Μαλαισία: Απέλαση μετανάστη που κατέκρινε την κυβέρνηση σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera

Οι αρχές της Μαλαισίας ανέφεραν ότι συνέλαβαν έναν άντρα του Μπαγκλαντές και θα τον απελάσουν επειδή επέκρινε την κυβέρνηση για τη μεταχείριση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.

Ο Rayhan Kabir είπε πως η κυβέρνησε κάνει διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, τους οποίους συλλαμβάνει και φυλακίζει.

Η αστυνομία διέταξε έρευνα για το ντοκιμαντέρ «Locked Up in

Malaysia's Lockdown», που προβλήθηκε στις 3 Ιουλίου, μετά τις καταγγελίες από αξιωματούχους και τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ήταν «ανακριβές, παραπλανητικό και άδικο».

Οι αρχές μετανάστευσης της Μαλαισίας δήλωσαν ότι ο Rayhan συνελήφθη από αξιωματούχους την Παρασκευή. Το τμήμα μετανάστευσης είχε προηγουμένως ανακαλέσει την άδεια εργασίας του.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες εργαζόμενοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομών σε περιοχές της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ που τέθηκαν υπό αυστηρό lockdown.

«Ο συγκεκριμένος πολίτης του Μπαγκλαντές θα απελαθεί και του απαγορεύτηκε να μπει ξανά στην Μαλαισία για πάντα», διευκρίνισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης, χωρίς ωστόσο να εξηγήσουν γιατί συνελήφθη ή αν ήταν ύποπτος για την διάπραξη εγκλήματος.

Η εφημερίδα Daily Star του Μπαγκλαντές φιλοξένησε φερόμενες δηλώσεις του 25χρονου, που είπε: «Δεν έκανα κανένα έγκλημα. Δεν είπα ψέματα. Μίλησα μόνο για τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες. Ήθελα να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των μεταναστών και της χώρας μου. Πιστεύω πως όλοι οι μετανάστες και το Μπαγκλαντές είναι στο πλευρό μου».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε: «Οι κινήσεις της κυβέρνησης στέλνουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους πολλούς εργάτες μετανάστες της χώρας: αν θέλετε να μείνετε στη Μαλαισία, μην μιλάτε όσο άσχημα και αν σας συμπεριφέρονται».

Το Al Jazeera είπε πως η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε έρευνα στο προσωπικό του σταθμού για ενδεχόμενη «ανταρσία, συκοφαντία και παραβίαση» του Νόμου περί Επικοινωνιών και Πολυμέσων, προσθέτοντας πως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ δέχονται «συστηματικό bullying στο ίντερνετ», υβριστικά μηνύματα μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα