Κίνα: Επιχειρούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη για την έκρηξη κρουσμάτων

Χιλιάδες Κινέζοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, καθώς οι αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι η επιδημία της COVID-19 που σαρώνει όλη τη χώρα ήταν υπό έλεγχο και πλησίαζε στο αποκορύφωμά της.

Αν και πολλοί άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις προτίμησαν την κοινωνική αποστασιοποίηση καθώς ο ιός εξαπλώνεται στον πληθυσμό, οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς

φάνηκαν να παραμένουν ως επί το πλείστον ανεπηρέαστες καθώς οι άνθρωποι γιόρτασαν μαζικά το τέλος του 2022 και την έλευση του 2023.

Στη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός στα τέλη του 2019, οι κάτοικοι δήλωναν ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών μηδενικής COVID ώστε να μάθουν να συνυπάρχουν με την νόσο, έχουν πλέον υποχωρήσει – τουλάχιστον για τους νέους και τους υγιείς.

Ωστόσο σε πολλά νοσοκομεία υπήρχαν μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπως στο Νοσοκομείο Tongji της Γουχάν, μιας σημαντικής υγειονομικής εγκατάστασης για ασθενείς με COVID-19.

Αμφισβητούμενα δεδομένα

Η ξαφνική ανατροπή στην πολιτική της Κίνας όσον αφορά στους ελέγχους για COVID – καθώς και η ακρίβεια των δεδομένων που αφορούν στα κρούσματα και τη θνησιμότητα – προβληματίζουν ολοένα και περισσότερο έλεγχο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει εγείρει νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή πολιτικής, ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ, στο πλαίσιο της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, έκανε λόγο για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια «νέα φάση».

Η Κίνα ανέφερε μόλις έναν νέο θάνατο από COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα για τις 31 Δεκεμβρίου, όπως και μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο συνολικός επίσημος αριθμός θανάτων στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε 5.249, πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε άλλες μεγάλες χώρες. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι έχει εσκεμμένα υποδηλώσει τον συνολικό αριθμό των θανάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τα γραφεία τελετών σε διάφορες πόλεις της Κίνας – συμπεριλαμβανομένου του Τσενγκντού και του Πεκίνου – σημείωναν ότι ήταν πιο απασχολημένα από ποτέ από τότε που η Κίνα απέσυρε τα περιοριστικά μέτρα για την COVID, τον περασμένο μήνα.

Το CDC της Κίνας ανέφερε 5.138 επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα το Σάββατο, αλλά με τα μαζικά τεστ να μην λειτουργούν πλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι σημαντικά υψηλότερος.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην πόλη Guangzhou στη νοτιοανατολική Κίνα ανέφεραν την Κυριακή ότι τα καθημερινά κρούσματα κορυφώθηκαν σε περίπου 60.000 πρόσφατα και τώρα ανέρχονται σε περίπου 19.000.

Οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο την Κυριακή λέγοντας ότι η τρέχουσα στρατηγική ήταν «μια σχεδιασμένη, βασισμένη στην επιστήμη προσέγγιση» που αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη φύση του ιού.

Επιχείρηση καθησυχασμού της κοινής γνώμης

Το Xinhua ανέφερε επίσης ότι η παραγωγή φαρμάκων αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα, με την παραγωγή παυσίπονων ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης πλέον να ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια δισκία ημερησίως, ποσότητα πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η παραγωγή κιτ δοκιμών αντιγόνου έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 110 εκατομμύρια την ημέρα σε ένα μήνα.

Την Κυριακή, η Αυστραλία και ο Καναδάς υιοθέτησαν την πολιτική των ΗΠΑ και άλλων χωρών ζητώντας από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα να διαθέτουν αρνητικά τεστ COVID-19, κατά την άφιξή τους. Το Μαρόκο επίσης θα επιβάλει απαγόρευση σε άτομα που φτάνουν από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Μαρκ Μπάτλερ δήλωσε ότι θα εξεταστούν επίσης πρόσθετα μέτρα εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα δεν αποκαλύπτει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την έκταση της τρέχουσας επιδημίας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν προσφέρθηκε την Κυριακή να παράσχει στην Κίνα την «απαραίτητη βοήθεια» για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα