Oι γνωστικοί «σούπερ-υπερήλικες»
Υπάρχουν άνθρωποι που φθάνουν στα 80 και στα 90 τους χρόνια διατηρώντας μια εντυπωσιακή πνευματική διαύγεια. Θυμούνται, συνομιλούν, αποφασίζουν, προγραμματίζουν, ενδιαφέρονται για τον κόσμο και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή.
Η διεθνής βιβλιογραφία τούς αποκαλεί cognitive super-agers, γνωστικούς «υπερήλικες», που θα μπορούσαμε να τους αναφέρουμε ως «σούπερ-υπερήλικες». Το ενδιαφέρον, όμως, δεν βρίσκεται μόνο στο ότι ο εγκέφαλός τους γερνά καλύτερα.
Μια νέα μελέτη (Powel 2026) υποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικότερο: η διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στον χρόνο φαίνεται να συμβαδίζει με καλύτερη συνολική υγεία, μεγαλύτερη αυτονομία και μακροζωία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Geriatric Psychiatry, παρακολούθησε πάνω απο 1.000 ανθρώπους ηλικίας 70-90 ετών μέσα από την προοπτική έρευνα Sydney Memory and Ageing Study, συνδέοντας τις γνωστικές τους επιδόσεις με νοσηλείες, επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, πτώσεις, παραλήρημα, άνοια, εισαγωγή σε μονάδες φροντίδας και θνητότητα σε βάθος δεκαετίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικούς ορισμούς του «super-aging». Ο πρώτος αφορούσε ηλικιωμένους που είχαν γνωστικές επιδόσεις αντίστοιχες νεότερων ανθρώπων. Ο δεύτερος εκείνους που απέδιδαν πολύ καλύτερα από τους συνομηλίκους τους. Και ο τρίτος – ο σημαντικότερος, όπως αποδείχθηκε – εκείνους που διατηρούσαν σταθερή τη γνωστική τους λειτουργία μέσα στον χρόνο.
Οι τρεις ορισμοίΕδώ βρίσκεται και το ουσιαστικό μήνυμα της μελέτης. Για την υγιή γήρανση δεν έχει τόση σημασία πόσο ψηλά βρίσκεται κανείς σε μια γνωστική δοκιμασία κάποια συγκεκριμένη στιγμή.
Μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να έχει η τροχιά του. Να μη χάνει γρήγορα έδαφος. Οι άνθρωποι με σταθερή γνωστική λειτουργία είχαν λιγότερες επισκέψεις στα επείγοντα και λιγότερες απρογραμμάτιστες νοσηλείες. Οι γνωστικοί σούπερ-υπερήλικοι γενικότερα είχαν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας – 7 έως 13 ημέρες έναντι 18 στους τυπικά γηράσκοντες – ενώ τα επεισόδια παραληρήματος ήταν αισθητά λιγότερα στις ισχυρότερες κατηγορίες.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι και οι τρεις ορισμοί του γνωστικού super-aging συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας κατά τη δεκαετή παρακολούθηση. Αλλά μόνο η ομάδα που διατήρησε σταθερές τις γνωστικές της ικανότητες στον χρόνο εμφάνισε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου: κατά 46%. Γιατί, όμως, η διατήρηση του νου συνδέεται τόσο στενά με τη διατήρηση του σώματος; Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην ενότητα των βιολογικών συστημάτων. Ο εγκέφαλος δεν γερνά απομονωμένος από το υπόλοιπο σώμα. Αγγεία, μεταβολισμός, ανοσοποιητικό σύστημα, μύες, ενδοκρινικό σύστημα και εγκέφαλος αποτελούν ένα πολύπλοκο δίκτυο συνεχούς αλληλεπίδρασης. Η γήρανση είναι συστημικό φαινόμενο.
Ο οργανισμόςΟ οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς ομοιόστασης και αλλόστασης, με τους οποίους προσαρμόζεται διαρκώς στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Οταν, όμως, το χρόνιο στρες, η καθιστική ζωή, η μεταβολική δυσλειτουργία, η φλεγμονή και οι πολλαπλές νοσηρότητες επιβαρύνουν επί χρόνια αυτά τα συστήματα, συσσωρεύεται αλλοστατικό και, τελικά, κακοστατικό φορτίο που προκαλεί βλάβη. Η ψυχοσωματική ανθεκτικότητα μειώνεται. Και τότε η φθορά εκφράζεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα: στον εγκέφαλο, στην κινητικότητα, στον μεταβολισμό, στην ανοσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι γνωστικοί υπερήλικοι της μελέτης είχαν γενικότερα καλύτερο προφίλ υγείας: λιγότερα φάρμακα και πολυφαρμακία, λιγότερη πολυνοσηρότητα, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων και μεγαλύτερη ταχύτητα βάδισης. Η ταχύτητα βάδισης, άλλωστε, είναι ένας εξαιρετικά απλός αλλά πολύτιμος δείκτης της συνολικής λειτουργικής κατάστασης του γηράσκοντος οργανισμού.
Βιολογική ανθεκτικότηταΧρειάζεται βεβαίως προσοχή. Η μελέτη είναι παρατηρητική και επομένως δεν αποδεικνύει ότι η καλή γνωστική λειτουργία προκαλεί μακροζωία. Ισως η σταθερή νόηση να αποτελεί περισσότερο δείκτη μιας βαθύτερης συνολικής βιολογικής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, το δείγμα προερχόταν από σχετικά κοινωνικοοικονομικά προνομιούχες περιοχές του Σίδνεϊ και δεν ήταν αντιπροσωπευτικό όλων των πληθυσμών.
Παρά τους περιορισμούς, το μήνυμα είναι αισιόδοξο. Στόχος της ιατρικής του μέλλοντος δεν πρέπει να είναι απλώς να προσθέσουμε χρόνια στην ζωή, αλλά να προσθέσουμε λειτουργική και ευτυχισμένη ζωή στα χρόνια. Και αυτό σημαίνει διατήρηση της κίνησης, της κοινωνικότητας, της περιέργειας, της μάθησης, της αυτονομίας και της νοητικής εγρήγορσης.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται καλό ύπνο, σωστή διατροφή, κίνηση, κοινωνική επαφή, γνωστικά ερεθίσματα, καθημερινή κανονικότητα και διαχείριση του χρόνιου στρες. Χρειάζεται, κυρίως, να συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Η συνταξιοδότηση από ένα επάγγελμα δεν πρέπει να σημαίνει παραίτηση από τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και την ζωή. Ισως, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο μετράμε την επιτυχή γήρανση. Οχι μόνο «πόσο καλά τα καταφέρνει σήμερα ένας 80χρονος;», αλλά «πόσο καλά διατηρεί τον εαυτό του μέσα στον χρόνο;»
Γιατί η πραγματική νίκη απέναντι στη γήρανση δεν είναι να παραμείνουμε νέοι. Αυτό είναι βιολογικά αδύνατο. Είναι να αλλάζουμε χωρίς να καταρρέουμε, να προσαρμοζόμαστε χωρίς να χάνουμε τη λειτουργικότητά μας και να μεγαλώνουμε διατηρώντας όσο γίνεται περισσότερο εκείνο που μας κάνει ανθρώπους: τη μνήμη, την κρίση, την περιέργεια, τη σχέση με τους άλλους και τη δυνατότητα να νοηματοδοτούμε την ζωή. Το ζητούμενο, τελικά, δεν είναι απλώς η μακροζωία. Είναι η μακροζωία με διαύγεια, αυτονομία και νόημα.
Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, επικεφαλής της έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ούτε τα μάτια ούτε τα λέπια - Ιχθυοπώλης αποκαλύπτει τι πρέπει να κοιτάτε όταν αγοράζετε σαρδέλες
- Bread Factory και Pizza Fan: Η επόμενη μέρα - Ποιος εξαγόρασε τα 9 καταστήματα και τι συμβαίνει με τα χρέη
- Νοσηλευτής με την ίδια βελόνα εξέτασε 78 παιδιά για φυματίωση – Φόβοι για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών
- Ο άγνωστος σύζυγος της Ελένης Μενεγάκη που έκανε εμφάνιση έκπληξη την ημέρα των γενεθλίων της
- Ούτε ακριβά καθαριστικά ούτε ατελείωτο τρίψιμο - Πώς καθαρίζουν οι ειδικοί τις ράγες των παραθύρων (Βίντεο)
- Σοβαρό τροχαίο με τραυματία στη Θεσσαλονίκη - Μεγάλες ουρές από ΙΧ
- «Χωριάτικο»: Προφυλακίστηκαν δύο επιχειρηματίες από τη Ρόδο – Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο φερόμενος αρχιλογιστής
- ΕΛ.Α.Σ. για απόσυρση άρθρου 23: "Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη"
- Κόκκινα Δάνεια: Η κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο 23 για τους servicers μετά την κατακραυγή
- Η ασφάλεια των τρένων παραμένει όμηρος της ελληνικής γραφειοκρατίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Υψώθηκε η ελληνική σημαία στη δεύτερη φρεγάτα Belharra «Νέαρχος» – Δένδιας: «Το καλύτερο πλοίο στην κατηγορία του στον πλανήτη»
- «Να έχετε τα δικά σας τρόφιμα, νερό και εφόδια»: Οι κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν για έκτακτες ανάγκες
- Παρατείνονται οι επιδοτήσεις καυσίμων – Η τιμή ανά λίτρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης
- Μια διαφορετική Γλώσσα
- ΠΑΟΚ: Η ώρα να περάσει από την αντίδραση στη δράση
- SwitzGroup για Bread Factory: «Να μη χαθεί μια υγιής δραστηριότητα»
- Για ένα «Κιβώτιο» αδειανό…
- Επαγωγική φόρτιση στο Αυτοκίνητο: Όταν θα έχεις το καλώδιο ως …διακοσμητικό
- Σε ιστορικά χαμηλά η ελληνική οινοπαραγωγή
- Παναθηναϊκός: Η 12άδα για την αναμέτρηση με την Εφές – Η απόφαση Ομπράντοβιτς
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Oι γνωστικοί «σούπερ-υπερήλικες»
- Ολυμπιακός: Σοκ με Μοντέρο – Χειρουργείο και έξι μήνες εκτός!
- Ράτζα Ναϊνγκολάν: Αντιμέτωπος με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 105.000 ευρώ
- Ένα τριήμερο με σολοικισμό και ποίηση στα Ζαγοροχώρια
- Νεπάλ: Στάχτη ξενοδοχείο κοντά στη βάση του Έβερεστ – Αποκλεισμένοι ορειβάτες ζήτουν απεγνωσμένα βοήθεια (video)
- FT: Η Ελλάδα προσελκύει εύπορους ξένους με φορολογικά κίνητρα – Στο επίκεντρο η Αθηναϊκή Ριβιέρα
- Γιώργος Πατεράκης στα «ΝΕΑ»: «Εχουμε μουδιάσει, δεν αντιδράμε πια»
- Δεν είμαστε Βαϊμάρη
- Φενέρμπαχτσε: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντουάιτ Πάουελ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κρυφή απειλή στις χάρτινες συσκευασίες στιγμιαίων γευμάτων
- Ο Marc Marquez με Ducati πρώτος στα ελεύθερα δοκιμαστικά του MotoGP της Μαλαισίας
- Καιρός αύριο: Καταιγίδες στα ηπειρωτικά και πτώση της θερμοκρασίας – Στους 19 βαθμούς ο υδράργυρος στην Αττική
- Μητσοτάκης για φρεγάτα «Νέαρχος»: «Μέρα περηφάνειας για την πατρίδα, σπουδαία στιγμή για το ΠΝ»
- Ολυμπία Οδός: Διεξαγωγή Ποδηλατικού Αγώνα “UCI GRAN FONDO GREECE LOUTRAKI 2026”
- Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις το άρθρο 23 για τους δανειολήπτες και τους πλειστηριασμούς
- Σκάνδαλο εμπορίας ανθρώπων σε εργοστάσιο μπαταριών στη Φινλανδία – Απλήρωτοι, πεινασμένοι και εκβιαζόμενοι Κινέζοι εργάτες
- Μητσοτάκης για τη φρεγάτα «Νέαρχος»: Ημέρα υπερηφάνειας για την πατρίδα, διευρύνεται η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων
- Μητοστάκης για τη νέα φρεγάτα Belharra: "Καλοτάξιδος ο 'Νέαρχος' στις πάντα ελεύθερες και γαλανές θάλασσές μας" - Πότε έρχονται οι επόμενες δύο
- Τραγωδία στην Ινδία: Έξι νεκροί έπειτα από συντριβή ελικοπτέρου στα Ιμαλάια