Δάγκειος πυρετός: Εκατό χρόνια μετά απειλεί ξανά την Ελλάδα – Η προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα
Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος για Δάγκειο πυρετό σε ταξιδιώτες που πηγαίνουν σε χώρες που ενδημεί η νόσος, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.
Ο Δάγκειος πυρετός και οι νόσοι Chikungunya και Zika οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους
Ο Δάγκειος είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Προβληματισμός στην ΕΕ καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματαΕιδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν την ιογενή νόσο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Συμμετέχοντας στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.
Πρόσθεσε ότι στην Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ελλάδα, είπε, έχει ζήσει επιδημία του Δάγκειου πυρετού το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία.
Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο ιός του Δυτικού ΝείλουΔεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο ντοκουμέντο με τα τελευταία λεπτά της 17χρονης Νικολέτας που έπεσε από τη γέφυρα στην Κρήτη
- Η απάντηση «κόλαφος» του δημάρχου Σαρωνικού στη Ναταλί Κάκκαβα: «Είχε καταχρηστική και ασεβή συμπεριφορά»
- Ελεγκτικό συνέδριο: Ακύρωσε δημοσιονομική διόρθωση για τη σύμβαση 717
- Θέλει Μότλεϊ ο Παναθηναϊκός
- Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου
- Θεσσαλονίκη: «Έκανε κομμάτια το σκυλάκι» - Συγκλονίζει περιγραφή για την επίθεση που δέχθηκε γυναίκα από πίτμπουλ
- Δάκρυσε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Γιάννης Γκαγκαλούδης: «Είμαι λίγο άρρωστος με τον Παναθηναϊκό»
- Καλοκαίρι με 5 Μεγάλα Αθλητικά Ραντεβού!
- Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 στο ΥΠΕΣ για τη διαρροή των emails
- Γιάννης Χαρούλης: Αναβάλλει τη συναυλία του στο Κατράκειο για λόγους υγείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο Σαρλ Λεκλέρκ πήρε το τρόπαιο του νικητή από τον πρίγκιπα Αλβέρτο
- Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού η Ναταλί Κάκκαβα – Οι καταγγελίες και η απάντηση-«κόλαφος»
- Δάγκειος πυρετός: Εκατό χρόνια μετά απειλεί ξανά την Ελλάδα – Η προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα
- Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 στο ΥΠΕΣ για το «email gate»
- Βίντεο – ντοκουμέντο: Η 17χρονη Νικολέτα λίγο πριν τον θάνατό της – «Δεχόταν bullying ακόμα και από καθηγητή»
- Ο Πούτιν δεν έχει πλέον άλλη υπομονή – Ποιοι επωφελούνται από τις εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Άμυνας
- Τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία: «Αύξηση της αποζημίωσης για φωτιά ζήτησε η εταιρεία» πριν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο
- Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ένα παιδί νεκρό, είχε χαθεί χρόνος» – Τι είπε ο γιατρός που έκανε ανάνηψη στη Μαλένα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Δάγκειος πυρετός: Εκατό χρόνια μετά απειλεί ξανά την Ελλάδα – Η προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα
- Τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία: «Αύξηση της αποζημίωσης για φωτιά ζήτησε η εταιρεία» πριν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο
- Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού η Ναταλί Κάκκαβα – Οι καταγγελίες και η απάντηση-«κόλαφος»
- Ο Πούτιν δεν έχει πλέον άλλη υπομονή – Ποιοι επωφελούνται από τις εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Άμυνας
- Βίντεο – ντοκουμέντο: Η 17χρονη Νικολέτα λίγο πριν τον θάνατό της – «Δεχόταν bullying ακόμα και από καθηγητή»
- Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ένα παιδί νεκρό, είχε χαθεί χρόνος» – Τι είπε ο γιατρός που έκανε ανάνηψη στη Μαλένα
- Ο Σαρλ Λεκλέρκ πήρε το τρόπαιο του νικητή από τον πρίγκιπα Αλβέρτο
- Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 στο ΥΠΕΣ για το «email gate»
- Πειραιάς: Μεγάλη φωτιά στο κέντρο – Βίντεο από το σημείο
- Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας για την υπόθεση του κυκλώματος με τα αναβολικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: «Με τσίμπησε δύο φορές και έχασα τις αισθήσεις μου» λέει ο 50χρονος που τον δάγκωσε οχιά
- Στρατιωτική βοήθεια 1 δισ. ευρώ από τη Μαδρίτη στο Κίεβο μέσα στο 2024
- Η Ρωσία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τους βγάζει από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
- Judi Dench: Οριστικό τέλος στην καριέρα της στα 89 χρόνια της – «Δεν μπορώ καν να δω»
- Κασσελάκης: Συνάντηση με Μπάιερ στον δρόμο της επιστροφής από τη Δυτική Όχθη
- «Ανέστης Δελιάς: Ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια» στο θέατρο act
- Πρόσκληση Κασσελάκη στην παλαιστινιακή ηγεσία να επισκεφθεί την Αθήνα
- Νεκρός 35χρονος στη Θεσσαλονίκη - Τον καταπλάκωσε οροφή σπιτιού
- Άγιος Παντελεήμονας: Βίντεο με τον άνδρα που κλέβει βενζίνη από όποιο μηχανάκι βρει μπροστά του