Καιρός

Βλέπεις τον καιρό και λες ότι φέτος το Πάσχα ήρθε νωρίς. Εντάξει, δεν είναι άσχημα. Τα τραπεζάκια παραμένουν έξω και το παλτό στη ναφθαλίνη. Δεν χρησιμοποιείς θέρμανση, ούτε ξαπλώνεις σε παγωμένα σεντόνια. Ομως ευλόγως σκέφτεσαι ότι αν έχουμε αυτόν τον καιρό λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι θα μας ψήσει ζωντανούς. Ούτως ή άλλως ζούμε στις

θερμότερες μέρες που γνώρισε ο πλανήτης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ολα αυτά υποτίθεται ότι θα συζητηθούν στη διάσκεψη για το κλίμα που ξεκίνησε στο Ντουμπάι. Βέβαια το να διοργανώνεις διάσκεψη για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση στα Εμιράτα είναι σαν να κάνεις συνέδριο για τη χορτοφαγία στην κρεαταγορά του Ρέντη.

Οι πετρελαιάδες είναι οι τελευταίοι που θέλουν να συζητήσουν κάτι τέτοιο. Αλλωστε οι ίδιοι οι οικοδεσπότες της διάσκεψης σχεδιάζουν τεράστιες επενδύσεις πάνω στην ενέργεια από άνθρακα. Και επειδή ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό και το τραπεζικό κεφάλαιο, όλοι γνωρίζουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι περισσότερο πολύπλοκη από όσο δείχνει. Οι μεγάλες τράπεζες, που ελέγχονται από αραβικά κεφάλαια, δεν θα είναι και τόσο πρόθυμες για να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά έργα. Εκτός των άλλων, στη διάσκεψη για το κλίμα δεν συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο χωρών που ρυπαίνουν περισσότερο. Δεν πήγε ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Κινέζος.

Κατά τα λοιπά, εσύ συνεχίζεις να ταλαιπωρείσαι με το χάρτινο καλαμάκι, να πληρώνεις τη σακούλα στο σουπε μάρκετ και να κάνεις με συνέπεια ανακύκλωση. Ομως, αν δεν υπάρξει κοινή και συντονισμένη προσπάθεια σε πλανητικό επίπεδο, με αυτά που κάνεις στην καθημερινότητά σου είναι σαν να γκρεμίζεις ένα βουνό έχοντας στο χέρι μια αξίνα. Αν μάλιστα ο Τραμπ επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ξαναδούμε γερουσιαστή στην αίθουσα της Γερουσίας με μια χιονόμπαλα στο χέρι για να μας πει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι μεγάλοι, λοιπόν, δεν τα βρίσκουν στον τρόπο και στον χρόνο της μετάβασης. Οι μικροί, ειδικά αυτοί που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ζητούν αυξημένες χρηματοδοτήσεις. Και εσύ, ο πιο μικρός απ’ όλους, χαίρεσαι τις υψηλές θερμοκρασίας Δεκέμβρη μήνα, λησμονώντας ότι είναι ο κακός μας ο καιρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα