Ο δεκάλογος προφύλαξης από τη γρίπη, με πρώτο το αντιγριπικό εμβόλιο

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη, ιδίως από τις ευάλωτες ομάδες για να αποφευχθούν επιπλοκές της, επισημαίνουν οι ειδικοί δίνοντας έμφαση στις εγκύους αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα, ωστόσο καλό είναι να τηρούμε μια σειρά από κανόνες προκειμένου να μην ενισχύσουμε την εξάπλωσή της, και να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Τι πρέπει να κάνουμε:

- Να εμβολιαστούμε! Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και όλες οι ευάλωτες ομάδες (>6μηνών-60 ετών) όπως και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εμβολιαστεί τον μήνα Νοέμβριο. Σε 10 ημέρες το εμβόλιο,

που προφυλάσσει περισσότερο από 80% αρχίζει να είναι δραστικό.

-Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας αφού οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα.

-Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στο χαρτομάντιλο μας ή ακόμα και στο μανίκι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά των αόρατων σταγονίδιων των ιών που θα εισπνεύσουν οι γύρω μας και έτσι να τους προφυλάξουμε.

-Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τους χειμερινούς μήνες τον συνωστισμό δηλαδή τις κλειστές συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πάσχοντες στην αρχική φάση της γρίπης με λίγα συμπτώματα, αλλά οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στα άτομα που τους περιβάλλουν.

-Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό ακόμα και αν δεν έρθουμε σε επαφή με πάσχοντα από γρίπη, γιατί στο περιβάλλον που αγγίζουμε μπορεί να επιβιώνει ο ιός για περισσότερες από 24 ώρες.

-Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα με τα χέρια μας πριν τα πλύνουμε εφόσον μπορεί να υπάρχει επάνω τους ο ιός της γρίπης που προμηθευτήκαμε κατά τις μετακινήσεις μας, στο γραφείο κ.ο.κ.

-Να μην παίρνουμε προληπτικά αντιβιοτικά για τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς, ενώ έτσι αναπτύσσουμε αντοχή σε πολύτιμα φάρμακα έναντι των βακτηρίων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν δραστικά όταν θα τα χρειαστούμε για λοιμώξεις από βακτήρια.

-Να φοράμε γάντια, χειρουργική μάσκα και προστατευτική μπλούζα, σε οποιαδήποτε επαφή  με πάσχοντα από γρίπη, και να πλένουμε τα χέρια μας όταν αλλάζουμε γάντια.

-Να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας ή να πηγαίνουμε στο εφημερεύον νοσοκομείο και να μην παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά, εάν εμφανιστεί απότομα υψηλός πυρετός ή δύσπνοια όταν είμαστε ασθενείς και έχουμε μείνει στο σπίτι.

-Εφόσον ανήκουμε σε άτομα υψηλού κινδύνου ή δικοί μας που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από τη γρίπη, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας να πάρουμε ή να χορηγήσουμε προληπτικά οσελταμιβίρη (Tamiflu).

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται

Όμως ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη;

Άτομα άνω των 60 ετών,

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό,

Αυτοί που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα υψηλού κινδύνου,

Άτομα υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, χρόνια καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα, ασθενείς με ανοσοκαταστολή (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων), άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο και σπληνεκτομή, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, έγκυες οποιουδήποτε 3μήνου, παιδιά που παίρνουν χρόνια ασπιρίνη, κλειστοί πληθυσμοί και παχύσαρκοι.

Όσον αφορά στους εμβολιασθέντες να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη κι όσοι εμβολιάσθηκαν την περασμένη χρονιά, θα πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό, καθώς κάθε χρόνο τα εμβόλια είναι διαφορετικά. Σε εκείνους που ισχυρίζονται πώς έκαναν το εμβόλιο, αλλά δεν ήταν δραστικό αφού υποτροπίασαν με πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και βήχα; Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι τυπικά και υποδηλώνουν «κοινό κρυολόγημα», δηλαδή ιώσεις που προκαλούνται από περισσότερα από 200 είδη ιών και δεν έχουν σχέση με τη γρίπη. Το κρυολόγημα ποτέ δεν είναι σοβαρό και ο ασθενής «θα γίνει μόνος του καλά», ενώ η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη με πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο και θανατηφόρο κατάληξη.

Τα συμπτώματα...

Μπορεί να έχουμε γρίπη όταν παρουσιάσουμε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες , κυρίως από τον ∆εκέμβριο έως τον Μάρτιο.

... κι όταν αφορούν σε παιδιά

Άμεσα στον γιατρό μας θα πρέπει να απευθυνθούμε, ειδικά σε περίπτωση που τα συμπτώματα αφορούν παιδιά, όταν ο υψηλός πυρετός παρατείνεται, όταν έχουν γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη τροφής, μειωμένη δραστηριότητα υπνηλία, διέγερση ή σπασμούς και επανεμφάνιση ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα