Κρίσιμη ψηφοφορία για τον EFSF στο γερμανικό κοινοβούλιο

Πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες το κοινοβούλιο είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του EFSF και το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας συμφώνησαν χθες σε κείμενο το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) και θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από την αναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ
για τις Βρυξέλλες.

Συνυπογράφεται από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού - Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP) - καθώς και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

Το κείμενο αναμένεται να αποτελέσει τη λεγόμενη εντολή της καγκελαρίου Μέρκελ, με την οποία θα διαπραγματευτεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το θέμα της διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Μπούντεσταγκ, Ράινερ Μπρίντερλε, εξήγησε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και στόχος της είναι να δώσει στην καγκελάριο τις βασικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα διαπραγματευτεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: η υποχρέωση κάθε πρόταση περί «βελτιστοποίησης» του ΕFSF να εντάσσεται «στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ήδη αποφασιστεί», η ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η απαγόρευση στις Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν πιστώσεις και να αγοράζουν ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, καθώς και η παρουσίαση, μετά τη σύνοδο των G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ενός ευρωπαϊκού σχεδίου φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Keywords
Τυχαία Θέματα