Ιράν: Αυξάνονται οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση – Η Τεχεράνη υπόσχεται σκληρή απάντηση
Συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Το Τελ Αβίβ πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/6) τις απειλές του και βομβάρδισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν επίσης κτίρια κατοικιών. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί. Σύμφωνα με το Tasnim, 35 από τους τραυματίες είναι
Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι πάνω από 200 αεροσκάφη χτύπησαν περισσότερους από 100 στόχους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές.
Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν είναι η κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν (Νατνάνζ) που βρίσκεται στο Ισφαχάν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η βάση επλήγη αρκετές φορές ενώ βίντεο δείχνουν μαύρο καπνό στο σημείο μετά την επίθεση.
Η Νατάνζ λειτουργεί χιλιάδες προηγμένες φυγόκεντρες -εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου- οι οποίες βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος για λόγους προστασίας. Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσο βαθιά έφτασε η επίθεση του Ισραήλ.
Οι New York Times αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι στρατιωτικές βάσεις γύρω από την Τεχεράνη καθώς και σπίτια στρατιωτικών διοικητών και πολλά κτίρια κατοικιών έχουν επίσης πληγεί, επικαλούμενοι ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.
Νετανιάχου: Τα χτυπήματα στο Ιράν ήταν «πολύ επιτυχημένα»Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε νωρίς την Παρασκευή ότι τα ισραηλινά χτυπήματα στο Ιράν στόχευσαν με επιτυχία ανώτερους διοικητές, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ επιτυχημένο εναρκτήριο χτύπημα».
Συνέχισε, ωστόσο, να προειδοποιεί ότι οι Ισραηλινοί πολίτες ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν σε προστατευμένες περιοχές για παρατεταμένες περιόδους και προέτρεψε για αυστηρή τήρηση των στρατιωτικών οδηγιών σχετικά με τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας. «Χτυπήσαμε την ανώτερη διοίκηση, χτυπήσαμε ανώτερους επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη ατομικών βομβών, χτυπήσαμε πυρηνικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
Μονομερής δράση του ΙσραήλΟι ΗΠΑ αν και κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια του Ισραήλ, δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό του Τελ Αβίβ αν δεχτεί επίθεση, ενώ η Τεχεράνη απειλεί με σκληρή απάντηση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε ότι «σήμερα το Ισραήλ ανέλαβε μονομερή δράση εναντίον του Ιράν. Δεν εμπλεκόμαστε στα πλήγματα εναντίον του Ιράν και βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το Ιράν δεν θα πρέπει να στοχοθετήσει αμερικανικά συμφέροντα ή προσωπικό».
Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι «το Ισραήλ μάς ενημέρωσε ότι πίστευε πως αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για την άμυνά του». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις δυνάμεις μας και παραμένουν σε στενή επαφή με τους περιφερειακούς μας εταίρους».
Σκληρή απάντηση υπόσχεται το ΙράνΟ ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προχώρησε σε μία οργισμένη αντίδραση μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί «σκληρά» για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.
«Το σιωνιστικό καθεστώς άπλωσε το φαύλο και ματωμένο χέρι του σε ένα έγκλημα εναντίον του Ιράν σήμερα το πρωί και αποκάλυψε την αισχρή του φύση. Με αυτή την επίθεση το σιωνιστικό καθεστώς ετοίμασε μια πικρή μοίρα για τον εαυτό του, την οποία σίγουρα θα λάβει», τόνισε ο Χαμενεΐ.
Κτίριο που επλήγη από τις επιθέσεις
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι έχει «νόμιμο» δικαίωμα να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Τα επικίνδυνα και εκτεταμένα αποτελέσματα και οι συνέπειες της επίθεσης του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της αγαπημένης μας πατρίδας του Ιράν θα είναι ευθύνη του καθεστώτος αυτού και των υποστηρικτών του. Οι επιθετικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του Ιράν δεν μπορούν να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς τον συντονισμό και την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ο κύριος υποστηρικτής αυτού του καθεστώτος, θα είναι επίσης υπεύθυνη για τα επικίνδυνα αποτελέσματα και τις συνέπειες της περιπέτειας του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει αρχίσει να καταρρίπτει ιρανικά drones πριν εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος.
Νωρίτερα, υπήρξε η ενημέρωση ότι η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει 100 drones προς το Ισραήλ για να κρατήσει απασχολημένη την ισραηλινή αεροπορία.
«Το Ιράν προετοιμάζει χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ»Ο Mohammad Eslami, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Ιρανοί ηγέτες προετοιμάζουν ένα επικείμενο χτύπημα κατά του Ισραήλ με στόχο στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Ο ιρανικός στρατός επεξεργαζόταν αυτό το σενάριο εδώ και πολλά χρόνια και επίσης τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις από το υπουργείο Άμυνας του Ιράν ότι είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε χτύπημα από τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έχει επίσης την υποστήριξη όλων των ιρανικών πολιτικών κομμάτων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ τη δεκαετία του 1980, ανέφερε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα απο την Σουηδία - Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ
- «Είναι σχεδόν ανεξήγητο» – Τι λέει στο BBC ειδικός σε θέματα αεροπορίας για τον μοναδικό επιζώντα της μοιραίας πτήσης της Air India
- Έκτακτη ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ: Οι Έλληνες πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος
- Ο Γιώργος Λιανός παντρεύεται την Κωνσταντίνα Καραλέξη
- Έκτακτο ΚΥΣΕΑ το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Χατζηδάκης: Παραγωγική οικονομία, σύγχρονο κράτος, ευκαιρίες στους νέους οι προτεραιότητές μας
- Το σοκαριστικό βίντεο από τεχνητή νοημοσύνη που έπεισε χιλιάδες ότι ξέσπασε πόλεμος!
- Tο Πουέρτο Ρίκο δεν είναι Ελλάδα: Ο Κάζινς αποκλείστηκε όλη τη σεζόν για άσεμνη χειρονομία σε οπαδό
- Ατελείωτες βουτιές σε μία από τις ωραιότερες παραλίες στον κόσμο
- Σαμαράς: "Κατηγορήθηκα με τρόπο ατιμωτικό, για τη Novartis"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ινδία: «Δεν ξέρω πώς είμαι ζωντανός» – Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας
- Ινδία: Θρήνος για τους 265 νεκρούς – Πώς έγινε το αεροπορικό δυστύχημα
- Ιράν: Αυξάνονται οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση – Η Τεχεράνη υπόσχεται σκληρή απάντηση
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας απεγκλωβίστηκε από φρεάτιο
- Η (ελληνική) μεταγραφή του αιώνα: Με 40 εκατ ευρώ ο Κωστούλας στην Μπράιτον
- Έκτακτη σύσκεψη ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή
- «Connect Athens Festival» στη Φωκίωνος Νέγρη: Ένα φεστιβάλ που ενώνει τις γενιές
- Επιδότηση ρεύματος: Παράταση για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων – Μέχρι πότε έχουν προθεσμία
- Σέρρες: Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ιράν: Αυξάνονται οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση – Η Τεχεράνη υπόσχεται σκληρή απάντηση
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας απεγκλωβίστηκε από φρεάτιο
- Έκτακτη σύσκεψη ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή
- Σέρρες: Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση
- Η (ελληνική) μεταγραφή του αιώνα: Με 40 εκατ ευρώ ο Κωστούλας στην Μπράιτον
- Ινδία: «Δεν ξέρω πώς είμαι ζωντανός» – Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας
- «Connect Athens Festival» στη Φωκίωνος Νέγρη: Ένα φεστιβάλ που ενώνει τις γενιές
- Επιδότηση ρεύματος: Παράταση για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων – Μέχρι πότε έχουν προθεσμία
- Ινδία: Θρήνος για τους 265 νεκρούς – Πώς έγινε το αεροπορικό δυστύχημα
- Σέρρες: Με κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ο 9χρονος που καταπλακώθηκε από μεταλλική πόρτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΟΦ: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων
- Τουρκικά ΜΜΕ: “Το καλοκαίρι θα ανέβει η ένταση στο Αιγαίο”
- Άντισσα Λέσβου: Εκπαιδευτικό Κέντρο Φοιτητών στο παλιό ΚΑΠΗ — Συνεργασία Δήμου Δυτικής Λέσβου και Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους
- Σ.Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης της προοδευτικής διεξόδου ως κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς
- Οι παγκόσμιες συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν
- Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Γιατί η κλιματική κρίση καθιστά αναγκαία την ασφάλιση των επιχειρήσεων
- Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025: Το πρόγραμμα των αγώνων - Αναλυτικός οδηγός
- MOLON LAVE Αψήφησε τα στερεότυπα