Κοροναϊός : Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων – Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί ο Νοέμβριος καθώς ο κοροναϊός σπάει κάθε ρεκόρ με τους διασωληνομένους να φτάνουν χθες τους 400.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο Κυριακής χωρίς πολλά τεστ.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων – κάτι που

θα φανεί την επόμενη εβδομάδα – θα διαρκέσει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν χθες μέχρι την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ στα 400 άτομα.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις 15 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 82 και πλέον οι ασθενείς αυτοί με μηχανική υποστήριξη αναπνοής έχουν πενταπλασιαστεί, αντιλαμβάνεται την πίεση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί και η αντιστροφή της εικόνας στον τρόπο που διαδίδεται ο κοροναϊός ανά ηλικιακή ομάδα, την οποία παρατηρεί η επιτροπή ειδικών για την πανδημία στην Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον είπε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως εξήγησε «έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες» αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από τον φονικό ιό.

Ο ίδιος εξήγησε πως «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε ο καθηγητής.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε τον μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημειώνει η παιδίατρος.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, με την Αττική να βρίσκεται… μια ανάσα πίσω.

Από τα 2.198 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 492 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 491 κρούσματα.

Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κατέγραψε η Δράμα (147 κρούσματα), η Πέλλα (122), η Λάρισα (110) και οι Σέρρες (105).

Αναλυτικότερα:21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης10 κρούσματα  στην Π.Ε. Ρόδου105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.Πάνω από 76.000 κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες, ενώ 4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα