Γιατί ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» μαγνητίζει τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου

«Τα αεροσκάφη που συμμετέχουν φέτος στον «ΗΝΙΟΧΟ» έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα 1000 ώρες πτήσεις και η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες που προσομοιάζουν ακόμη περισσότερο τις ρεαλιστικές επιχειρήσεις».

Αυτά τα δύο στοιχεία που μετέφερε στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο γιατί η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη και συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην αεροπορική βάση της

Ανδραβίδας (στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) την αφρόκρεμα των πολεμικών αεροσκαφών απ’ όλον τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στόχος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» να γίνεται καλύτερος και να προσφέρει στους συμμετέχοντες καινούριες προκλήσεις. Στον ίδιο δε πιστώνεται και μία σημαντική πρωτιά και επιτυχία του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2019»: giα πρώτη φορά συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, ταF-35 της ιταλικής αεροπορίας. Και οι συνεννοήσεις βέβαια για να πετάξουν στην Ελλάδα και το Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά από πέρυσι όταν ο νυν ΑΓΕΕΘΑ ήταν Αρχηγός ΓΕΑ.

Γιατί μας προτιμούν

Γιατί όμως πολλές χώρες που θεωρούνται σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις επιλέγουν την Ελλάδα και την Ανδραβίδα και τον «ΗΝΙΟΧΟ» για να ασκηθούν και να εκπαιδευτούν; Μας προτιμούν – τονίζεται από το ΓΕΑ – διότι γνωρίζουν ότι:

Πρώτον η άσκηση κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο απαιτητική.

Δεύτερον: Η άσκηση διεξάγεται στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της Ελλάδας. Δηλαδή οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν γίνονται σε όλο το FIR Αθηνών και έχουν τα πάντα, και μεγάλους ορεινούς όγκους και θάλασσα. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΑ με τα μαχητικά να πετούν πάνω από την Αθήνα, την Ακρόπολη και τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.

Τρίτον: Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι θα ανταγωνιστούν με σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις και ικανότατους πιλότους που χειρίζονται τα καλύτερα αεροσκάφη 4ης και 5ηςγενιάς.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής άσκησης είναι ότι συμμετέχουν χώρες που δεν έχουν και τις καλύτερες φιλικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εντούτοις ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» τους έφερε κοντά.

Η άσκηση ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου.

Ο φετινός «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε αριθμούς:

-Συμμετέχουν περίπου 77 αεροσκάφη

-Έχουν πραγματοποιηθεί εώς τώρα 1000 ώρες πτήσεων (αριθμός ωρών που θεωρείται μεγάλος)

-Πετούν 6 F-35 της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας

-Πραγματοποιείται για 5η χρονιά ως πολυεθνική άσκηση

Keywords
Τυχαία Θέματα