Πέντε παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές

Με ξεχωριστές συνταγές γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ανά τη χώρα. Ακολουθούν πέντε συνταγές, που φτιάχνονται σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.

Μσούρα (Μακεδονία)

Η Μσούρα είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό του Μελισσοχωρίου (Δήμος Μυγδονίας - Νομός Θεσσαλονίκης).

Υλικά

2 κιλά χοιρινό

2 κιλά μοσχάρι

1 κοτόπουλο

λαρδί (χοιρινό λίπος)

5

κιλά πράσα

1 ρίζα σέλινο

2 κουταλιές σούπας λάδι

κόκκινο πιπέρι

αλάτι

Για τη γέμιση

λίγο λάδι

1 κρεμμύδι

συκωτάκια κότας

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1 χούφτα σταφίδες

αλάτι και πιπέρι

λίγα κάστανα ψημένα

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε κομμένα τα συκωτάκια, 4-5 ψημένα κάστανα κομμένα σε κομματάκια, 1 κούπα ρύζι, 1/2 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, σταφίδες. Γεμίζουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα πλένουμε, τα τρίβουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε αρκετές ώρες να στραγγίξουν. Στρώνουμε το χοιρινό λίπος σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ή στη γάστρα, και σκεπάζουμε με μία στρώση πράσα. Πάνω στα πράσα τοποθετούμε το κρέας (χοιρινό και μοσχάρι) και πάνω από αυτό βάζουμε το γεμιστό κοτόπουλο, αφού το ράψουμε και του δέσουμε τα πόδια. Στη συνέχεια βάζουμε άλλη μία στρώση από πράσα και κρέας και σκεπάζουμε το κοτόπουλο με πράσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο. Το ψήνουμε πρώτα για 1 ώρα στους 220 βαθμούς και άλλες 5 ώρες στους 150 βαθμούς.

Μπάμπω (Θράκη)

Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή, που αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Υλικά

½ κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια

½ κιλό μοσχάρι

½ κιλό χοιρινό με λίγο λίπος για να δώσει γεύση

3 πράσα

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας μπούκοβο

αλάτι, μαυροπίπερο, ρίγανη

2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρό μοσχάρι

ξύδι

3 λεμόνια

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τα αφήνουμε μια ώρα σε νερό με ξίδι και λεμόνι. Τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα. Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, τα οποία έχουμε περάσει από τη μηχανή του κιμά και τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν. Δένουμε τις βάσεις των εντέρων και τα γεμίζουμε με τη βοήθεια της μηχανής του κιμά στην οποία έχουμε βάλει το εξάρτημα για την παρασκευή λουκάνικου ή με το χέρι με ειδικό χωνί. Τα τοποθετούμε σε ταψί και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε ώστε να μην σκάσουν στο ψήσιμο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Μπλατσαριά (Ήπειρος)

Η Μπλατσαριά είναι μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με ένα μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής με φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο.

Υλικά

700 γραμμάρια χόρτα

250 γρ. καλαμποκάλευρο

1-2 αβγά

400 γραμμάρια φέτα σε χοντρά κομμάτια

1 κεσεδάκι γιαούρτι

λίγο ελαιόλαδο

1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ

αλάτι

νερό χλιαρό, όσο πάρει

βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

Πλένουμε τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια μπασίνα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο, το λάδι και την φέτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να δέσει και ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, λίγο λάδι και λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά). Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός σφιχτός που να στρώνεται. Αλείφουμε καλά το ταψί με αρκετό βούτυρο. Απλώνουμε κάτω το μισό κουρκούτι ενώ καλύπτουμε και τα πλαϊνά του ταψιού μας προκειμένου να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα μας ομοιόμορφα και τα πατάμε ελαφρώς. Στο υπόλοιπο κουρκούτι ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό να γίνει λίγο πιο αραιό και το στρώνουμε πάνω από τα χόρτα, να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνειά τους. Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

Λαλάγγια (Πελοπόννησος)

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες αποτελούν για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία παράδοση και δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξερή μαγιά,

αλάτι

λίγο χλιαρό νερό

λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε αλεύρι και λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Αλατίζουμε και ζυμώνουμε πάλι. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει, τουλάχιστον για μια ώρα. Από την ζύμη φτιάχνουμε μπαλάκια που τα ανοίγουμε σε κορδόνια και τα διπλώνουμε να πάρουν σχήματα σαλιγκαριού. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές. Τα λαλάγγια τρώγονται σκέτα, αλλά συνοδεύονται και με μια πικάντικη φέτα ή με γραβιέρα και μέλι.

Πλατσέδα (Νησιά Βόρειου Αιγαίου)

Η πλατσέδα φτιάχνεται συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σε άλλες επίσημες περιστάσεις.

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 ½ κιλό αλεύρι

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ ή σόδα

1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

κανέλλα

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

3 φακελάκια βανίλια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες. Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα σαλιγκαριού. Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Για το σιρόπι, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη βανίλια, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη. Περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα