Μετά τον Χαρίτση, τι;
Η δημοσιογραφική κοινή γλώσσα βρίσκει πολύ συχνά πομπώδεις τρόπους για να κάνει μικρής εμβέλειας ειδήσεις να φαίνονται ευρύτερου ενδιαφέροντος. Οταν μάλιστα η ανθρωπότητα τρέχει γρήγορα και όσα συμβαίνουν δύσκολα προλαβαίνουμε να τα κατανοήσουμε, να τα εμπεδώσουμε και κυρίως να δούμε τις επιπτώσεις τους, ασήμαντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινοτοπία της Μεταπολίτευσης είναι απαραίτητο να δείχνουν κρίσιμα.
Κάπως έτσι μπορώ να εξηγήσω τον δραματικό τόνο που δίνουν τα ΜΜΕ
Πεθαίνει λοιπόν η Νέα Αριστερά, λίγο καιρό μετά τη σύστασή της; Ηρεμήστε, δεν είναι η ώρα για νεκρολογίες. Η Νέα Αριστερά δεν πεθαίνει· απλώς, έχει επιστρέψει στα μεγέθη της. Αλλωστε ο κορμός του κόμματος είναι το παλαιό ΚΚΕ εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά, ένα τμήμα δηλαδή πρώην ανανεωτών κομμουνιστών που, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, επέμειναν με τα σφυροδρέπανα, αγκαλιάζοντας τα κινήματα και τον αντιπαγκοσμιοποιητικό λόγο. Η κανονικότητα αυτού του χώρου είναι πάντα κάτι μικρό κι αριστερό, κάτι που καταγγέλλει το σύστημα ουσιαστικά ζώντας απ’ αυτό.
Η παρέα του Χαρίτση, βέβαια, και μαζί η Εφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που την Αριστερά την έχουν χρησιμοποιήσει ως όχημα προσωπικής ανέλιξης, ως ξενιστές, είχαν πιστέψει ότι μέσω της Νέας Αριστεράς θα λάβουν το κάλεσμα της Ιστορίας. Φυσικά, δεν το έλαβαν. Για ποιον λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο; Με ποια πολιτική πρόταση; Στην ουσία δεν διακήρυσσαν παρά έναν αριστερό σεχταρισμό που μεταμφιέστηκε στον ρητορικό ριζοσπαστισμό του «λαϊκού μετώπου». Για μήνες, οι παλαιοί συνεργάτες του Πάνου Καμμένου εξυμνούσαν και προσδοκούσαν τη συγκρότηση ενός αντιδεξιού λαϊκού μετώπου. Και, αίφνης, το ξέχασαν!
Μιλάει σήμερα κανείς για «λαϊκό μέτωπο»; Οχι. Σιωπηλά, το αντικατέστησαν από το «αντιφασιστικό μέτωπο» και εδώ και κάποιες μέρες από το «αντιπολεμικό μέτωπο». Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λανσαρίστηκαν τρία «μέτωπα». Νομίζουν, έτσι, στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ότι παρακολουθώντας τη συγκυρία θα «εκφράσουν» το αντισύστημα που τους περιμένει. Τα ίδια πίστευαν και με τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη – αλλά το αντισύστημα προτίμησε την Κωνσταντοπούλου, τον Βελόπουλο, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ.
Πίσω από αυτόν τον απολιτικό παρακολουθητισμό δεν βρίσκεται τίποτα άλλο από έναν μικροαστικό κονφορμισμό, μια δημαγωγική τελικά στάση που το μόνο που εκφράζει είναι την αγωνία μιας πολιτικής και διανοούμενης γραφειοκρατίας για την επιβίωσή της. Τι απομένει; Ο μηδενισμός μιας θορυβώδους αλαζονείας. Μηδενισμός αυτοφαγικός, αφού τα πρώτα του θύματα είναι όσοι τον προωθούν, με κατάληξη την πολιτική ανυπαρξία. Κι αν όχι την πολιτική ανυπαρξία, ίσως το κυοφορούμενο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξέχασε το ριμπράντινγκ και πλέον επιχειρεί να δώσει νόημα σε στελέχη του παλιού του κόμματος που τον βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας ουσιαστικά για την επαγγελματική επιβίωσή τους.
Πολιτικά αστοιχείωτοι που ξέρουν μόνο συνθήματα. Δεν είναι οι μόνοι. Και βέβαια δεν είναι κάτι ξεχωριστό.
Θορυβοποιοί κατά της ΔικαιοσύνηςΑς επιστρέψουμε λίγο στη Λάρισα, στη μεγάλη δίκη για τα Τέμπη. Η ανοργανωσιά που επισημάνθηκε προχθές είναι δεδομένη. Και ακριβώς γι’ αυτό, η ανοργανωσιά αυτή επέτρεψε σε όσους είχαν πάει με σκοπό να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα του δικαστηρίου να δικάσει να επιδείξουν τον χειρότερο εαυτό τους.
Η δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμη αλλά οι παράγοντές της είδαν τι ακριβώς επιδιώκουν όσοι την αμφισβητούν. Ελπίζω ότι όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα θα εκληφθούν ως πρόβα τζενεράλε. Οτι το κράτος θα σοβαρευτεί και θα διορθώσει τα λάθη του – θα καλύψει δηλαδή τα κενά που επέτρεψαν σε όσους φωνασκούσαν, προπηλάκιζαν το δικαστήριο, συνθηματολογούσαν και έβριζαν να μπορούν να κανιβαλίζουν.
Ταυτόχρονα, βεβαίως, η Εδρα οφείλει να σταθεί στο ύψος της μεγάλης αποστολής που της έχει ανατεθεί. Στη δικαστική αίθουσα, οι δικαστές έχουν την απόλυτη εξουσία να εφαρμόσουν τον νόμο. Ας το κατανοήσουν κι ας κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι υποχρεωτικό οι παράγοντες αυτής της υπόθεσης να σταθούν στο ύψος τους. Και να στείλουν μήνυμα ότι η αλήθεια θα λάμψει, γι’ αυτό δεν θα ανεχτούν το χάος και τη διάλυση. Δεν θα ανεχτούν τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και, τελικά, με τη δημοκρατία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Fuel Pass 2026: Είναι οριστικό – Τότε ανοίγουν οι αιτήσεις στο gov.gr – Έως 25€ τον μήνα η ενίσχυση
- Αποχωρεί από το Ιράν ο τουρκικός στρατός
- «Το Ιράν εξετάζει εισβολή σε Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» – Τι μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση
- Συναγερμός στη Χαλκιδική: Αναζητείται 39χρονος «λογοτιμήτης» που απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές
- Δύσκολες ώρες για τον Γιάννη Καλλιάνο - Απέβαλε η σύζυγός του
- Νέα δήλωση Τραμπ για Ιράν: «Αυτοί παρακαλούν να κάνουμε μια συμφωνία, όχι εγώ»
- «Πήραμε Μυταρά με πιστοποιητικό γνησιότητας, τώρα κοιτάμε»: Νέες καταγγελίες για τον Τσαγκαράκη
- Fuel Pass: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και η διπλή επιδότηση
- 10ο Τουρνουά Bowling για Άτομα με Αυτισμό
- H Ευγενία Κατούφα για τη συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Πώς διαμορφώνονται οι μηνιαίες απολαβές – Αναλυτικά παραδείγματα
- «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη η S&P
- Τα drones δεν είναι μόδα
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Πώς διαμορφώνονται οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων – Παραδείγματα
- Όμιλος AKTOR: Ισχυρό παρόν, δυναμικό μέλλον
- Η χαμένη Ατλαντίδα των Μάγια
- Λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πήρε φωτιά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών
- Ελένη Ζιώγα: «Είχα ανάγκη να γίνω ορατή»
- Σκληρή επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: «Η περιοχή μας πνίγεται στο αίμα»
- Νέα συνδρομητική πλατφόρμα streaming από Alter Ego Media, ΑΝΤ1 και Motor Oil
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μετά τον Χαρίτση, τι;
- Το διατροφικό σύστημα κινδυνεύει
- Παρί Σεν Ζερμέν: Κοντά σε ανανέωση με τον Λουίς Ενρίκε – Σβήνουν τα σενάρια για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πήρε φωτιά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών
- Λιμανάκια: «Πάλευε για 40 λεπτά»- Το δραματικό τέλος του δύτη στο Πηγάδι του Διαβόλου – Η αναπαράσταση
- Πάσχα: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ακτοπλοϊκών – Αναλυτικά παραδείγματα
- Τροχαία: Άλμα-ρεκόρ για την Ελλάδα – Μείωση 22% στους νεκρούς το 2025
- Για έναν νέο κριτικό λόγο
- FIFA Heroes: H ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε το νέο της παιχνίδι ενόψει Μουντιάλ 2026
- Αυτοάνοσα και μάτια: Τα ύπουλα σημάδια που μπορεί να απειλήσουν την όρασή σας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιταλικές ντουζιέρες: H εναλλακτική στην καμπίνα που καθαρίζεται πιο εύκολα και επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του χώρου του μπάνιου
- Τρανσφοβικό πισωγύρισμα ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028
- Ο Πουλόπουλος, ο Σάκκαρης και ο νέος επενδυτής στο Real Group του Ν. Χατζηνικολάου
- Πλεύρης: Προχωρά ο Κανονισμός Επιστροφών, διεργασίες για κέντρα σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ
- Ιαπωνία: Σεισμός 6,2 βαθμών στ’ ανοιχτά της νήσου Χονσού
- ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυστίκι αράπικο λόγω παρουσίας αφλατοξινών
- Ο Πουλόπουλος, ο Σάκκαρας και ο νέος επενδυτής στο Real Group του Ν. Χατζηνικολάου
- Ζευγάρι έχει μετακομίσει σε δωμάτιο ξενοδοχείου εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για να εξοικονομεί χρήματα από το νοίκι
- Χανιά: Πασχαλινές αναμνήσεις από τη Σούδα του χθες
- Βουλιαγμένη: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη μάχη του 34χρονου δύτη να βγει από το «Πηγάδι του Διαβόλου»



