Ισραήλ: Μυστική ομάδα κυνηγά όσους ευθύνονται για τη σφαγή στα κιμπούτς

Είναι μια ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στη Shin Bet, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών για τις εσωτερικές υποθέσεις και έχει το κωδικό όνομα «Nili» – αρκτικόλεξο για τη βιβλική φράση στα εβραϊκά «Netzah Yisrael Lo Yeshaker» ή «ουδέ θέλει ψευσθή ο Ισχυρός του Ισραήλ» (Σαμουήλ 15:29).

Φτιάχτηκε αποκλειστικά για την εξουδετέρωση των ηγετών και των μελών της ταξιαρχίας Νούχμπα, την ομάδα της Χαμάς που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο κωδικός «Nili» έχει και μια συγκεκριμένη ιστορική αναφορά: ήταν το όνομα του εβραϊκού και φιλοβρετανικού (αντιτουρκικού) δικτύου

κατασκοπείας, που δρούσε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο χρησιμοποιούσε αυτές ακριβώς τις λέξεις ως σήμα αναγνώρισης.

Η μονάδα «Nili», γράφει η εφημερίδα «Jerusalem Post», έχει αποκλειστικό στόχο το κυνήγι και την εξουδετέρωση κάθε ατόμου που έπαιξε ρόλο στη σφαγή στα ισραηλινά κιμπούτς της Δυτικής Νεγκέβ πριν από δύο εβδομάδες.

Τα μέλη αυτής της νέας ομάδας λειτουργούν ανεξάρτητα από άλλες μονάδες Διοίκησης και Ελέγχου και είναι επικεντρωμένα στην εξουδετέρωση πυρήνων της Χαμάς αλλά και υψηλόβαθμων μελών της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης.

Στην επίλεκτη αυτή ομάδα έχουν τοποθετηθεί τόσο πράκτορες που λειτουργούν στο πεδίο όσο και πράκτορες που ειδικεύονται στην κατασκοπεία και τις παρακολουθήσεις.

Επιχείρηση Οργή του Θεού

H ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται ως παράδειγμα δράσης της ειδικής μονάδας «Nili» την εξουδετέρωση του Αλί Καντί, διοικητή της ένοπλης δύναμης Νούχμπα της Χαμάς και βασικού παράγοντα στην επίθεση στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

Την επόμενη μέρα σκοτώθηκε και άλλη μια ηγετική φυσιογνωμία της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, ο οποίος πρωτοστάτησε στη θανατηφόρα επιδρομή στο κιμπούτς Νιρίμ το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Η νέα μονάδα μοιάζει με εκείνη που λειτουργούσε κατά τη λεγόμενη «επιχείρηση Οργή του Θεού», που ξεκίνησε μετά τη σφαγή του Μονάχου το 1972, όταν παλαιστίνιος τρομοκράτης εισέβαλε στο κατάλυμα των ισραηλινών αθλητών, σκοτώνοντας αμέσως δύο από αυτούς.

Στο τέλος πέθαναν όλοι στην απόπειρα απελευθέρωσης που έκαναν μονάδες της γερμανικής αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών – όπως έδειξε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ταινία του «Μόναχο» – ισραηλινοί πράκτορες αναγνώρισαν, εντόπισαν και σκότωσαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την άδεια της τότε πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ, πολλά μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης του Μαύρου Σεπτέμβρη που ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στο Μόναχο.

Και στο εξωτερικό

Με βάση πληροφορίες της εφημερίδας «Timesof Israel», ορισμένες ενέργειες μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια της Μοσάντ – των ισραηλινών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό – ή άλλων ειδικών δυνάμεων.

Οπως λένε πηγές ασφαλείας, η εξουδετέρωση του Αλί Καντί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση από drone το περασμένο Σάββατο, ήταν μόνο η αρχή.

Ο Μεράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής της αεροπορίας της Χαμάς και εγκέφαλος της επίθεσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, εξοντώθηκε στη συνέχεια με νυχτερινή επιδρομή.

Ακολούθησε ο Μπιλάλ αλ Καντρ, διοικητής της μονάδας του Καν Γιούνις που φέρεται ότι ηγήθηκε των αιματηρών επιδρομών στα κιμπούτς του Νιρίμ και του Νιρ Οζ. Και ο Αμπού Χιλάλ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής ομάδας Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης της Γάζας, με αεροπορική επιδρομή στη Ράφα πριν από τρεις ημέρες. Ο κατάλογος είναι ακόμα μακρύς.

Keywords
Τυχαία Θέματα