Με ταυτότητα πλέον η αγορά αλκοόλ και καπνού – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο αυτό είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ανήλικοι έφτασαν στο νοσοκομείο από κατανάλωση αλκοόλ σε χώρους διασκέδασης, με τους γονείς να ζητούν να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας.
Στην ΕΛ.ΑΣ. ο ελεγκτικός ρόλοςΣύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο μέγαρο Μαξίμου προβλέπεται η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στο αλκοόλ με την θέσπιση υποχρεωτικής επίδειξης ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης.
Παράλληλα, θα προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, καθώς θα υπάρξει επαναποινικοποίηση της πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους, με την Ελληνική Αστυνομία να αναλαμβάνει τον ελεγκτικό ρόλο. Επίσης, όποιες ιδιωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να γνωστοποιούνται νωρίτερα στην ΕΛΑΣ.
Με ταυτότητα και τα προϊόντα καπνούΤην ίδια ώρα, σκοπός της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα.
Έτσι, θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης και η καθιέρωση αυστηρότατων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και ελέγχου της συμμόρφωσης των καπνικών και των συναφών με αυτά προϊόντων με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του ν. 4419/2016.
Τέλος, με το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας στην αγορά, των ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων και των προϊόντων νικοτίνης χωρίς καπνό, η καθολική απαγόρευση της πώλησης, προσφοράς και διάθεσης αυτών στους ανηλίκους και η πρόβλεψη αντίστοιχων κυρώσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: “Απόψε θα ‘χουν όλα τελειώσει”, λέει ο Δκτής του ΠΑΓΝΗ – Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για το ζεύγος που μπήκε στη φυλακή
- «Μαλλιά κουβάρια» γιαγιά και μητέρα νύφης με κομμώτρια στη Θεσσαλονίκη – Δεν τους άρεσε το χτένισμα
- Τραγωδία στο Γαλάτσι: Νεκρός ο 19χρονος που είχε εξαφανιστεί -Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος που έκανε καθιστική διαμαρτυρία στο Βελιγράδι – Συνεχίζεται η πορεία των φοιτητών προς το Νόβι Σαντ
- Ο εκκεντρικός πρόεδρος της Στεάουα, Τζίτζι Μπεκάλι, για τον ΠΑΟΚ: Δεν τον φοβόμαστε, τον έχουμε κερδίσει και με 10
- Ο ΣΚΑΪ εξασφάλισε ταινίες πρώτης προβολής - Πότε θα παίζουν;
- ΤΖΟΚΕΡ: Ο ιστορικός νικητής των 19,8 εκατ. ευρώ είχε καταθέσει το δελτίο του στο opaponline.gr
- Δημήτρης Κολλάτος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του σκηνοθέτη
- Έλενα Κρεμλίδου: «Ο οικοδόμος δουλεύει 8 ώρες και μετά χαλαρώνει – Οι influencers 16 και κουράζονται πνευματικά»
- Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της οδού Μυκηνών στο Μαρούσι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μάριαν Φέιθφουλ: Το είδωλο των ατίθασων sixties
- Ο Γρύπας Πολεμιστής και οι εκπλήξεις μιας έκθεσης
- «Η χειροτεχνία είναι ακριβό είδος σήμερα»
- Επίσημο: Στον Παναθηναϊκό ο Μανώλης Σιώπης
- Ολα προδιαγεγραμμένα
- Έμαθε ότι ο σύζυγός της την απατά… με τον πιο περίεργο τρόπο
- Οταν ο Σταϊκούρας δεν βάζει το χέρι στη φωτιά…
- Αεί κοράσιον
- Ζημιές
- Ευαισθησίες
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Με ταυτότητα πλέον η αγορά αλκοόλ και καπνού – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
- Έμαθε ότι ο σύζυγός της την απατά… με τον πιο περίεργο τρόπο
- Ο Γρύπας Πολεμιστής και οι εκπλήξεις μιας έκθεσης
- «Η χειροτεχνία είναι ακριβό είδος σήμερα»
- Μάριαν Φέιθφουλ: Το είδωλο των ατίθασων sixties
- Ολα προδιαγεγραμμένα
- Αεί κοράσιον
- Αριστοτέλης, Αβερρόης και ΤΝ
- Οταν ο Σταϊκούρας δεν βάζει το χέρι στη φωτιά…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανδρομάχη: «Όταν είμαι σε μία κατάσταση με κάποιον, δεν βλέπω κάτι διαφορετικό»
- Δανία: Η Γροιλανδία δεν έχει καμία επιθυμία να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ
- Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη σύγκρουση του αεροπλάνου με το ελικόπτερο στην Ουάσιγκτον
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,9% της προστιθέμενης αξίας των Περιφερειών το 2022
- ΚΚΕ: Οι ευθύνες συγκάλυψης της ΝΔ για τα Τέμπη τεκμηριώνουν την ανάγκη μομφής κατά της κυβέρνησης
- Απαγορευτικό από την ΕΛΑΣ σε αυριανές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για τα Ίμια
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο κενό η προσπάθεια του Φάμελλου για την πρόταση μομφής
- «Τα παιδιά που καταδικάστηκαν μας έκλεψαν τα όνειρα της οικογένειας μου»
- Κακόβουλη φάρσα, με απειλητικά mails σε σχολεία της επικράτειας
- Λιανικό εμπόριο: Αύξηση τζίρου 1,1% τον Νοέμβριο