Μεταξύ γεω- και εγω-στρατηγικής
Ο 19ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τη γεωστρατηγική διαμάχη για την Κεντρική Ασία και την πρόσβαση στην Ινδία. Το «Μεγάλο Παιχνίδι» μεταξύ της Βρετανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ενέπνευσε τον Κίπλινγκ και καταδίκασε τους κατοίκους του Αφγανιστάν, ποινή που συνεχίζει να εκτίεται μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας, η (ως γνωστόν, «ανύπαρκτη») κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους, ανοίγει τον Αρκτικό Ωκεανό στη ναυσιπλοΐα και μεταθέτει το Μεγάλο Παιχνίδι βορειότερα.
Κάποιοι μάλιστα ερμηνεύουν τον όρο κυριολεκτικά. Ο Πρόεδρος το 2021 ήταν αφοπλιστικά σαφής: «Δραστηριοποιούμαι στα ακίνητα. Κοιτάζω
Η μεταμόρφωση από στρατηγική της Αρκτικής σε παιχνίδι δημοτικού σχολείου φέρνει την υψηλή γεω-στρατηγική σε επαφή με την εγω-στρατηγική του γοήτρου και την ανάπλαση ακινήτων – τουλάχιστον σε εκδοχή Νέας Υόρκης. Η συνάντηση μεταξύ γεω- και εγω- τροφοδοτεί παρεξηγήσεις. Τις παρεξηγήσεις αυτές πληρώνουμε.
Τι λέει η γεωστρατηγική; Τα τελευταία 100 χρόνια η ασφάλεια της Αρκτικής είχε εργαλείο την εκτόνωση και τη συνεργασία. Ετσι, το νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard (γνωστό παλαιότερα ως Σπιτσβέργη) φιλοξενεί τουρίστες, ρωσικές επιχειρήσεις και ρώσους πολίτες με αποτέλεσμα η ασφάλεια να απειλείται κυρίως από τις πολικές αρκούδες (δηλαδή από τους ιθαγενείς). Η συνεργασία στο πλαίσιο του Αρκτικού Συμβουλίου (γνωστού και από το Borgen) είχε ατονήσει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η λογική διόρθωση ήταν η υπενθύμιση της σημασίας της αρκτικής ασφάλειας και η ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας της Γροιλανδίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Αυτό και έγινε.
Τι λέει, αντιθέτως, η εγω-στρατηγική; Σύμφωνα με το νέο Δόγμα, δεν ενδιαφέρει η ασφάλεια της Αρκτικής αλλά η άμυνα του δυτικού ημισφαιρίου (τα όρια του οποίου μετατοπίζονται με ευκολία). Αν το δεις έτσι, τότε βλέπεις μια πολυτελή πολυκατοικία, της οποίας την είσοδο έχει αναλάβει αδιάφορος δανός θυρωρός. Αυτός είναι ετεροδημότης, οι δε πολεμικές επιδόσεις του είναι καταγέλαστες (φτάνει μόνο να ξεχαστεί η εθελοντική του συμμετοχή στο Αφγανιστάν).
Με εγω-στρατηγική ματιά αντιλαμβάνεσαι την αποστολή των ολίγων νατοϊκών φαντάρων όχι ως σύμβολο διαφύλαξης της αρκτικής ισορροπίας αλλά ως αμφισβήτηση της ανάπλασης του ακινήτου. Το μικρό μέγεθος της αποστολής ερμηνεύεται ως κοροϊδευτική υποτίμηση της σοβαρότητας των προεδρικών απόψεων. Η ενδεικνυόμενη αντίδραση είναι οργή και τιμωρία εκείνων που αυθαδιάζουν.
Το νέο Μεγάλο Παιχνίδι αρχίζει λοιπόν με μια Μεγάλη Παρεξήγηση. Η διαλλακτικότητα της μιας πλευράς ερμηνεύτηκε ως κοροϊδία από την άλλη. Το ότι η εγω-στρατηγική αντίδραση περιορίζεται σε δασμούς και σε τρολαρίσματα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως αυτοσυγκράτηση. Κρίνοντας όμως από την ιερή αγανάκτηση των άλλων, το θερμόμετρο ανεβαίνει.
Στην αυλή των δημοτικών σχολείων, όταν μαζεύονται τα παιδιά για ποδόσφαιρο (ή παλιότερα για «γερμανικό») δεν είναι σπάνιο να γίνονται τσακωμοί μέσα στην κάθε ομάδα, πριν ακόμη αρχίσει το παιχνίδι. Μέθοδοι επίλυσης αυτών των θεμάτων διδάσκονται στις παιδαγωγικές σχολές. Οταν μπλέκονται τα γεω– με τα εγω-, ίσως, λοιπόν, είναι καιρός για λίγη παιδο-στρατηγική.
Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πριγκιπικό διαζύγιο-σοκ έπειτα από 25 χρόνια γάμου
- «Στη Βουλγαρία μου μένουν περισσότερα χρήματα τον μήνα»
- Δύσκολες ώρες για τη Σία Κοσιώνη - Νοσηλεύεται με πνευμονία στη ΜΕΘ
- Βρέθηκε ο εξτρέμ, ανακοινώσεις μετά τον Άγιαξ – Αλλάζει όλο τον Ολυμπιακό!
- Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται στην Εντατική με πνευμονία – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της
- Τσίπρας σε απελπισία καλεί Χαρίτση
- Συναγερμός στην Ινδία για τον ιό Νιπάι: Οι αρχές δίνουν μάχη για να μην εξελιχθεί σε πανδημία
- Ο Τραμπ τα "μαζεύει" μετά τον σάλο από τις δηλώσεις του για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ
- Άλιμος: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από 10 ανήλικους - Του έσπασαν οστό στο πρόσωπο
- Κεφαλογιάννη: Επανέρχεται στο θέμα της διάταξης για τη συνεπιμέλεια με ανάρτηση από προφίλ γυναίκας στο Facebook
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Θεσσαλονίκη: Νεαρή γυναίκα έπεσε από γέφυρα της περιφερειακής οδού – Μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο
- Ωρα αποφάσεων για την Κεντροαριστερά
- Το πέρασμα στην πολιτική
- Αντίνο: «Δεν βλέπω την ώρα να παίξω»!
- Σενάριο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν: Πόσο κοντά θα φτάσουν τα πλοία των ΗΠΑ, με τι όπλα θα χτυπήσουν
- Baskettalk: Ποιος ο λόγος αγοράς του Κόρεϊ Τζόσεφ από τον Ολυμπιακό;
- Εθνική προοπτική η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα
- POS δίπλα στο παγκάρι: Σε αυτήν την εκκλησία ανάβετε κερί… κάρτα
- Ολα για όλα στο Αμστερνταμ
- Δεν ήθελαν κόμμα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μεταξύ γεω- και εγω-στρατηγικής
- Εθνική προοπτική η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα
- Ο Τραμπ δικαιολογεί τον θανάσιμο πυροβολισμό και κατηγορεί την πολιτεία της Μινεσότα: «Υποκινείτε εξέγερση»
- Ωρα για μια στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας – Ελλάδας
- Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 0-1: Πέρασε από την Αρκαδία με σκόρερ τον Γιόβιτς (vid)
- Δημοσιογραφία κατά της ιδεολογίας
- «Ετοιμαστείτε για ακραίες συνθήκες»: Πολικό ψύχος σαρώνει τις ΗΠΑ – 40 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Θεσσαλονίκη: Νεαρή γυναίκα έπεσε από γέφυρα της περιφερειακής οδού – Μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο
- Ελλάδα: από τη στρατηγική επιβίωσης στη στρατηγική επιτάχυνσης
- Άγιαξ – Φόλενταμ 2-0: Εύκολη νίκη για τον Αίαντα πριν τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σημαντικό μάθημα που πήρε η Ευρώπη στο Νταβός για τη Γροιλανδία
- ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE σκότωσαν ένοπλο άνδρα στη Μινεάπολη
- Αγορά ακινήτων 2025–2026: Τι ζητούν οι αγοραστές, τι προσφέρεται και πώς δοκιμάζονται οι αντοχές
- Δώρα Χρυσικού: Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να καταπατήσουν την αξιοπρέπεια μου
- Ο Λούκα δανεικός στη Νότιγχαμ από τη Νάπολι
- Τριμερείς συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι: Εδαφικό, ενεργειακή κρίση και γεωπολιτικό παιχνίδι
- Αστέρας Aktor–ΑΕΚ 0-1: Με πρωταγωνιστές Γιόβιτς και Στρακόσια πήρε το «θρίλερ» στην Τρίπολη
- Υπέρογκο το κόστος στέγασης στην Ελλάδα
- Μινεάπολη: Η στιγμή που πράκτορας της ICE πυροβολεί τον 37χρονο (βίντεο)
- Κολάρα με ηλεκτροσόκ για σκυλιά: Τι σάς «κρύβουν» από τις οδηγίες χρήσης



