Δεύτερες σκέψεις για το Καλάθι του Νονού

Υπό εξέταση βρίσκεται το Καλάθι του Νονού για το φετινό Πάσχα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου δεν αποτελεί βασικό καλάθι ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές σε αρκετά είδη έχουν μειωθεί. Ετσι εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εάν θα ισχύσει ή όχι φέτος. Πάντως σε ό,τι αφορά το Καλάθι του Πάσχα θα ξεκινήσει από την Τετάρτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή την

Τετάρτη 24 Απριλίου. Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα που υπήρχαν και πέρυσι που είναι βασικά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Νέος διοικητής Κυβερνοασφάλειας

Ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο πρώτος διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, με εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. «Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παπαστεργίου, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συνεργασίας τους. Και πρόσθεσε: «Η επαγγελματική του εμπειρία σε τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο, η ερευνητική του δραστηριότητα, η κατάρτιση και η συγκρότησή του τον καθιστούν ως την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας».

Λίγα και ακριβά δάνεια

Από τόκους έβγαλαν το 78,5% των εσόδων τους για το 2023 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στο σύνολο της ευρωζώνης είναι 61,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Τα έσοδα από προμήθειες που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα και αντιστοιχούν στο 16,2% του συνόλου, έναντι 28,2% στην ευρωζώνη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ( η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανείων) των ελληνικών τραπεζών είναι διπλάσιο του μ.ό. της ευρωζώνης (3,23% έναντι 1,60%).

Ωστόσο, ο όγκος των δανείων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι χαμηλός, όπως φαίνεται από το ποσοστό δανείων προς καταθέσεις, που ήταν στο 58,81% το 2023, ενώ στην ευρωζώνη ανερχόταν σε 102,74%.

Ελλειμμα ανταγωνισμού

Την έλλειψη ανταγωνισμού επισήμανε ως τη μεγαλύτερη αδυναμία των ελληνικών τραπεζών ο Πάολο Φιορέτι, αναπληρωτής επικεφαλής Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ανάλυσης Αγοράς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Το στέλεχος του ESM εξέφρασε ικανοποίηση για την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, όμως σημείωσε πως «η δεξαμενή των πελατών έχει μικρύνει πολύ» και πως «η παροχή των προϊόντων είναι ακόμα παλιά». «Οι τράπεζες έχουν εξελιχθεί και είναι σταθερές, αλλά πρέπει να εκμοντερνιστούν και να βρουν καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα» υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Πάολο Φιορέτι.

Στήνεται νέο ΣΔΟΕ

Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών συστήνει η ΑΑΔΕ. Φορολογικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι θα συνεργάζονται πλέον άμεσα και θα είναι σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων η οποία θα μεταφερθεί από την οδό Πειραιώς στο νέο κτίριο που θα στεγάσει τις διωκτικές Αρχές που αναλαμβάνουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Η κίνηση αυτή θυμίζει το ΣΔΟΕ του παρελθόντος όπου τελωνειακοί και φορολογικοί ελεγκτές λειτουργούσαν ως σάρκα μία. Οπως προκύπτει από το σχέδιο της ΑΑΔΕ το 2024 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 170.385 έλεγχοι, ενώ παράλληλα θα διενεργηθούν 74.650 επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων θα συνεχιστούν σε εισοδήματα υψηλότερα των 10.000 ευρώ.

Ακριβότερη βενζίνη

«Κόκκινο» χτυπούν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές. Αλλά και στην Αττική σταδιακά τα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη με τιμές άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο. Στα νησιά δε, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που δημοσιεύει ο ΟΤ, η αμόλυβδη χτυπά ακόμη και τα 2,36 ευρώ ανά λίτρο. Οταν η μέση πανελλαδική τιμής της βενζίνης βρίσκεται στα 1,961 ευρώ ανά λίτρο. Η μεγάλη «ψαλίδα» αποδίδεται στις γνωστές παθογένειες της ελληνικής αγοράς: υψηλό κόστος μεταφορικών, μικρός αριθμός εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων στα νησιά κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα