Μπόλαρης : Να αφήσουμε τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας

«Εάν εμείς παριστάνουμε τη στρουθοκάμηλο ή ομφαλοσκοπούμε τότε μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα κηρύγματα πατριωτισμού» πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης, επισημαίνοντας «πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε ότι το κρίσιμο για να βγάλουμε άποψη είναι από πιο σημείο θέασης βλέπουμε τα πράγματα».

Ο κ. Μπόλαρης εξήγησε τη σημασία που έχει το να μπει στο «πλάνο» της συζήτησης το γεωπολιτικό περιβάλλον, η Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία, η διάλυση της Λιβύης, η τεράστια ένταση μέσα στα Βαλκάνια, η κόντρα των

Σέρβων με τους Αλβανούς και το Κόσοβο, η κρίση στην Κριμαία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, είπε ότι «αυτό εξασφαλίζει η συνθήκη», συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να βάλουμε τη λογική στο τραπέζι», καθώς και η Ηπειρος, του Πύρρου και της Ολυμπιάδας της μάνας του Αλέξανδρου, είναι ελληνική αλλά πάνω από αυτήν βρίσκεται η Β. Ηπειρος που με διεθνείς συνθήκες είναι εκτός της χώρας.

Επ’ αυτού, ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε όσους λένε ότι είναι ευρωπαϊστές «να ξεκαθαρίσουν εάν το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Και τόνισε: «Το όνομά μας είναι και η Ηπειρος, το όνομα μας είναι και Θράκη. Γιατί και η Θράκη είναι μία και είναι ελληνική».

Υπογράμμισε, δε, ότι, «ναι, το όνομά μας είναι η ψυχή μας και η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό που σήμερα είναι μέσα στα γεωγραφικά μας όρια, όπως τα περιγράφουν διεθνείς συνθήκες».

«Το Μελένικο λοιπόν είναι στη βουλγαρική Μακεδονία και η Πελαγονία, το Μοναστήρι είναι στην πρώην Γιουγκοσλαβία», «οι Μητροπόλεις όλες ήταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και η Πελαγονία και η Στόβη και τα Σκόπια. Και αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναφορές ρωμαίικες» είπε, αναφερόμενος στην κοινή διαδρομή με αυτούς τους λαούς στην περιοχή μέσα στους αιώνες.

«Εχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να αφήσουμε λίγο τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας και να αναλογιστούμε ότι μπορεί στα τελευταία 70 χρόνια, κάτω από σκοπιμότητες - οι οποίες βλέπανε έξοδο στη θάλασσα, στα λιμάνια, τη Θεσσαλονίκη - να χρησιμοποιήθηκε το όνομα με όρους αντιεπιστημονικούς, ανιστόρητους, με όρους καπηλείας της ιστορίας» πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι είδε την αγωνία και δεν αμφισβητεί τα κίνητρά της, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «θα τηρηθούν οι συνθήκες» από τους βόρειους γείτονές μας: «Αυτοί που θέλουνε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πιο σκληρή γραφειοκρατία του κόσμου, φυσικά και θα τηρήσουν τους όρους αυτής της συμφωνίας» ανέφερε.

Ειδική, λεπτομερή αναφορά έκανε επ’ αυτού στη μικτή επιτροπή της οποίας προΐσταται και η οποία ασχολείται με την άρση από τα βιβλία, όλων των αλυτρωτικών και αναθεωρητικών και ανιστόρητων στοιχείων, μιλώντας και για «μια εξαιρετική παραπληροφόρηση» στον Τύπο γύρω από αυτή την επιτροπή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συμφωνηθέντα των δύο πλευρών από τις πρώτες συνεδριάσεις: πρώτον τη ρητή εντολή στους εκπαιδευτικούς από την επόμενη σχολική χρονιά πως δεν θα διδαχθεί κανένα μάθημα το οποίο έχει αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, τον Μακεδονικό Πολιτισμό, την ιστορία μας, τη φιλοσοφία και σε ό,τι προπαγανδιστικό, αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο υπήρχε μέσα στα βιβλία.

Δεύτερον την εξάλειψη εικόνων, συμβόλων, φωτογραφιών, σχεδίων που έχουν σχέση με τα προηγούμενα και, τρίτον, την εξάλειψη χαρτών που εμφανίζουν Μεγάλη Μακεδονία.

Η άλλη πλευρά, όπως είπε, δεν ζήτησε τίποτα καθώς «εμείς δεν έχουμε προβλήματα στα βιβλία μας, γιατί αυτά όλα έχουνε περάσει από τα κόσκινα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπενθυμίζοντας σε όποιους φοβούνται για την τήρηση των συμφωνηθέντων ότι με την αίτησή τους για ένταξη στην ΕΕ αυτά όλα θα περάσουν από «κόσκινο».

«Συνεπώς, υπάρχει εξασφάλιση για αυτά τα ζητήματα. Απόλυτη» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης, κάνοντας λόγο για προφάσεις άρνησης «με δεδομένα τα τέσσερα σημεία στα οποία είχε συμφωνήσει η ελληνική πολιτική ηγεσία, τα οποία είχε θέσει στα διεθνή fora και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και ήταν γνωστά για τη σύνθετη ονομασία, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes, την εξάλειψη του αλυτρωτισμού».

«Θέλω να πω», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών «πως αυτές οι γραμμές του πατριωτισμού έχουν δοκιμαστεί παλαιότερα. Αυτό το κράτος που σε λίγο θα κλείσει 200 χρόνια, στην πιο μεγάλη του στιγμή, στην πιο καλή στιγμή, υπέγραψε μια συμφωνία στο Παρίσι, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, των Σεβρών, που τότε λέχθηκε ότι έκανε μία Ελλάδα δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών.

»Ο άρρωστος κομματισμός, ο άρρωστος φανατισμός, ο δήθεν πατριωτισμός, την άλλη μέρα όπλισε τα χέρια δολοφόνων, που τον κυνηγούσαν στο Παρίσι σαν να ήταν εγκληματίας, στην καλύτερη στιγμή για το κράτος.

»Εχει σημασία, για να ξέρουμε ποιος λέει και ποιος κατηγορεί σήμερα, και ποιους».

Keywords
Τυχαία Θέματα