Κοροναϊός: «Κυκλώνας» νέων μέτρων καταφθάνει στην Αττική

Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο του lockdown, στην Αττική, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Μόνο χθες η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κατέγραψε 212 από τα συνολικά 359 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η περιφέρεια Αττικής εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα

στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου.

Την ίδια ώρα, όμως εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο.

Οι υψηλές ταχύτητες μετάδοσης του κοροναϊού στο λεκανοπέδιο έχουν προβληματίσει σοβαρά κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, την ώρα που οι αριθμοί των περιστατικών επιστρέφουν πίσω στις ημέρες του Μαρτίου. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η  “εκτίναξη” του αριθμού των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί ήταν 38 και χθες είχαν φτάσει τους 69.

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να πάρει αποφάσεις για ενδεχόμενα νέα μέτρα, με πρώτο τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τρεις παράγοντες θα καθορίσουν αν θα επιβληθεί lockdown: Ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«’Ενα βήμα πριν το lockdown»

«Εξόχως κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση με τον κοροναϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σημείωσε, μιλώντας στο Open, υπογραμμίζοντας ότι «η επιδημία πήρε μία απότομη ανοδική πορεία».

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, είμαστε «ένα βήμα πριν το lockdown», καθώς έχουμε «μεγάλη διασπορά του ιού».  Προειδοποίησε δε ότι «η Αττική είναι πιο κοντά σε λήψη νέων μέτρων», προεξάρχουσας των περιορισμών στην κυκλοφορία.

«Ενδεχομένως θα ληφθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία στην Αττική» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα σχολεία είναι το τελευταίο που θα φτάσουμε. Θα προτιμούσα να να λειτουργούν κανονικά».

Εκανε δε έκκληση στους ηλικιωμένους και δη παππούδες και γιαγιάδες «να μην αγκαλιάζετε τα παιδιά» τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι «είναι στο τραπέζι το οριζόντιο lockdown».

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν επιβληθεί lockdown

«Είναι λογικό να έχουμε lockdown για 15 ημέρες στην Αττική» ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.  Αυτό θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες:

Τον αριθμό των κρουσμάτωνΤον αριθμό νοσηλευομένωνΤον αριθμό διασωληνωμένων

«Αν οι τρεις παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα», πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

Η κ. Παγώνη παραδέχτηκε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown, ωστόσο προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας και Αγγλίας.

Τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να προστεθούν τρία μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κοροναϊο και να υπάρξουν άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορεία είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά.

«Κατά την άποψή μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κάλεσε όποιον έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.

«Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα»

Αρνητικός έναντι της επιβολής ενός lockdown αυτή την περίοδο, εμφανίστηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης,  Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως.

«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας.

«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνισε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».

Τα μέτρα που εξετάζονται

Πάντως σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του MEGA, αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα κι εντός της εβδομάδας.

Το πρώτο εξ’ αυτών θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού.

Παράλληλα θα επανέλθει το SMS που ίσως αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους.

Το τρίτο αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μέχρι τα ξημερώματα και η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, με μπαρ και καφετέριες να κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδυ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.

Στο τραπέζι, τέλος, είναι και η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς και η αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ στην καθημερινή του ενημέρωση ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων από κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς και 359 νέα κρούσματα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Εκ των νέων κρουσμάτων τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα κρούσμα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 37.

Έτσι, από τα 322 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Η Αττική «φλέγεται» για μια ακόμα ημέρα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ με 212 κρούσματα, για μια ακόμα μέρα πολύ πάνω από το 50%. Ακόμα 18 κρούσματα δίνει η Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η Πιερία έχει 10.

Αναλυτικότερα:36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες  εισόδου της χώρας1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων  9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας1 κρούσμα στην  Π.Ε. Νάξου2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα