Η «φλόγα» του ηρωισμού
Αυτές οι φλόγες. Αυτές οι γιγάντιες πυρκαγιές που καταλαμβάνουν τις οθόνες μας και επιβάλλουν τα χρώματά τους στις μέρες και τις νύχτες του καλοκαιριού. Αυτές οι εικόνες αποκάλυψης που αντικρίζουμε τα ξημερώματα, όταν ο άνεμος έχει πια αλλάξει κατεύθυνση, η φωτιά έχει απομακρυνθεί και τα δέντρα δεν είναι πλέον παρά μαυρισμένες, καμένες σιλουέτες. Κοιτάζουμε αυτές τις εικόνες σαν να επρόκειτο για εικόνες βομβαρδισμένων πόλεων.
Ακούμε – χωρίς να μπορούμε πραγματικά να συλλάβουμε το μέγεθός του – τον ιλιγγιώδη αριθμό των στρεμμάτων που έγιναν στάχτη στην Οντ, την Προβηγκία ή στο δάσος του
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι Γάλλοι έρχονται αντιμέτωποι με πυρκαγιές αυτής της έκτασης. Συνήθως όμως επρόκειτο για έργο πολέμων και ενός εξωτερικού εχθρού. Ή ήταν, όπως οι βροχές από ακρίδες ή φρύνους, αυτό που οι αρχαίοι αποκαλούσαν πληγές, τις οποίες απέδιδαν στους θεούς ή στη μοίρα.
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε θεός στον οποίο να απευθύνουμε έκκληση ούτε στρατός να αποκρούσουμε· υπάρχουμε εμείς. Η έλλειψη πρόνοιάς μας· η βούλησή μας για κυριαρχία πάνω στη φύση. Η προμηθεϊκή μας παραφροσύνη, που έχει πλέον καταστεί ικανή να απορρυθμίζει ακόμη και τους μηχανισμούς της φύσης και να επιταχύνει μια κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της οποίας μόλις αρχίζουμε να μετράμε.
Οι οικολόγοι είχαν δίκιο. Και οι οπαδοί της σκέψης του Χάιντεγκερ επίσης. Για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος ανακαλύπτει ότι είναι ο δημιουργός μιας καταστροφής που παίρνει τη μορφή μιας αναπόφευκτης μοίρας. Και αυτή η ανακάλυψη είναι ιλιγγιώδης: προσθέτει οργή στη θλίψη.
Απέναντι σε όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει το θάρρος. Δεν μου αρέσει να μιλάμε για πόλεμο με αφορμή τα πάντα. Καταλαβαίνω όμως γιατί λέμε ότι οι πυροσβέστες είναι στρατιώτες· γιατί χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία για να κρατήσει κανείς μια γραμμή πυρός. Χρειάζεται στρατιωτικές τεχνικές για να μετατρέψει ένα χωριό σε φρούριο, να προστατεύσει ένα σπίτι αντί για ένα άλλο ή να καθαρίσει έναν δρόμο, ώστε η φωτιά να μη βρει τίποτε άλλο να καταβροχθίσει και να μην καταφέρει να τον διασχίσει.
Και έπειτα υπάρχουν οι εθελοντές. Εκείνοι που φτάνουν με τις μπότες τους, τα φτυάρια τους, μερικούς σωλήνες, δεξαμενές νερού – κάποιες φορές ακόμη και με κουβάδες – απέναντι στην απεραντοσύνη των πύρινων μετώπων. Ακούω κάποιους μικρόψυχους να εξηγούν ότι εμποδίζουν τους επαγγελματίες, ότι αναλαμβάνουν αλόγιστους κινδύνους και ότι, αν τους περνούσε από το μυαλό η ατυχής ιδέα να πεθάνουν, καμένοι ζωντανοί μέσα στο μπλουζάκι τους, θα δυσκόλευαν το έργο των διασωστών και θα πρόσθεταν χάος στην καταστροφή.
Δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι ένας λαός αρχίζει να πεθαίνει όταν παύει να αισθάνεται υπεύθυνος για τους άλλους λαούς και για τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι άνδρες υπενθυμίζουν μια αλήθεια που ίσως είχαμε ξεχάσει: μια χώρα δεν είναι μόνο οι νομάρχες, οι οργανωμένες διοικήσεις, ένα κράτος που λειτουργεί ή που αποτυγχάνει· είναι αυτό που κάνει άγνωστους ανθρώπους να αποφασίζουν, ένα πρωί, να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να σώσουν το σπίτι, το χωριό ή το δάσος άλλων αγνώστων. Την ίδια στιγμή που πολεμούν τη φωτιά, αυτοί οι εθελοντές συντηρούν την πιο πολύτιμη από όλες τις φλόγες: τον ηρωισμό του ενεργού πολίτη.
*Το άρθρο του γάλλου φιλοσόφου Μπερνάρ – Ανρί Λεβί πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Le Point»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δολοφονία ψυχολόγου στην Αργολίδα: Ομολόγησαν την πράξη τους οι δύο συλληφθέντες και υπέδειξαν πού έθαψαν τη σορό - Το χρονικό της υπόθεσης
- Τρόμος για οδηγό στην Εύβοια - «Σηκώθηκε» η νταλίκα λόγω ανέμων (VIDEO)
- Βοιωτία: Συνελήφθη ο δήμαρχος Στυλίδας για τη μεγάλη φωτιά που έφτασε στην Αττική
- Παυλόπουλος: Γιατί λιγοστεύουν «τα χρόνια της αθωότητας»; – Το «αίνιγμα» και η «λύση» του μέσα από τον εμβληματικό «Πολίτη Κέιν»
- Συνελήφθη 56χρονος που παρακολουθούσε γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης
- Αργολίδα-Δολοφονία ψυχολόγου: Ομολόγησαν οι δύο συλληφθέντες - Υπέδειξαν πού έθαψαν τη σορό
- Λάκης Χαλκιάς – 2 Αυγούστου 2026
- Φωτιά στα Βίλια: Ελικόπτερο Erickson «σκύβει» πάνω από Πυροσβεστικό όχημα για τον εφοδιασμό του
- Εντυπωσιακά σπίτια – πρότυπα ποιοτικής ζωής για το μέλλον
- Φωτιά στα Μέγαρα: Αγωνία για αγνοούμενο κτηνοτρόφο στη Βένιζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κυπριακό: Η τελευταία ζαριά του Γκουτέρες
- Ντόναλντ Τραμπ: Παλινωδίες αντί στρατηγικής στη Μέση Ανατολή
- Συντάξεις: Οι πέντε κόφτες λόγω μνημονίων και νόμου Κατρούγκαλου
- Η «φλόγα» του ηρωισμού
- Συσπείρωση
- Στα άκρα η κρίση στη FIFA: Ο Ινφαντίνο ζητά στήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ εν μέσω πιέσεων για παραίτηση
- Αποχωρήσεις
- Φωτιά στην Κεφαλονιά: Αγώνας δρόμου για να επανέλθει το ρεύμα – Σοβαρά προβλήματα και στην υδροδότηση
- Τον νικητή του Μπραν – Απόλλων Λεμεσού θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στο Conference League αν αποκλειστεί από την Άντερλεχτ
- ΟΑΣΘ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης – Πιάνουν δουλειά 171 επιπλέον οδηγοί
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η «φλόγα» του ηρωισμού
- Σαντορίνη: Πώς συμπλοκή αποκάλυψε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – Συλλήψεις και κατάσχεση κοκαϊνης και κάνναβης
- Ντόναλντ Τραμπ: Παλινωδίες αντί στρατηγικής στη Μέση Ανατολή
- Ψάθα: Συγκλονίζει η περιγραφή του γιατρού που έφτασε πρώτος στο σημείο του δυστυχήματος με τα ελικόπτερα
- Οταν ο Θεοδωράκης είχε τον ρόλο Μητσιά
- Κληρώσεις UEFA: Όλοι οι υποψήφιοι αντίπαλοι των Ελληνικών ομάδων
- Ο Ιούλιος «έψησε» την Ελλάδα – Ανάμεσα στους θερμότερους από το 2010
- Στην πρώτη θέση της τηλεθέασης η καλοκαιρινή «Κοινωνία Ώρα Mega» τον Ιούλιο
- Μέγαρο Μαξίμου: Ποντάρουν στο δίλημμα για τον πρωθυπουργό
- Τον νικητή του Μπραν – Απόλλων Λεμεσού θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στο Conference League αν αποκλειστεί από την Άντερλεχτ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά στο Σκάλωμα Φωκίδας: Άρχισαν οι αυτοψίες, σε εξέλιξη οι έλεγχοι και η διαδικασία αποζημιώσεων
- Ο Τζιάνι Ινφαντίνο ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να τον κρατήσει στη FIFA – Έχει προγραμματίσει επικοινωνία με τον Μάρκο Ρούμπιο
- Ξεκίνησαν με ταχείς ρυθμούς οι αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων στα καμένα κτίρια στο Σκάλωμα Φωκίδας
- Κεφαλονιά: Επιστρέφει σταδιακά η ηλεκτροδότηση με γεννήτριες - Έχει ρεύμα η Πάστρα
- Ρέθυμνο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις και αγρότες
- Φωτιά στα Βίλια: Ελικόπτερο Erickson «σκύβει» πάνω από Πυροσβεστικό όχημα για τον εφοδιασμό του
- Φωκίδα: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στο Σκάλωμα
- Ληστεία αλά «Home Alone» στη Βρετανία: Τσακώθηκαν, ζήτησαν συγγνώμη από την ταμία και συνελήφθησαν
- Η Βαμβακού έχει σχέδιο για το καλοκαίρι: Αλέξανδρος Τσουβέλας, «Εξωγήινος – Η επιστροφή»
- Συγκλονίζει ο Φιλ Κόλινς για τη μάχη με τον αλκοολισμό: «Το κρασί παραλίγο να με σκοτώσει»



