Πώς ο Τραμπ έδωσε… αέρα στον Ερντογάν
Η κράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδότησε παραλληλισμούς της υπόθεσής του με εκείνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δεκαετία του 1990, όταν και εκείνος είχε γίνει στόχος του κράτους.
Μόνο που τώρα ο Ερντογάν είναι το κράτος και ο Ιμάμογλου ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος τον οποίο προσπαθεί να εξοντώσει εκμεταλλευόμενος τη γεωπολιτική συγκυρία.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του τούρκου προέδρου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτό που επιδιώκει είναι να εξουδετερώσει την κύρια αντιπολίτευση της χώρας και να κάνει στροφή στην απολυταρχία.
Την ώρα που
Η αφαίρεση των ακαδημαϊκών του διαπιστευτηρίων, όπως επισημαίνει ο Τζέιμι Ντέτμερ στο Politico, θα ήταν αρκετή για να αποκλείσει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2028 ή ίσως και νωρίτερα. Γιατί λοιπόν η σύλληψη έγινε τώρα; Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν ήθελε να περιμένει και να επιτρέψει στην υποψηφιότητα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης να εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερη δυναμική.
H Γκιονούλ Τολ, ιδρύτρια του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, με έδρα στην Ουάσιγκτον, και συγγραφέας του βιβλίου «Erdogan’s War» («Ο Πόλεμος του Ερντογάν»), εκτιμά ωστόσο ότι η εξήγηση βρίσκεται σε αυτό που συμβαίνει πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Εξηγεί ότι πιθανότατα ο τούρκος ηγέτης πήρε θάρρος από μια γενικότερη γεωπολιτική ενίσχυση του απολυταρχισμού και θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσει και ο ίδιος.
Κήρυξη πολέμουΟσο διακριτικά και να προσεγγίσει κανείς την εκτίμηση αυτή, η ουσία είναι ότι ο πόλεμος που έχει ανοιχτά κηρύξει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους πολιτικούς του αντιπάλους καλλιεργεί μια αλλαγή αέρα στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό και δίνει την εντύπωση σε εν δυνάμει αυταρχικούς ηγέτες ότι μπορούν να διαγράψουν τους κανόνες και να τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο βολικούς για τα σχέδιά τους. Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του Politico, επηρεάζει τη συμπεριφορά τους για τη διαχείριση των αντίστοιχων ανοιχτών ζητημάτων στις χώρες τους και δίνεται μάλιστα η εντύπωση ότι θα υπάρχει και ένα υπόβαθρο αλληλοβοήθειας. Καθώς οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιόρισαν την πρόσβαση του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «καλύτερος φίλος» του Τραμπ, Ιλον Μασκ, ανέστειλε τους λογαριασμούς της τουρκικής αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα του.
Οι ΕυρωπαίοιΕπίσης, στη δύσκολη αυτή διεθνή συγκυρία, όπως σχολιάζει η Αλεξάνδρα Μπρζοζόφσκι στο Euractiv, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μια τέτοια κραυγαλέα επίθεση στα δημοκρατικά πρότυπα θα είχε προκαλέσει ουρλιαχτά διαμαρτυρίας από την Ευρώπη, η οποία δεν αισθάνεται άνετα με την αυταρχική στροφή του Ερντογάν εδώ και αρκετό καιρό, τώρα η Γηραιά Ηπειρος κρατά ήπιους τόνους επειδή θα είχε πολλά να χάσει έπειτα από μια απευθείας σύγκρουση με την Τουρκία. Ζητήματα που κυμαίνονται από τη συμφωνία για τους πρόσφυγες μέχρι τις ελπίδες για μια διευρυμένη συνεργασία με την Αγκυρα στον τομέα της ασφάλειας διαμορφώνουν τη στάση των Βρυξελλών στη βάση της αναγνώρισης μιας διαφορετικής στρατηγικής αναγκαιότητας.
Ο Ιμάμογλου ασκεί για την ώρα ισχυρή πολιτική έλξη κι έχει απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης. Κατά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, έστειλε ένα μήνυμα από τη φυλακή προς τους υποστηρικτές του, το οποίο προοριζόταν εξίσου και για τους διώκτες του: «Αυτή η εξαιρετική στιγμή έχει τρομοκρατήσει μια μικρή ομάδα κακοπροαίρετων ανθρώπων. Εχουν δίκιο να τρομοκρατούνται».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- O Νίκος Αναστόπουλος αποκάλυψε για ποιο λόγο δεν παντρεύτηκε πότε
- Χωρίς δίπλωμα ο 20χρονος οδηγός που ενεπλάκη στο σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Ελληναίος
- Νεκρός άνδρας στην Ομόνοια: Σε «άγνοια» αποδίδει τον καθαρισμό με χλωρίνη ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου
- Πολάκης… κατακεραυνώνει Καρανίκα επειδή στήριξε τη Μενδώνη στο θέμα της αρχαιολόγου: «Λες παπαρίτσες»
- Απίστευτο κι όμως… Παναθηναϊκό
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Ποσειδώνος: ΙΧ έπεσε πάνω σε κολώνα - Κοπέλα εκτινάχθηκε από το αυτοκίνητο, βγήκε ο κινητήρας από το όχημα - Κλειστά και τα δυο ρεύματα (Εικόνες)
- Πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Γαλλία-Μ. Βρετανία στήνουν τους μηχανισμούς Προπαγάνδας
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 27 Μαρτίου
- Ο “λαβωμένος” Παναθηναϊκός με σπουδαία ανατροπή, αγκάλιασε την τετράδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών – «Συντεχνιακές μεθοδεύσεις»
- Κάγια Κάλας: Υπό αμφισβήτηση στους κόλπους της ΕΕ – Γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων
- Βιβλία, το «μυστικό όπλο» της CIA
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Η ελληνική απάντηση στην τουρκική ρελάνς
- Πώς ο Τραμπ έδωσε… αέρα στον Ερντογάν
- Αφήνει τη Σέριφο ύστερα από επτά χρόνια ο γενικός γιατρός
- Πόρος: Κάηκε ολοσχερώς το ιστορικό εκκλησάκι της Υπαπαντής – Βίντεο
- «Καμπανάκι» για ακριβότερο δανεισμό λόγω ReArm Europe
- «Καθίσταται δυσχερές» να οργανωθεί άμεσα το ραντεβού στην Άγκυρα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς ο Τραμπ έδωσε… αέρα στον Ερντογάν
- «Καθίσταται δυσχερές» να οργανωθεί άμεσα το ραντεβού στην Άγκυρα
- Βιβλία, το «μυστικό όπλο» της CIA
- «Καμπανάκι» για ακριβότερο δανεισμό λόγω ReArm Europe
- Αφήνει τη Σέριφο ύστερα από επτά χρόνια ο γενικός γιατρός
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Η ελληνική απάντηση στην τουρκική ρελάνς
- Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών – «Συντεχνιακές μεθοδεύσεις»
- Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Κάγια Κάλας: Υπό αμφισβήτηση στους κόλπους της ΕΕ – Γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού (pic)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός ανάλυση: Με τέτοια ποιότητα μπορεί να να κάνει τα αδύνατα δυνατά
- Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ φορτηγά και κοντέινερ μέσα στο 2025
- Λούλα: Η Βραζιλία δεν γίνεται να μην κάνει τίποτα για τους δασμούς Τραμπ
- Λούλα ντα Σίλβα: Η Βραζιλία δεν γίνεται να μην κάνει τίποτα στην επιβολή δασμών του Τραμπ
- Η «βόμβα» Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ο εμπορικός πόλεμος και η παγκόσμια αναταραχή
- Παλαιό Φάληρο: Δύο τραυματίες σε τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
- Σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος με δύο σοβαρά τραυματίες - Η γυναίκα εκτινάχθηκε από το ΙΧ
- Μούδιασμα και σοκ με την επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα εκτός ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Τραμπ -Οι πρώτες αντιδράσεις
- Σελένα Γκόμεζ: Με πικραίνουν τα σχόλια για το βάρος μου -Δεν υπάρχει η ίδια αυστηρότητα στους άνδρες
- ΦΠΑ: Δηλώσεις με τον μήνα από τον Απρίλιο



