Εν μέσω πιέσεων και αβεβαιότητας κλειδώνει το «κούρεμα» στο 50-60%

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται απόψε, υπό την πίεση ολόκληρου του κόσμου, για μία συνάντηση κορυφής κατά την οποία καλούνται να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει τη ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη διάσωση του
κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την Ιταλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ελπίδες για την κατάληξη αυτής της συνόδου σε μία συνολική συμφωνία περιορίζονται εξαιτίας των διαφωνιών που παραμένουν.

Δύο συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για απόψε στις Βρυξέλλες.


Οι ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 18:00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσουν το θέμα των ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο στόχος είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το σοκ που θα προέλθει από μία απομείωση του ελληνικού χρέους.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος των ηγετών χωρών της ευρωζώνης, με τις συνομιλίες να παρατείνονται χωρίς αμφιβολία μέχρι αργά τη νύxτα.

Οι συνομιλίες αυτές ανήκουν στο τελευταίο στάδιο σειράς μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα για τη διαμόρφωση μίας συγκροτημένης και συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υπό την πίεση ολόκληρου του πλανήτη που φοβάται τη γενίκευση της οικονομικής κρίσης.

Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη χαραχθεί.

Σταθεροποίηση της Ελλάδας, αφού πεισθούν οι πιστωτές να απαλείψουν τμήμα του ελληνικού χρέους, περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε αντάλλαγμα, ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν ανάγκη, καθώς και η θωράκιση της Ιταλίας.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 50-60% στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν την απευθείας ενίσχυση τους από τον EFSF.

Δεν αποκλείεται σήμερα οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι μία ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.

Εκ των πραγμάτων, το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να κλείσει εύκολα, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει το γερμανικό «στρατόπεδο» που ζητεί τη σκληρή αναδιάρθωση (σ.σ. και συνεπώς την ενεργοποίηση των CDS καθώς θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός) με απομείωση 60% και από την άλλη πλευρά η Κομισιόν, η Γαλλία (που ανησυχεί κυρίως για τον EFSF και τη στήριξη των γαλλικών τραπεζών και το λόμπι των τραπεζιτών (IIF) που ζητούν απομείωση έως 40% (ή λίγο παραπάνω) με παράλληλες εγγυήσεις από τον μηχανισμό στήριξης.

Στη Σύνοδο ίσως ανακοινωθεί ο στόχος για το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020. Ούτως ή άλλως θεωρείται δ
Keywords
Τυχαία Θέματα