Νότης Μαυρουδής: «Αυτή ήταν η πιο δυνατή στιγμή της καριέρας μου»

Θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα έχει προκαλέσει ο θάνατος του σπουδαίου συνθέτη Νότη Μαυρουδή που τραυματίστηκε θανάσιμα στο σπίτι του στο Πήλιο.

Ο 77χρονος, Νότης Μαυρουδής έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνω σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η τελευταία ανάρτηση του Νότη Μαυρουδή: «Στη ζωή δεν υπάρχουν δεδομένα...»

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας Νότη Μαυρουδή ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία

του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας», έγραψε στο Facebook ο γιος του Χάρης Μαυρουδής.

Οι τελευταίες συνεντεύξεις του

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 2022, με αφορμή το νέο του άλμπουμ, αλλά και μια μουσική παράσταση που θα δίνονταν στον Βόλο, ο Νότης Μαυρουδής, συνομίλησε με τον Ηλία Κουτσερή στο «Ράδιο Ένα» και πέρα από τα όσα αφορούσαν στα δυο αυτά θέματα, εξύμνησε την Μακρινίτσα που ουσιαστικά είναι η φυσική συνέχεια της Κουκουράβας όπου ήταν το σπίτι του.

«Είμαι τυχερός που έχω αράξει στη Μακρινίτσα και απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος», είπε αρχικά ο μουσικοσυνθέτης στη συνέντευξή του, ενώ αναφέρθηκε και στον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ο οποίος εξήρε την ομορφιά του Πηλίου και συγκεκριμένα της Μακρινίτσας.

Όπως σχολίασε ο Νότης Μαυρουδης, «ο Λουδοβίκος ξέρει πολύ καλά όλα αυτά τα βαθιά νοήματα, το βλέμμα και τις αισθήσεις, διότι πέρα από τραγουδοποιός είναι και ένας πολύ καλός ζωγράφος. Όταν έρχομαι στη Μακρινίτσα νιώθω αυτή την αύρα του τόπου. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός που έχω αράξει εκεί στη Μακρινίτσα κι απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος».

Ο Νότης Μαυρουδής επεσήμανε πως υπήρχε η ανάγκη της δημιουργίας και αφορμή στάθηκαν οι στίχοι της Μάγδας Κατσάκου. «Η Μάγδα Κατσάκου είναι πρωτοεμφανιζόμενη στη δισκογραφία. Βρήκα εξαιρετικούς τους στίχους της και πολύ σύγχρονους», είπε για την ταλαντούχα στιχουργό.

Και συνέχισε: «Βρίσκοντας αυτούς τους στίχους θεώρησα ότι ήταν μία ευκαιρία να ξεδιπλώσω κι εγώ τα δικά μου χαρακτηριστικά της μουσικής» και στάθηκε στη λέξη «κρυφό» που εμπεριέχεται στον τίτλο του άλμπουμ λέγοντας πως τα τραγούδια που γράφτηκαν φανερώνουν «αυτά που έχουμε μέσα στην ψυχή μας, αυτά που θέλουμε να τα πούμε, αλλά δεν βρίσκουμε τον τρόπο. Γι’ αυτό και το κρυφό έχει να κάνει με το εσωτερικό», είπε ο γνωστός συνθέτης και μουσικός.

Tην τελευταία του συνέντευξη, πάντως, την έδωσε και στην ΕΡΤ, όπου αποκάλυψε τα γεγονότα γύρω από τη φυλάκιση της μητέρας του και τη γέννηση του ίδιου μέσα στη φυλακή.

«Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την μακριά γαϊδούρα. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί», περιέγραψε ο Νότης Μαυρουδής.

«Την πρώτη μου κιθάρα την πήρα μέσα από μία ντουλάπα στο σπίτι μου. Την είχε βάλει η μητέρα μου και την ξετρύπωσε για να μάθω εγώ κιθάρα. Αυτό το όργανο είχαμε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλο. Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια, η μητέρα μου μοδίστρα, ο πατέρας τσαγκάρης» εξομολογήθηκε στη συνέχεια ο μουσικοσυνθέτης.

«Αν δεν με ρωτούσατε, δεν θα έθιγα εγώ το θέμα της φυλάκισής μου. Η μητέρα μου καταδικάστηκε, γιατί έκρυβε η οικογένεια έναν αντιστασιακό στα Δεκεμβριανά του ’44 και τη μάνα μου την άφησαν να με γέννησε στο σπίτι, με συνοδεία Αστυνομίας βέβαια» αποκάλυψε με συγκίνηση ο Νότης Μαυρουδής.

«Γεννήθηκα και μετά από μερικές μέρες ξαναμπαίνει στο κελί και με παίρνει μαζί της για να με θηλάσει, για τα πρώτα βοηθήματα. Δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να εκμεταλλευτώ τον ηρωισμό της μητέρας μου» συμπλήρωσε.

Για το τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο” αποκάλυψε επίσης: «Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίου, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι».

Το έργο του Νότη Μαυρουδή αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμόΑνακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ξαφνικό θάνατο του κορυφαίου συνθέτη, Νότη Μαυρουδή, του οποίου «τα τραγούδια και οι ερμηνείες του στην κλασική κιθάρα αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Από εχθές το βράδυ όλη η Ελλάδα θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του Νότη Μαυρουδή, κορυφαίου συνθέτη και σολίστ της κλασικής κιθάρας.

Ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε μία εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών στη χώρα μας τα τελευταία 60 χρόνια. Σφράγισε το ελληνικό τραγούδι με τις πάνω από 200 συνθέσεις του, ενώ έγινε γνωστός διεθνώς με τα δεκάδες ρεσιτάλ που έδωσε ανά τον κόσμο.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και στιχουργούς, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άκος Δασκαλόπουλος και ο Ηλίας Κατσούλης, ενώ μελοποίησε ακόμα ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Κακουλίδη. Για το έργο του βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παράλληλα δίδαξε κλασική κιθάρα στη Scuola Ciciva di Milano και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ακόμα τιμήθηκε από την πρεσβεία της Βραζιλίας με το βραβείο Heitor Villa-Lobos, για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Βραζιλιάνου μουσικού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Ως πολίτης ήταν διαρκώς ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις με συχνότατη παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, είτε με τακτική αρθρογραφία του σε διάφορες εφημερίδες, είτε μέσω του διαδικτύου.

Τα τραγούδια του με την ξεχωριστή και γνώριμη ευαισθησία που διαπνέονταν, καθώς και οι ερμηνείες του στην κλασική κιθάρα αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του μουσικούς».

Το υψηλής αξίας έργο του Νότη Μαυρουδή είναι η δική του απάντηση στα ερωτήματα κάθε ανθρώπου

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με ανακοίνωσή του τον Νότη Μαυρουδή, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από ατύχημα στο σπίτι του, στην Κουκουράβα Πηλίου.

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, που βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Τρίτης.

Ο Νότης Μαυρουδής ανήκε στους πρωτοπόρους του «Νέου Κύματος». Με δημιουργικά κριτική στάση απέναντι σε κάθε είδους «τυποποίηση» και στηρίζοντας όλη τη δημιουργία του στην κλασσική κιθάρα, χάραξε τον δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Περισσός και προσθέτει: «Οι μελωδίες του εκφράζουν τον λυρισμό και τις αναζητήσεις της γενιάς του σε μια εποχή ανατάσεων και ηττών, αλλά με την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό κόσμο να μην χάνεται ποτέ.

Μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Φάμπα, σφράγισε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ως βιρτουόζος και δάσκαλος της κλασσικής κιθάρας, με διεθνή παρουσία, αλλά και ως συνθέτης μέσα από την εξαιρετική μελοποίηση σπουδαίων ποιητών και τη συνεργασία του με μεγάλους ερμηνευτές.

Ο Νότης Μαυρουδής, παιδί εργατικής οικογένειας, έμεινε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στις Φυλακές Αβέρωφ καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη.

Αναπόσπαστη πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νότη Μαυρουδή υπήρξε η ειλικρινής ανησυχία του για το μέλλον της πνευματικής δημιουργίας, του πολιτισμού και ιδιαίτερα των παιδιών, της νέας γενιάς. Το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μουσικό έργο του είναι η δική του απάντηση-παρακαταθήκη στα μεγάλα ερωτήματα κάθε ανθρώπου που ανησυχεί και προβληματίζεται.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Keywords
οδυσσέας ελύτης, ωδείο αθηνών, θλίψη, κηδεία, facebook, ΕΡΤ, μνήμη, συριζα, ελλαδα, milano, αθηνα, συλλυπητήρια, ΚΚΕ, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Οδυσσέας Ελύτη, ωδείο αθηνών, μνήμη, μια ημερα, το θεμα, θλίψη, αβερωφ, γυναικα, θανατος, θεμα, κιθαρα, μητερα, μουσικη, οδυσσέας ελύτης, ομορφια, πηλιο, στιχοι, τραγουδια, υψος, φυσικη, απωλεια, αριαδνη, ατυχημα, αυρα, αφιερωμενο, αφορμη, βιρτουοζος, βλεμμα, βοηθηματα, βραδυ, γεγονοτα, γινει, δασκαλος, δεκεμβριανα, δημοσιο, δικη, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, ελλη, ελυτης, ελπιδα, εξελιξη, εποχη, εταιρια, εφυγε, ζωη, ζωης, κηδεία, ιδιο, η δικη, ιασονας, λογο, μακρια, μοδιστρα, οδυσσεας, ποιηση, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πετρα, πνοη, πρωινο, ψυχη, ρεσιταλ, ρευμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλλυπητήρια, σπιτι, συγχρονο, τσιγαρο, φυλακη, φεστιβαλ, χαλανδρι, ωδειο, εθνικο, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, ιουλιος, milano, villa, ποιητες, τυχερος, θεματα, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα