Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις
Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις Εκλογές 2019, καθώς στις 26 Μαϊου 2019 θα γίνουν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές (πρώτος γύρος), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο δεύτερος γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019.
Όπως αναφέρεται σχετικά και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το όριο ηλικίας όσων έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν: «Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, των περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 και αναφορικά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, στις εκλογές 2019 τον Μαϊο θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, με την οποία ενσωματώθηκαν όλες οι μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.
Οι Ευρωεκλογές 2019 θα πραγματοποιηθούν στα 28 κράτη – μέλη στις 23-26 Μαΐου 2019. Ένα σύνολο 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 28 κράτη-μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μελών του από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.
Που ψηφίζετεΤο Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου που πλέον μπορούμε να μάθουμε που ψηφίζουμε μέσω της εφαρμογής του υπουργείου, η οποία είναι ενημερωμένη με τα στοιχεία των πολιτικών.
Σε αυτή την εφαρμογή για τις εκλογές και εισάγονταςονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός καθώς και ημερομηνία γέννησης μπορείτε να μάθετε πού θα ψηφίσετε.
Δείτε εδώ που θα ψηφίσετεΧρήσιμες πληροφορίεςΤο πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου. Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.
Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.
Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων» καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζόκερ: Αυτός είναι ο υπερτυχερός των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ!
- Πάρε τη μάνα σου αγκαλιά, όσο ακόμα προλαβαίνεις. Όσο ακόμα, είναι εδώ..!!!
- Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες – Ποιοι χάνουν από τον πρώτο γύρο
- Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν χαράτσι 113 ευρώ για το δίπλωμα οδήγησης
- Νέο μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ: Δείτε ΕΔΩ τα κριτήρια και τους δικαιούχους
- "Οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπλοφάρουμε για τους S-400, αλλά θα διαπιστώσουν ότι δεν μπλοφάρουμε"
- Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Πότε βελτιώνεται ο καιρός
- Τι αλλάζει από σήμερα για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο
- Το τελευταίο τηλεφώνημα και το δραματικό βράδυ πριν το έγκλημα και την αυτοκτονία στο Χαλάνδρι
- Αεροδρόμια: Τι αλλάζει από σήμερα για όσους ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- «Αλέξη δώστα όλα»: Τα 30 «δωράκια» της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες
- Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις
- Καιρός: Νέο κύμα με βροχές και καταιγίδες - Που θα χτυπήσει
- Ελληνας ηθοποιός αποκαλύπτει: Η γυναίκα μου με εγκατέλειψε με το αφεντικό μου
- Πότε θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα
- Το Twitter «γλεντάει» με τα πούλμαν του Τσίπρα στο Γαλάτσι
- «Ετσι σκότωσα τον Μπάκο» – Η σοκαριστική περιγραφή της δολοφονίας στον Κορυδαλλό
- Πανελλαδικές: Οι πέντε μεγάλες ανατροπές που έρχονται φέτος
- Στέφανος Τζουμάκας: Το... ισχυρό χαρτί Τσίπρα για την κεντροαριστερή διεύρυνση
- Πατέρας για πρώτη φορά θα γίνει Έλληνας ηθοποιός
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις
- Ρεάλ Μπέτις – Βιγιαρεάλ 2-1
- Δολοφονία Μακρή: Στον ανακριτή σήμερα ο 31χρονος εκτελεστής
- Ακόμα μια σπουδαία διάκριση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Δώνης: «Ενότητα κι εξυγίανση»
- Πότε θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα
- Βίντεο – ντοκουμέντο: Έτσι δρούσε η μαφία των λαϊκών αγορών
- ΠΑΟΚ: Κάταγμα ο Άκπομ
- Πανελλαδικές: Οι πέντε μεγάλες ανατροπές που έρχονται φέτος
- Λουτσέσκου: Θα έπρεπε να είμαστε σήμερα πρωταθλητές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστολή Χρήστου Πάχτα στο News 24/7: "Είμαι υπερήφανος για τον βίο και την Πολιτεία μου"
- Μάριο Σεντένο: «Παράθυρο» για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου
- Ενοχλημένη η Τουρκία από τις δηλώσεις Τίμερμανς για τις δημοτικές εκλογές
- Διάταξη-«βόμβα» παραχωρεί βραχονησίδες έναντι ανταλλάγματος
- Απόγονος του Μουσολόνι υποψήφιος στις ευρωεκλογές στην Ιταλία
- Μ. Σχοινάς: Να απο-βρυξελλοποιήσουμε την Ευρώπη
- Θ. Σπηλιόπουλος: Έχουμε εμπειρία, έχουμε γνώση και πρόγραμμα για τον Δήμο Χαϊδαρίου
- Ηλεκτρικά πατίνια τώρα και σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ! (ΦΩΤΟ)
- Εικόνα εγκατάλειψης στο “Σωτηρία”- Με 3 κλινικές μείον λειτουργεί το νοσοκομείο
- Ειδήσεις από το αστυνομικό Δελτίο