Μέρκελ: «Όχι» σε αλλαγή στο νέο μνημόνιο

Η στάση πάντως του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), που είχε περιοριστεί νωρίτερα τη Δευτέρα σε «επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» μετά την ψηφοφορία στην Αθήνα, θεωρείται ενδεικτική των ρωγμών που εντοπίζονται στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, όχι μόνον για το ελληνικό ζήτημαν αλλά για όλο το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Βερολίνο.

Τη Δευτέρα, η γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η έγκριση από τη Βουλή
ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, τονίζοντας πως πρέπει πλέον να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών: «Αυτό δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πάνω από αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι σημαντικό για εμάς η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%» πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η κυρία Μέρκελ επέμεινε, «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα». Οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε, εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Παρ' όλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείσα, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυρία Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.
Keywords
Τυχαία Θέματα