Η Μάχη των Χαρτών
Οι χάρτες ανέκαθεν συνιστούσαν ένα εργαλείο εθνικής, στρατιωτικής και πολιτικής προώθησης των συμφερόντων μιας χώρας. Στο μνημειώδες έργο Η μάχη των χαρτών. Κριτική ανάλυση των αναπαραστάσεων του Κόσμου (Economia Publishing 2013) ο Michel Foucher παρουσιάζει και αναλύει τις μορφές αυτών των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Η ελληνική διπλωματία, πεπεισμένη για τη δύναμη του Διεθνούς Δικαίου, ως πρόσφατα αγνόησε τη χαρτογραφική διάσταση της αντιπαράθεσης για το Αιγαίο.
Στην Ελλάδα
Η τουρκική πλευρά ξεκίνησε εγκαίρως τους θεματικούς χάρτες. Ο χάρτης Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα, πρωτοβουλία ενός απόστρατου τούρκου ναυάρχου το 2006, προβλήθηκε από επισήμους φορείς∙ έφτασε να ονοματοδοτήσει τις τουρκικές ναυτικές ασκήσεις του 2019. Συνοδεύει εδώ και πολύ καιρό τις διεθνείς δημοσιεύσεις για τα ελληνοτουρκικά. Αποτελεί πλέον συστατικό στοιχείο της τουρκικής δημόσιας διπλωματίας.
Ασφαλώς, οι χαρτογραφικές αυτές επιχειρήσεις δεν μπορούν per se να ανατρέψουν το status quo του Αιγαίου. Προετοιμάζουν, όμως, το έδαφος ώστε, στην κατάλληλη ευκαιρία, η όποια τουρκική διεκδίκηση ή και στρατιωτική κατάκτηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη νομιμοποίηση στη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου ένας χάρτης στηρίζει μια γεωπολιτική ανατροπή. Στην προαναφερθείσα Μάχη των χαρτών, στην εισαγωγή, εξηγείται πώς ο εθνογραφικός χάρτης του H. Kiepert (1876) το 1878 επηρέασε καθοριστικά τη νέα πολιτική γεωγραφία των Βαλκανίων.
Η χαρτογραφική επιχείρηση της Τουρκίας εδράζεται στο γεωγραφικό στερεότυπο, κυρίαρχο στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με αυτό, η βάση της εθνικής κυριαρχίας τοποθετείται στο εδαφικό τμήμα της επικράτειας. Οι θαλάσσιοι χώροι αποτελούν απλή προέκταση του εδάφους. Η αντίληψη αυτή αντιστοιχεί στην ιστορική εμπειρία των ευρωπαϊκών λαών οι οποίοι διαμόρφωσαν τη γεωγραφική παιδεία, κυρίως στη Γερμανία και στη Γαλλία. Ομως, η ελληνική εμπειρία είναι ριζικά διαφορετική. Από την εμφάνιση του ελληνικού στοιχείου ως τον εικοστό αιώνα, το κέντρο του Ελληνισμού βρισκόταν στο μέσον του Αιγαίου.
Η τουρκική δημόσια διπλωματία επιδιώκει να προβάλει το ισχύον καθεστώς στο Αιγαίο ως μια γεωγραφική ανωμαλία, ένα ιστορικό ατύχημα και, τελικά, μια αδικία εις βάρος της Τουρκίας. Αν, επομένως, κάποια στρατιωτική κρίση ή η ανυπομονησία ενός αμερικανού προέδρου εγείρουν ζήτημα τροποποίησης του status quo, η διεθνής κοινή γνώμη θα είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί, έστω και με επιφυλάξεις, την εις βάρος της Ελλάδας αλλαγή.
Ως την κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού, η Ελλάδα απείχε από τη μάχη των χαρτών. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τακτική της χαρτογραφικής σιωπής. Η Τουρκία, καθώς δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ετοιμάζεται να καταθέσει το δικό της χωροταξικό στους διεθνείς φορείς, την UNESCO και τα Ηνωμένα Εθνη. Θεσμοποιεί, δηλαδή, σε υψηλότερο επίπεδο τη γεωπολιτική αναπαράσταση Mavi Vatan.
Η αναπόφευκτη κατάθεση του χωροταξικού από την Ελλάδα παρέχει στην Τουρκία το πρόσχημα να υπενθυμίσει την αναπαράσταση ενός διχοτομημένου Αιγαίου. Και οι δύο χώρες καταθέτουν χάρτη θαλάσσιας χωροταξίας. Η Τουρκία, όμως, πλεονεκτεί καθώς ο περιγραφικός της χάρτης λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τον θεματικό χάρτη της Mavi Vatan.
Σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται προς τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Η κατάλληλη προβολή της ελληνικής θαλασσινής ιστορικο-γεωγραφικής συνέχειας θα υπενθυμίσει τον μικρασιατικό ακρωτηριασμό της διαχρονικής αυτής οντότητας από τη Συνθήκη των Σεβρών. Μπορεί να παρουσιαστεί ως σοβαρό πλήγμα σε ένα θεμελιακό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Τουρκία προβάλλει μια στατική εικόνα, έναν ακίνητο και πολιτισμικά κενό θαλάσσιο χώρο προς διανομή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εδαφικές εθνικές οντότητες. Λειτουργεί με την ξεπερασμένη λογική του γεωγραφικού ντετερμινισμού. Η Ελλάδα πρέπει να αντιπαραθέσει τη δυναμική ιστορικο-γεωγραφική πραγματικότητα μέσα από τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες αναγκαίες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, η θεματική χαρτογραφία μπορεί να καταστεί ένα αποτελεσματικό όργανο· επί παραδείγματι, να προταθεί στη διεθνή δημοσιογραφία ένας εναλλακτικός χάρτης όπου θα εμφανίζονται οι περιοχές της Μικράς Ασίας οι οποίες, ως τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς. Ο χάρτης αυτός θα πρέπει να υποβάλλει την ιδέα του ακρωτηριασμού και να υπαινίσσεται τον τουρκικό επεκτατισμό.
Η ελληνοτουρκική μάχη των χαρτών δημιουργεί υψηλές θεωρητικές και πρακτικές απαιτήσεις για την ελληνική δημόσια διπλωματία.
Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1), Distinguished Visiting Professor, Hellenic American University
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατρός έκανε botox στη μισή πλευρά του προσώπου της: Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά (vid)
- «Κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την ιστορία…» – Μυστήριο με τον 29χρονο λιμενικό που βρέθηκε κρεμασμένος σε ξωκλήσι – Τι έχει συμβεί
- Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Οι απουσίες που προκάλεσαν αίσθηση
- Idra Kayne: «Έμαθα τι πέρασε ο πατέρας μου στην Ελλάδα 2 χρόνια πριν τον χάσω»
- Ραγίζει καρδιές το «αντίο» της κόρης της Σούζυς Καζαντζίδου – Στο Κοκκινοχώρι Καβάλας η κηδεία της δημοσιογράφου
- Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με σορό που ξεβράστηκε στο λιμάνι – Τα πρώτα στοιχεία
- Ο Καρακατσάνης έγραψε ιστορία: Ο πρώτος Έλληνας Χρυσός Πρωταθλητής Ευρώπης στο Poomsae Taekwondo
- Εκτόξευση της παραγωγής χρυσού τα επόμενα χρόνια από τα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης-
- Μαμά στα Κρυφά: Η νέα σειρά της ΕΡΤ1 που κερδίζει τις καρδιές μας...
- Εύβοια: Φωτιά σε διώροφη μονοκατοικία από πτώση κεραυνού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μεγασεισμός 7 Ρίχτερ;
- Αρκούδα εισέβαλε σε αυλή οικογένειας και… έκανε τσουλήθρα
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2: Οι Καταλανοί κατέκτησαν το Κύπελλο Ισπανίας σε μυθικό τελικό (δείτε βίντεο)
- Ιράν: Η στιγμή της έκρηξης στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ
- Ο Τραμπ μάς αλλάζει τα σχέδια
- Η Μάχη των Χαρτών
- Συνταγή διάλυσης
- Οι μαύρες τρύπες που αγχώνουν το Μαξίμου
- LIVE ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας: Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης
- Οι ενδεκάδες του τελικού: Στον πάγκο ο Εμπαπέ για τη Ρεάλ, χωρίς εκπλήξεις η Μπαρτσελόνα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η Μάχη των Χαρτών
- Οι μαύρες τρύπες που αγχώνουν το Μαξίμου
- Συνταγή διάλυσης
- Ο Τραμπ μάς αλλάζει τα σχέδια
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2: Οι Καταλανοί κατέκτησαν το Κύπελλο Ισπανίας σε μυθικό τελικό (δείτε βίντεο)
- Θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μεγασεισμός 7 Ρίχτερ;
- Ιράν: Η στιγμή της έκρηξης στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ
- Αρκούδα εισέβαλε σε αυλή οικογένειας και… έκανε τσουλήθρα
- LIVE ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας: Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης
- Οι ενδεκάδες του τελικού: Στον πάγκο ο Εμπαπέ για τη Ρεάλ, χωρίς εκπλήξεις η Μπαρτσελόνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Ολυμπιακό Χωριό
- ΟΗΕ για Συρία: Έκκληση για συμπεριληπτική μετάβαση και διεθνή στήριξη -Ανάγκη για επενδύσεις
- Ιράν: 25 νεκροί και 1139 τραυματίες από την έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς - Το πιθανό αίτιο της τραγωδίας
- Ο επικίνδυνος τουρκικός θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης
- Λάρισα: Τάματα, χρήματα και καμπάνες έκλεβε εγκληματική ομάδα
- Μήπως έχετε έλλειψη σιδήρου; 7 συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα, Κυριακή σε Άλιμο και Παλαιό Φάληρο
- Ερρίκος Πετιλόν: Η ομορφιά ήταν η ευχή κι η κατάρα μου – Όλοι με κοιτούσαν κανείς δεν με «έβλεπε»
- Η Μπαρτσελόνα Κυπελλούχος Ισπανίας με γκολάρα του MVP Κουντέ στην παράταση
- Η παρακάμερα της νίκης του Ολυμπιακού κόντρα στην Ρεάλ στο Game 2 (video)



