεν μπορείτε, συνεννοηθείτε με κάποιον άλλο γονιό, τον οποίο γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Επίσης υπενθυμίστε στο παιδί:

Να μην αφήνει ποτέ το ποτό του χωρίς να το βλέπει.

Να μην οδηγήσει αν πιεί.

Να μην μπει σε άλλο αυτοκίνητο αν αντιληφθεί ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.

Να μην επιστρέψει ποτέ μόνο του.

Η γνώση του παιδιού πάνω στο θέμα, θα το κάνει να αποκτήσει σωστή κρίση, ώστε να μην επηρεαστεί από συνομηλίκους του αργότερα, ή και σε στιγμές συναισθηματικές φόρτισης να μην προβεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα