Περίθαλψη, στείρωση, περισυλλογή και υιοθεσία για τα αδέσποτα

Την περασμένη εβδομάδα, το τηλεφώνημα για ένα αδέσποτο γατάκι, περίπου τριών μηνών, που είχε σκαρφαλώσει ψηλά σε ένα δέντρο και δεν μπορούσε να κατέβει ενεργοποίησε τον Δήμο Αθηναίων. Οι υπάλληλοι του δήμου, με τη βοήθεια ενός καλαθοφόρου οχήματος, κατάφεραν να προσεγγίσουν το φοβισμένο τετράποδο και να το κατεβάσουν με ασφάλεια. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υιοθεσίας και το γατάκι θα βρει το νέο του σπίτι.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπαίνουν στις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο

επιχειρησιακό σχέδιο, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι και το 2026. Είναι ενδεικτικό πως το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της πόλης, δίνοντας βαρύτητα και στο κομμάτι των υιοθεσιών, και περιλαμβάνει σειρά σημαντικών δράσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, από την αρχή του έτους μέχρι και την Τετάρτη 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 122 περισυλλογές σκύλων, 87 υιοθεσίες σκύλων και 6 γατών καθώς και συνολικά 300 κτηνιατρικές υπηρεσίες σε γάτες.

Πέντε άξονες

Το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται σε πέντε άξονες, από την κτηνιατρική περίθαλψη και την ενίσχυση των υπηρεσιών, όπως είναι η στείρωση, η περισυλλογή ζώων και η φιλοξενία μέχρι την εύρεση αναδόχου ή υιοθεσίας, αλλά και η δημιουργία σταθερών σημείων φαγητού, μέχρι τις προμήθειες και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Παράλληλα, στον σχεδιασμό του δήμου βρίσκεται η ενίσχυση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των υποδομών.

«Ο σεβασμός της ευζωίας των ζώων και η εξάλειψη της κακοποίησής τους φανερώνει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει και ενισχύει τις δομές του δήμου για τα αδέσποτα ζώα. Εφαρμόζουμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ενώ παράλληλα διευρύνουμε τα προγράμματα υιοθεσίας, ώστε κανένας τετράποδος φίλος μας να μη ζει μόνος του. Καλούμε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις να γίνουν αρωγοί στην προσπάθειά μας. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα animalcityofathens.gr του τμήματος Αστικής Πανίδας, μπορείτε να καταγγείλετε περιστατικά κακοποίησης, να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να αναφέρετε την εξαφάνιση ενός κατοικιδίου, αλλά και να δηλώσετε την πρόθεσή σας να γίνεται κηδεμόνας ενός αδέσποτου! » δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Μάλιστα, την Κυριακή, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, κηδεμόνες πρώην αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων θα συναντηθούν σε εκδήλωση της Αστικής Πανίδας του δήμου για να γιορτάσουν τις ήδη ολοκληρωμένες υιοθεσίες, με στόχο να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα