Εκατομμύρια e-ονόματα για το βλαστάρι σας

Οταν μάλιστα στις... διαβουλεύσεις παρεμβάλλονται τα πεθερικά, η απόφαση δυσκολεύει. Οι πιο «προοδευτικοί» γονείς που θέλουν να ξεφύγουν από την παράδοση ψάχνουν σε λογοτεχνικά βιβλία ή σε εγκυκλοπαίδειες για να αλιεύσουν ένα ξεχωριστό όνομα για το βλαστάρι τους.
Σήμερα όμως η διαδικασία αυτή έχει γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική. Αρκεί μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και μερικά κλικ στο Google για να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με έναν ωκεανό ονομάτων, που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.
Στην Αμερική
η αναζήτηση ονόματος μέσω του Διαδικτύου αποτελεί μόδα. Το 64% όσων συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του ιστότοπου LilSugar.com απάντησαν ότι είχαν συμβουλευτεί το Google για να βρουν ποιο όνομα θα έδιναν στο μωρό τους.
Στην Ελλάδα, όπου η ονοματοδοσία καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τον παππού και την γιαγιά, δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής αυξητική τάση στις αναζητήσεις ονομάτων μέσω Διαδικτύου.
«Οταν έρθει η ώρα να κάνω παιδί, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσω στο Internet το όνομά του», λέει στα «ΝΕΑ» η 33χρονη ιδιωτική υπάλληλος Ειρήνη Νιαμονιτάκη, αναγνωρίζοντας ότι το Διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο αναζήτησης σχεδόν οποιασδήποτε πληροφορίας. «Επειδή λατρεύω την αρχαία Ελλάδα θα ήθελα πάρα πολύ να βρω ένα όνομα από εκείνη την περίοδο», προσθέτει.
Από την άλλη, ο 35χρονος οδοντοτεχνίτης Φώτης Δημητρακόπουλος επιμένει στoν παραδοσιακό τρόπο. «Θα ήθελα να δώσω τα ονόματα των γονιών μου στα πρώτα παιδιά που θα κάνω. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν επρόκειτο να επιλέξω εγώ το όνομα, θα το συζητούσα με τη σύντροφό μου και τους φίλους μου και δεν θα κατέφευγα στο Google».
ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Δεκάδες ιστότοποι και ιστολόγια παραθέτουν ψηφιακούς χάρτες και καταλόγους με χιλιάδες ελληνικά ονόματα, από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο σπάνια, συγκροτώντας μια πολύτιμη βάση δεδομένων για κάθε ενδιαφερόμενο.
Χρήσιμο online εργαλείο είναι η εφαρμογή Google Insights for Search (www.google.com/insights/search), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να μετρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού για συγκεκριμένα θέματα.

Από μια πρόχειρη αναζήτηση προκύπτει ότι ο όρος «ελληνικά ονόματα» είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Διαδίκτυο, ενώ «υπερβολική αύξηση» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις παρατηρήσεις - παρουσιάζουν οι αναζητήσεις για τον όρο «αρχαία ελληνικά ονόματα».
Το στοιχείο αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια δίνουν στα παιδιά τους αρχαιοελληνικά ονόματα.
Στη μηχανή αναζήτησης του Google (www.google.gr), ο όρος «ελληνικά ονόματα» αποφέρει 2.900.000 αποτελέσματα, ο όρος «αντρικά ονόματα» 286.000 και ο όρος «γυναικεία ονόματα» 320.000. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την εύρεση αρχαίων ονομάτων αποτυπώνεται και στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Ο σχετικός όρος εμφανίζεται στα αποτελέσματα του Google περισσότερες από 672.000 φορές. Παράλληλα, ο όρος «σπάνια ονόματα» αποφέρει 311.000 αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα