Κίνα: Νέα μυστηριώδης «εξαφάνιση» αξιωματούχου – Δεν υπήρχε σε επίσημο κατάλογο

Φήμες σχετικά με την τύχη ενός ακόμα αξιωματούχου στην Κίνα «πυροδότησε» μια εξέχουσα λίστα πολιτικών προσώπων που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας China Central Television στο πλαίσιο των χαιρετισμών για το σεληνιακό νέο έτος.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φένγκε έλειπε από τον κατάλογο των συνταξιούχων ανώτερων αξιωματούχων στους οποίους η ηγεσία της χώρας έστειλε ευχές για το σεληνιακό νέο έτος, εγείροντας εικασίες σχετικά με την

τύχη του μετά την αιφνίδια απομάκρυνση και του διαδόχου του πέρυσι.

Ο Γουέι δεν παρέστη σε επίσημη δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας πέρυσι και έλειπε επίσης από έναν κατάλογο που δημοσίευσε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα με τον οποίο αναγνωρίζει τις κεντρικές προσωπικότητες του κινεζικού πολιτικού συστήματος.

Στον κατάλογο υπήρχαν τα ονόματα περίπου 100 προσωπικοτήτων στους οποίους εστάλησαν ευχές για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του Έτους του Δράκου, μια ευγένεια που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και αφορά συνήθως όλους τους συνταξιούχους αξιωματούχους ανάλογου βαθμού.

Από την άλλη πλευρά στον κατάλογο υπήρχαν τα ονόματα όλων των προκατόχων του Γουέι στο υπουργείο Άμυνας, των Τσανγκ Γουανκουάν, Λιάνγκ Γκουανγκλιέ, Κάο Γκανγκτσουάν και Τσι Χαοτιάν, όπως ανέφερε για πρώτη φορά την Πέμπτη η εφημερίδα South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για τον Γουέι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Κίνας από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ αντικαταστάθηκε από τον πρώην υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού. Ο Γουέι αποσύρθηκε επίσημα τον ίδιο μήνα.

Ο διάδοχος του Γουέι ως υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού, αποπέμφθηκε ξαφνικά και του αφαιρέθηκε ο βαθμός του ως κρατικού συμβούλου χωρίς να δοθούν εξηγήσεις αργότερα μέσα στο έτος.

Στο παρελθόν υπηρέτησε επίσης ως διοικητής της επίλεκτης δύναμης πυραύλων του Σι, υπεύθυνος για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε καταγγελίες για διαφθορά.

Κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν αντικατασταθεί χωρίς εξήγηση

Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, αρκετοί κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες από τη δύναμη πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν επίσης αντικατασταθεί χωρίς εξήγηση. Όπως ανέφεραν στο Newsweek, πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς στους στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους της Κίνας.

Ο στρατός υπήρξε ένας από τους κύριους στόχους της εκτεταμένης εκστρατείας του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς. Δύο από τους πιο εξέχοντες στόχους αυτής της εκστρατείας ήταν ο Γκουό Μποξιόνγκ και ο Ξου Κάιχου, και οι δύο πρώην αντιπρόεδροι της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Ο Γκουό φυλακίστηκε ισόβια για δωροδοκία το 2016, ενώ ο Ξου πέθανε από καρκίνο το 2015 ενώ αντιμετώπιζε στρατοδικείο.

Ο έλεγχος της απουσίας του Γουέι από τη λίστα έρχεται καθώς κορυφαίες στρατιωτικές και διπλωματικές προσωπικότητες της Κίνας, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού, έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα χωρίς εξήγηση. Ο Τσιν και ο Λι απομακρύνθηκαν επισήμως από το Κρατικό Συμβούλιο, την ανώτατη διοικητική αρχή της Κίνας, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, τον Οκτώβριο του 2023. Δεν δόθηκαν επίσημες εξηγήσεις για την απόλυσή τους.

«Ανεξέλεγκτη η διαφθορά στον στρατό»

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς εντός του κινεζικού πολιτικού συστήματος μια συνεχή προσπάθεια.

«Μετά από 10 χρόνια αδιάκοπων και ισχυρών προσπαθειών κατά της διαφθοράς στη νέα εποχή, έχουμε επιτύχει μια συντριπτική νίκη και έχουμε παγιώσει πλήρως τα επιτεύγματά μας. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τρομερά περίπλοκη», δήλωσε ο Σι στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας, το ανώτατο εποπτικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Ου Σι-φου, ερευνητής και διευθυντής τμήματος στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, το κορυφαίο στρατιωτικό think tank της Ταϊβάν, δήλωσε στο Newsweek σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η διαφθορά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό παραμένει ανεξέλεγκτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, το Πεκίνο έχει ρίξει πολλούς προϋπολογισμούς και πόρους στον εκσυγχρονισμό της άμυνας. Λόγω έλλειψης διαφάνειας, πολλοί αξιωματούχοι έχουν κόψει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το αμυντικό λίπος για ιδιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Ου.

Keywords
Τυχαία Θέματα