Γερμανικά ομόλογα στα...αζήτητα!

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πλέον ότι, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τώρα η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους χτυπά και την πόρτα της Γερμανίας, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την Ανγκελα Μέρκελ - όπως πολλοί τουλάχιστον θέλουν να ελπίζουν - να αλλάξει τη σκληρή της στάση και να προτείνει ολοκληρωμένη λύση για να σβήσει η «πυρκαγιά» στην ευρωζώνη.

Λύσεις-«μπαζούκας»

που έχουν προταθεί είναι η έκδοση ευρωομολόγου - όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο - και μεγαλύτερη παρέμβαση στις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ζήτησε ξανά χθες η Γαλλία μετά τη νέα προειδοποίηση της Fitch για υποβάθμιση. Και για τις δύο αυτές λύσεις πάντως το Βερολίνο εξακολουθεί, επισήμως τουλάχιστον, να αντιδρά έντονα.

«Ολοκληρωτική καταστροφή» χαρακτήρισε στο Reuters τη δημοπρασία αναλυτής, ενώ ο υπεύθυνος στρατηγικής της Monument Securities Μαρκ Οστβαλντ μιλώντας στους «Financial Times» είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θυμάμαι χειρότερη δημοπρασία. Εάν η Γερμανία καταφέρνει να έχει αυτή τη μικρή συμμετοχή, τι ελπίδα υπάρχει για τις άλλες χώρες... Οι αποδόσεις (των ομολόγων) βρίσκονται σε εντελώς λάθος επίπεδο».

Το μέσο επιτόκιο που έδωσε η Γερμανία για τα 3,64 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. που προσπάθησε να αντλήσει ήταν 1,98%. Το χαμηλό αυτό επιτόκιο σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν σήμερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα, η Ιταλία πληρώνει 7% και η Ισπανία πάνω από 6%) αποτέλεσε την επίσημη δικαιολογία της γερμανικής κυβέρνησης για την αποτυχία πώλησης των ομολόγων.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους Καρλ-Χάιντς Ντάουμπε απέδωσε την αποτυχία στις «ιδιαίτερα νευρικές αγορές». Το ευρώ αμέσως μετά την αποτυχία της έκδοσης πραγματοποίησε βουτιά υποχωρώντας κάτω από τα 1,34 δολάρια από 1,35 δολάρια αρχικά.

Η γερμανική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στη Μέρκελ. «Ηρθε ο καιρός να πει η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών (Σόιμπλε) την αλήθεια στον κόσμο για τα κόστη και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας. Η Γερμανία δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πολύ χαμηλά επιτόκια», είπε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ.

Στις ανησυχίες συνέβαλε η νέα προειδοποίηση της Fitch για υποβάθμιση της Γαλλίας αν επιδεινωθεί η κρίση, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν να ζητήσει και πάλι μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ, κάτι στο οποίο αντιδρά η Μέρκελ και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί φόβοι ότι η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια που θα καταβληθεί από Γαλλία και Βέλγιο πιέζοντας και άλλο τις χώρες αυτές.

Ανησυχία προκάλεσε ακόμη η βουτιά στις βιομηχανικές παραγγελίες η οποία καταγράφηκε στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να οδεύει προς νέα ύφεση. Οπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Αύγουστο έναντι πτώ

Keywords
Τυχαία Θέματα