Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, χορό και τραγούδι

Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής, που αμέσως μετά την Αποκριά εισάγει στην Σαρακοστή. Κατά την Καθαρά Δευτέρα, καταναλώνεται άζυμος άρτος, δηλαδή η λαγάνα και νηστίσιμα φαγητά, όπως ταραμάς, θαλασσινά, ελιές, χαλβάς, λαχανικά και φασολάδα.

Η γιορτή έχει κατ’ άλλους αθηναϊκή καταγωγή και κατ’ άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν από πλήθος κόσμου που συνέρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης. Στην Αθήνα

από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπάρχουν αναφορές για εορτασμό της ημέρας στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί παράδοση.

Στην Αθήνα, η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε δύο σημεία της πόλης:


Στο Λόφο του Φιλοπάππου με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη. Θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς. Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται και στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Με κεντρικό σύνθημα: «Καθαρά Δευτέρα- Καθαρός Πειραιάς, πετάμε το χαρταετό μας, δεν πετάμε τα σκουπίδια μας», ο Δήμος Πειραιά, γιορτάζει τα Κούλουμα, στην παραλία της Φρεαττύδας, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00.

Ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με 8μελη ορχήστρα, θα διασκεδάσει τους Πειραιώτες με παραδοσιακό, ρεμπέτικο, σμυρναίικο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι, ενώ θα προσφερθούν σαρακοστιανές λιχουδιές και άφθονο κρασί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: παιδότοπο, καλλιτεχνικά δρώμενα, δημιουργική απασχόληση παιδιών και άλλες εκπλήξεις.

Εκδηλώσεις στη Β.Ελλάδα

Με πολύ χορό, μουσική και εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα θα εορταστούν τα Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Εκδήλωση στον Κεδρηνό Λόφο για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δήμο Συκεών-Νεαπόλεως για την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων και για το πέταγμα του χαρταετού.

Θα διανεμηθούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες, χαλβάδες κ.α καθώς και χαρταετοί, προκειμένου να αναβιώσει το πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, μέσα στο πλαίσιο γιορταστικής ατμόσφαιρας.

Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, το συγκρότημα του Παραδοσιακού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» και το μουσικό συγκρότημα «Τα τύμπανα του Πύργου και ο Άρης Παπανικολάου».

Στην Τούμπα, η γιορτή θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, με την οργανωτική ευθύνη της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την παραδοσιακή φασολάδα στα καζάνια και άλλα εδέσματα και με το σύνθημα «είμαστε όλοι μια παρέα», θα γι

Keywords
Τυχαία Θέματα