Έφτιαξαν μηχάνημα «μινιόν» για ανάλυση DNA στο σπίτι

Η συσκευή συνδέεται με υπολογιστή μέσω USB και αναλύει άμεσα και με ακρίβεια την αλληλουχία του DNA του χρήστη.

Το μηχάνημα, με την ονομασία «Μινιόν», σχεδιάστηκε για να εντοπίζει τα μικρόβια που βρίσκονται στην πληγή ενός στρατιώτη στο πεδίο μάχης. Όμως, οι επιστήμονες το προορίζουν για χρήση στο σπίτι, μια που μπορεί να αναλύει το DNA απευθείας από το αίμα του χρήστη και να δίνει ακριβή αποτελέσματα.

Η

συσκευή θα μπορούσε να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα σε αρχικό στάδιο καθώς και τις πρώτες ενδείξεις καρδιοπάθειας.

Ακόμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της ελονοσίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Δεν είναι μόνο η ταχύτητα της ανάλυσης και το χαμηλό της κόστος που παίζουν ρόλο. Είναι και η ευκολία στη χρήση της, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο απλό μηχάνημα αλληλουχίας DNA από όλα όσα υπάρχουν έως τώρα», εξηγεί στους «Sunday Times» ο Κλάιβ Μπράουν, επικεφαλής στο τμήμα τεχνολογίας της εταιρείας Oxford Nanopore Technologies, που κατασκεύασε το νέο μηχάνημα.

Η συσκευή έχει μέγεθος όσο ένα φλασάκι μνήμης.

Οι περισσότερες αντίστοιχες συσκευές κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η νέα εφεύρεση όμως, χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο ανάλυσης, η οποία εξασφαλίζει ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα με χαμηλό κόστος.

Λόγω της μεγάλης της ακρίβειας, οι ειδικοί θεωρούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αναλύοντας το πολύπλοκο DNA τους. «Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν, απελευθερώνουν DNA. Αν κάποιος έχει καρκίνο, θα μπορούσε να τον εντοπίσει σε αρχικό στάδιο».

Οι ερευνητές προτείνουν ένα μηνιαίο έλεγχο στο αίμα. Ο χρήστης θα στέλνει τα αποτελέσματα στο γιατρό του για να ελέγξει τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Το μηχάνημα Μινιόν δεν μπορεί ακόμα να αναλύσει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ατόμου, μπορεί όμως να εστιάσει σε συγκεκριμένα κομμάτια του. «Το ενδιαφέρον συνήθως κρύβεται σε τμήματα που περιέχουν γενετικές μεταλλάξεις», εξηγεί ο Μπράουν.

Η εταιρεία ανέπτυξε τη συσκευή σε συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Όταν τραυματίζονται οι στρατιώτες, πρέπει να ξέρεις τι μικρόβια βρίσκονται στο τραύμα ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ένα δείγμα από την πληγή ή από το σάλιο θα μπαίνει στο στικάκι και θα δείχνει αμέσως αν υπάρχει μόλυνση», προσθέτει ο Μπράουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα