Ενας ψηφιακός δούρειος ίππος μέσα στα «τείχη» της Δύσης

H κινεζική TikTok, ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως - ειδικά στους νέους - αποτελεί τον νέο μεγάλο εχθρό της Δύσης, όπου μοιάζει πλέον να αντιμετωπίζεται ως ένας… ψηφιακός δούρειος ίππος  στον αχανή κόσμο του Internet. Θυμίζοντας, έτσι, την περίπτωση ενός άλλου μεγάλου κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου, της Huawei, που είδε τις πόρτες να κλείνουν η μία μετά την άλλη - με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της TikTok όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα.

Απόδειξη είναι οι καταιγιστικές εξελίξεις των

τελευταίων ημερών σε αυτό το μέτωπο, καθώς Ευρωπαϊκή Ενωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας από τις κυβερνητικές και κρατικές υπηρεσίες και το προσωπικό τους. Η αιτία που επικαλούνται δεν είναι άλλη από την απειλή που, όπως ισχυρίζονται οι «κατήγοροι», αντιπροσωπεύει για την ασφάλεια των επικοινωνιών, καθώς υπάρχει φόβος ότι η διαχείριση στα δεδομένα των χρηστών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο χειραγώγησης προς όφελος του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, όταν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν την πλατφόρμα για το σύνολο του προσωπικού τους, στο οποίο δόθηκε διορία μέχρι τις 15 Μαρτίου για να απεγκατασταθεί από όλες τις συσκευές (κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές κ.λπ.). «Το μέτρο έχει στόχο να προστατεύσει την Κομισιόν από τις απειλές σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας και από λειτουργίες οι οποίες ενδέχεται να αξιοποιηθούν για την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων σε βάρος του λειτουργικού περιβάλλοντος της Επιτροπής», σημείωσε η εκπρόσωπός της.

Χθες, τη σκυτάλη πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έλαβε μια ανάλογη απόφαση. Με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν μετατραπεί πλέον σε terra incognita για τον κινεζικό όμιλο, καθώς και οι τρεις βασικοί θεσμοί της ΕΕ τον έχουν μπλοκάρει.

«Κερκόπορτα» στο ΚΚ της Κίνας

Στο μεταξύ και ενώ τη Δευτέρα ο Καναδάς είχε κάνει τη δική του κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση, στον «χορό» μπήκαν και οι ΗΠΑ, υλοποιώντας πρότερη απόφαση του Κογκρέσου, που είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι σε αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Στην Ουάσιγκτον, συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος έδωσε προθεσμία 30 ημερών σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους υπαλλήλους τους να «ξεφορτωθούν» την TikTok από τις υπηρεσιακές συσκευές τους. Πρόκειται για ένα «κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιπροσωπεύει η εφαρμογή για τα ευαίσθητα κυβερνητικά δεδομένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας.

«Οποιοσδήποτε έχει κατεβάσει την εφαρμογή αυτή στην προσωπική συσκευή που διαθέτει προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μια κερκόπορτα για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των προσωπικών πληροφοριών. Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι στο κινητό μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικ Μακόλ, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, το Σώμα κλήθηκε να ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον Τζο Μπάιντεν να απαγορεύσει τη χρήση της TikTok σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν σε αμερικανικό έδαφος.

Οπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, οι παραπάνω κινήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους ενέργειες», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατηγορώντας τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ ότι υπερβάλλουν και κάνουν χρήση των κρατικών εξουσιών, στο όνομα της ασφάλειας, με σκοπό να πλήξουν κινεζικές εταιρείες. Τη Δευτέρα, επίσης, στέλεχος του συγκεκριμένου ομίλου είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση του Καναδά ότι επέβαλε την απαγόρευση «χωρίς να παραπέμπει σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα αναφορικά με την ασφάλεια και χωρίς να έχει επικοινωνήσει μαζί του για διευκρινίσεις».

Την αντίθεσή της στην απαγόρευση εξέφρασε, επίσης, η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα και τα εξής σε επιστολή της προς τα μέλη του Κογκρέσου: «Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την TikTok και άλλες πλατφόρμες προκειμένου να ανταλλάσσουν σκέψεις, ιδέες και εκτιμήσεις με άλλους ανθρώπους εντός της χώρας και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα