Πώς πέτυχαν να μουντζούρωσουν τον Δοξιάδη
Ου μπλέξεις. Εγραφα χθες ότι κατανοώ το δίδαγμα από το πάθημα του Αρίστου Δοξιάδη: τη συναίνεσή του, δηλαδή, να αναλάβει χρήσιμο για το κυβερνητικό έργο υφυπουργικό αξίωμα, το οποίο μετατράπηκε σε βρόχο που τον έπνιξε, μέσα στη διαβολή και τη συκοφαντία, αναγκάζοντάς τον να υποβάλει παραίτηση.
Επειδή, όμως, χθες είδα διάφορα απίθανα δημοσιεύματα που εμπλούτιζαν τη νοσηρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του με διάφορες «λεπτομέρειες», έτσι ώστε να μη μας μείνει καμία αμφιβολία ότι είναι ένας πολύ κακός άνθρωπος
Εν πρώτοις ήταν ο Απόλλων, που δεν ήταν εταιρεία του Αρίστου Δοξιάδη. Απλώς, αυτός εκπροσωπούσε το fund που επένδυσε (venture capital) σε αυτή και συμμετείχε στο διοικητικό της συμβούλιο χωρίς καμία εκτελεστική αρμοδιότητα, για να επιβλέπει, όχι για να ασκεί διοίκηση. Ο Απόλλων ήταν μεγάλη εταιρεία διανομής ξενόγλωσσων βιβλίων. Τι δουλειά κάνουν οι εταιρείες διανομής; Χονδρεμπόριο. Αγοράζουν δηλαδή από εκδότες και πουλάνε σε βιβλιοπώλες, οι οποίοι στη συνέχεια πουλάνε στους αναγνώστες-πελάτες τους. Εν προκειμένω, ο Απόλλων εισήγε βιβλία από το εξωτερικό, κυρίως διδακτικά εγχειρίδια εκμάθησης ξένων γλωσσών και άλλη εξειδικευμένη ξένη βιβλιογραφία, και τα διέθετε στους βιβλιοπώλες.
Εκτός του Απόλλωνα, για τον οποίο μαθαίνουμε σήμερα «ότι είχε συμπήξει καρτέλ», στην αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων δεσπόζουσα θέση στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε ακόμα μια εταιρεία (δεν γράφω την επωνυμία της, επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι έχω το δικαίωμα, εκ του νόμου). Επειδή για να συμπήξεις καρτέλ, ως γνωστόν, χρειάζονται τουλάχιστον δύο (περίπου όπως το τάνγκο), εκτός του Απόλλωνα κατηγορήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και η άλλη εταιρεία, η ανταγωνιστική του. Η κατηγορία, που προφανώς προήλθε από ανταγωνιστές τους, φαντάζει άδικη και υποβολιμαία. Οι δύο εταιρείες όχι μόνο δεν χειραγωγούσαν τις τιμές αλλά, αντίθετα, υπήρχε έντονος ανταγωνισμός ανάμεσά τους, για να κατακτήσουν καλύτερο μερίδιο αγοράς.
Περί αυτού μαρτυρούν οι άνθρωποι της αγοράς. Τότε, όπως μαθαίνω, εκμεταλλεύονταν τον ανταγωνισμό των δύο εταιρειών για να πετυχαίνουν καλύτερες εκπτώσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, σήμερα, οι βιβλιοπώλες ξενόγλωσσου υλικού νοσταλγούν την εποχή εκείνη. Κι αυτό επειδή τα ξενόγλωσσα βιβλία, στις ημέρες μας, πωλούνται στη χονδρική με πολύ μικρότερες εκπτώσεις, σε σχέση με την εποχή όπου δήθεν λειτουργούσε το καρτέλ – προφανώς, αυτό φτάνει και στον καταναλωτή.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού υιοθέτησε τις καταγγελίες κατά των δύο εταιρειών και τους επέβαλε πρόστιμο. Ωστόσο, το ποινικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Αρίστος Δοξιάδης δεν είχε καμία ποινική ευθύνη. Αργότερα, ο Απόλλων χρεοκόπησε και έκλεισε. Η οφειλή, που πολλοί εντοπίζουν και σήμερα, είναι της εταιρείας Απόλλων και όχι του Αρίστου Δοξιάδη, ως άτομο. Ο οποίος δεν έχει καμία οφειλή.
Οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν ρίσκο, ζημιές, στραπάτσα. Εξίσου αβέβαιη και ριψοκίνδυνη είναι η συμβουλευτική επιχειρήσεων. Ο Αρίστος Δοξιάδης δεν έκανε καριέρα στηριγμένος μόνο στις καλές σπουδές του και στο όνομα της οικογένειάς του. Συχνά έπεφτε στη φωτιά. Την πείρα του μάχιμου επενδυτή επιζήτησε η κυβέρνηση. Αποδείχτηκε ότι οι ανθρωποφάγοι της πολιτικής δεν υπολογίζουν ό,τι θαυμάζει και ζηλεύει η αγορά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παύλος Ντε Γκρες: Τι προβλέπεται για τον δήμαρχο που τον προσφώνησε «πρίγκιπα» – Κινήθηκαν οι διαδικασίες
- Την υποδοχή του Παύλου Ντε Γκρες ως «πρίγκιπα» στην Αρεόπολη ερευνά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση
- Ισπανία: Είχε να πατήσει στη δουλειά έξι χρόνια και το κατάλαβαν όταν θέλησαν να του δώσουν βραβείο
- Γιώργος Λιάγκας: “Να την κάνει η κυρία Καλύβα την εκπομπή… υποτίθεται ότι είμαι επικεφαλής”
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Από τον ισχυρισμό «δεν θα πείραζα ποτέ τα παιδιά μου», στα δις ισόβια
- Μετρό: Γλέντι στο X με τη λάθος σήραγγα – «Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, επιθεώρηση είναι και μάλιστα απ’ τις πολύ καλές»
- Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός στη Θεσσαλονίκη που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητό του και τον εγκατέλειψε
- Βαρκελώνη: Συνελήφθη 23χρονος που είχε δολοφονήσει συνομήλικό του έξω από κλαμπ στο Μαρούσι
- Σε δις ισόβια καταδικάστηκε ομόφωνα η Ρούλα Πισπιρίγκου
- Βάσω Λασκαράκη για το πρόβλημα υγείας του συζύγου της: «Έπρεπε να γίνει κολεκτομή, να αφαιρεθεί ένα κομμάτι από το έντερο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο Δοξιάδης και οι νέοι πονοκέφαλοι του Μαξίμου
- Η γη της ελιάς: Αλήθειες και νέοι χωρισμοί
- Πολιτική εισαγωγικών δασμών
- Τούρλα το μάτι του Κίτσου στο αμπρί*
- Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το Κυπριακό
- Ψάχνοντας ένα νέο «μέτωπο λογικής»
- Πώς πέτυχαν να μουντζούρωσουν τον Δοξιάδη
- 40άρηδες και μανούλες
- Μειώνονται οι επιλογές
- Η σύγκριση που πληγώνει
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς πέτυχαν να μουντζούρωσουν τον Δοξιάδη
- To Χάρβαρντ καταργεί τα δίδακτρα για οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 200.000 δολαρίων
- Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το Κυπριακό
- Τούρλα το μάτι του Κίτσου στο αμπρί*
- Παύλος Ντε Γκρες: Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης τον προσφώνησε «πρίγκιπα»
- Το χάσμα στην Αριστερά κλείνει δύσκολα
- Ψάχνοντας ένα νέο «μέτωπο λογικής»
- Ένοπλες Δυνάμεις: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και υγειονομικά θέματα
- Πολιτική εισαγωγικών δασμών
- 40άρηδες και μανούλες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πληθωρισμός στον Καναδά επιταχύνεται στο 2,6% λόγω του τέλους της φοροαπαλλαγής στις πωλήσεις
- Ούτε χλωρίνη, ούτε μαγειρική σόδα -Το αποτελεσματικό κόλπο για καθαρό πάτωμα στο μπάνιο χωρίς μούχλα
- Δώδεκα απινιδωτές τοποθετήθηκαν στο Δήμο Μαλεβιζίου
- Νέα Φιλαδέλφεια: Νεκρός εντοπίστηκε ο 45χρονος που αγνοείτο εδώ και 7 ημέρες
- Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός στη Θεσσαλονίκη που χτύπησε και εγκατέλειψε σκύλο: Ενημερώθηκε η εισαγγελία
- Παύλος Ντε Γκρες: Τι προβλέπεται για τον δήμαρχο που τον προσφώνησε «πρίγκιπα» – Κινήθηκαν οι διαδικασίες
- Η Κυριακή Β’ Νηστειών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αρκαλοχωρίου
- "Βόμβα" στη Βουλή για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου!
- Εθνική Ελλάδας: Το “Καραϊσκάκης” η έδρα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026
- Παύλος Ντε Γκρες: Διασκέδασε ξανά στον Ρέμο μετά το viral ζεϊμπέκικο