«Κούρεμα» της δόσης ακόμη και σε δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά

Πλαίσιο επιβράβευσης των συνεπών πολιτών ως προς τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, Εφορία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι παρά την οικονομική στενότητα της κρίσης συνέχισαν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, εξετάζεται σύμφωνα

με πληροφορίες ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου ή εναλλακτικά «πάγωμα» της δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθούν «ανάσες» σε ένα περιβάλλον ακραίας υπερφορολόγησης και ασήκωτων ασφαλιστικών εισφορών.

Το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών τέθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στελέχη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τον περασμένο Φεβρουάριο και έδωσε αφορμή για αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στη Βουλή.

Υστερα από εκείνη τη συνάντηση με την ΕΕΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζήτησε από τις τράπεζες ποσοτικά στοιχεία αναφορικά με το κόστος το οποίο θα προκαλούσε για παράδειγμα μια μείωση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατά 25 μονάδες βάσης για όσους εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτοί ακριβώς οι δανειολήπτες με περίμετρο κάλυψης πανομοιότυπη με αυτή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα μπορούσαν - εκτιμούν αρμόδιες πηγές - να λάβουν αυτής της μορφής την επιβράβευση για τα πέντε επόμενα χρόνια. Η τριετία και η πενταετία, αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις παρέμβασης και όχι κλειδωμένες αποφάσεις, όπως άλλωστε ενδεικτική είναι και η μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Η μορφοποίηση της τελικής πρότασης ζυμώνεται εντατικά από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος.

Είναι δίκαιο

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών στο τραπέζι. Ανάλογες κινήσεις εξετάζονται και για όσους συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά, παρά τα βάρη της κρίσης τα τελευταία χρόνια, τόσο τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η ΝΔ δίνει προτεραιότητα στην ίση μεταχείριση και των συνεπών ως προς τις υποχρεώσεις τους πολιτών, ώστε να διαφυλαχθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τον δημόσιο διάλογο μέχρι σήμερα μονοπωλούν τα 4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία (συνολικά πάνω από 104 δισ. ευρώ εκ των οποίων 9,148 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα του 2018) αλλά και 1,4 εκατομμύρια πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη 34,3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών. Τελευταίο παράδειγμα, τα νέα σχήματα οφειλών σε έως 120 δόσεις, για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν εξαγγείλει κατ' επανάληψη κυβερνητικά στελέχη αλλά δεδομένων των αντιδράσεων των θεσμών και της εμπλοκής στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, διαρκώς αναβάλλονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο κατάθεσε η κυβέρνηση, η πρόταση της ΝΔ για επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών έδωσε αφορμή για ανοίγματα, ντρίπλες και διαφωνίες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει σχετική τροπολογία αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπιζόταν θετικά από την κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συζήτησης, το «άνοιγμα» μετουσιώθηκε σε προσπάθεια οικειοποίησης των σχετικών προτάσεων, νωρίτερα, από την κυβέρνηση. «Εμείς ως κυβέρνηση δεν είμαστε αντίθετοι με τη σκέψη της επιβράβευσης του συνεπούς στις υποχρεώσεις του. Προσωπικά το έχω πει άπειρες φορές στους τραπεζίτες», είπε ο Γ. Δραγασάκης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα γιατί δεν περιελήφθησαν τελικά και οι συγκεκριμένες προτάσεις στην τροπολογία.

«Δεν βιαζόμαστε»

Αναφορικά με την πρόσκληση κατάθεσης τροπολογίας από τη ΝΔ, αρμόδιες πηγές σημειώνουν «δεν βιαζόμαστε». Σημειώνουν πως πριν λάβει σαφή και μετρήσιμα στοιχεία από τις τράπεζες, η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση καμίας τροπολογίας. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως όταν στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής παρουσιάζονται δύο διαφορετικές εκδοχές από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών αναφορικά με το πλήθος των δανείων και των δανειοληπτών που καλύπτονται από το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, θα ήταν επιπόλαιο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βιαστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στη Βουλή από τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να υπαχθούν δάνεια κοντά στα 11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό αφορά το 70% των δανειοληπτών. Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές, καθώς σύμφωνα με τον Ηλία Πλασκοβίτη με βάση τις διατάξεις νόμου θα μπορούν να ρυθμιστούν 8,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 85 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα