Αντισυστημισμός, αυτός ο δαίμονας
Ας μας επιτραπεί να πούμε ότι γίνονται ορισμένες παρανοήσεις πάνω στον όρο του αντισυστημισμού. Ενα μέρος του νεοσυντηρητικού λόγου δίνει τον τόνο και αξιολογεί με τα δικά του εσωτερικευμένα εργαλεία τη σημερινή πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση. Ετσι πάνω σε αυτό ακριβώς το έδαφος είναι συστημισμός για παράδειγμα να κάνεις κριτική στη σημερινή Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της.
Θεωρείσαι επίσης αντισυστημικός ή σε λένε ευρωσκεπτικιστή όταν δεν συμφωνείς με τις βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης όχι μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στην ευρύτερη στρατηγική της. Λες και η ΕΕ
Μετά το αντιμνημόνιο η παρανόηση ενισχύθηκε. Ορισμένες μηδενιστικές όψεις ενός αντιπολιτικού ρεύματος, που όντως μιλούσε εναντίον του πολιτικού συστήματος ισοπεδωτικά, ταυτιζόταν κάθε φορά με τον λεγόμενο αντισυστημισμό. Με την κριτική στους θεσμούς και στις κοινωνικές ανισότητες. Ενας τυφλός αντικοινοβουλευτισμός ή ακόμα και η αποδόμηση όλων των κεκτημένων της Μεταπολίτευσης – που είχε προφανώς μεγάλο θετικό αποτύπωμα στις κοινωνικές διεκδικήσεις και στη διεύρυνση των ελευθεριών – λεγόταν και λέγεται αντισυστημισμός. Σήμερα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Με αυτό ακριβώς το κριτήριο και με αυτήν ακριβώς την αυθαίρετη συχνά παραδοχή μετράμε τα κόμματα, τις πολιτικές και εκλογικές συμπεριφορές των πολιτών.
Φτάσαμε να περιγράφουμε τις πρόσφατες κλαδικές διεκδικήσεις αμυντικού τύπου των αγροτών ως αντισυστημικές ή τα μπλόκα τα οποία ανοιγόκλειναν και εν τέλει δεν δυσκόλεψαν τίποτα από αυτό που λέγεται συγκοινωνίες επίσης ως κάτι πολύ ριζοσπαστικό.
Προφανώς ένα μέρος του δημόσιου λόγου θεωρεί ότι συστημισμός είναι από την άλλη η τυφλή υποταγή, η προσήλωση και η συμφωνία με όλες τις κεντρικές αποφάσεις και με οτιδήποτε αφορά τη ζωή του πολίτη. Οριοθετεί δε τη μετοχή των πολιτών απλώς σε μια τύπου εκλογική Δημοκρατία. Αξιολογεί και περιγράφει ως αναχρονισμό κάθε συλλογική διεκδίκηση. Σύμμαχος στον νέο συντηρητισμό είναι αυτό το ρεύμα ανορθολογισμού, σκεπτικισμού για την επιστήμη και ταυτόχρονα αναθεώρησης της Ιστορίας ακόμη και με απολήξεις που φτάνουν σε νοσταλγία για την μοναρχία ή τη δικτατορία. Η συνύπαρξη νεοδεξιού λόγου με το ρεύμα των αρνητών της λογικής, δίνει έδαφος ώστε ορισμένοι υποδυόμενοι τους ορθολογιστές και τους φορείς της κανονικότητας να εξοστρακίζουν κάθε ριζοσπαστισμό σε τυφλό αντισυστημισμό και δη να θέτουν πιο επιτακτικά τα διλήμματα για χάος ή ασφάλεια. Μια ριζική επαναξιολόγηση των όρων θα πρέπει να είναι βασικό ζητούμενο σήμερα των δημοκρατικών δυνάμεων.
Αυτός, Αυτή, Αυτό: ΚύκλοιΟσο το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει στο συνέδριό του, θα αποσαφηνιστούν τα εσωτερικά του θέματα. Ας μην ξεχνάμε, η στήλη το έχει υποσημειώσει ξανά, πως το ιστορικό κόμμα της Μεταπολίτευσης δεν πάει απλώς προς συνέδριο αλλά και προς εθνικές κάλπες. Ενας νέος γύρος εσωστρέφειας θα το καταδίκαζε. Οι πρωτοβουλίες και οι προωθητικές κινήσεις, αν τις κάνει, είναι στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι διαδοχικοί κύκλοι προσχωρήσεων προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, έως και ακόμη δύο θα δούμε, είναι προφανές πως συνεργούν σε δύο επίπεδα: εσωτερικά του φτιάχνουν γραμμή άμυνας. Εξωτερικά μια εικόνα έστω μικρής εξωστρέφειας. Ιδωμεν.
#Hashtag: ΔίαυλοιΑς το πούμε εδώ καθαρά: Να μιλάμε με τους Τούρκους και να διατηρούμε διαύλους διαρκείς – βλέπε ΥΠΕΞ. Σε αυτή τη βάση, είναι θετικά λοιπόν τα χθεσινά στην Αγκυρα. Το χρειάζεται η χώρα μας αυτό το κλίμα και ακόμη περισσότερο είναι σε καλή βάση και οι προσδοκίες που από χθες υπάρχουν. Πάντα καραδοκεί, ας μην ξεχνούμε, ο ασύμμετρος αμερικανικός παράγοντας ενώ επίσης εδώ γύρω μια σειρά αναφλέξεων είναι σε κίνηση. Το όλο περιβάλλον έχει αποδομημένους διεθνείς θεσμούς, αναθεωρήσεις ένα σωρό, άξονες και αντιάξονες στα γεωπολιτικά αλλά και μια ΕΕ που μάλλον έχει χάσει έδαφος, για να το πούμε κάπως με επιείκεια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»
- Εξοργισμένοι συγγενείς θυμάτων του κλαμπ στο Κραν Μοντανά περίμεναν τους ιδιοκτήτες στην εισαγγελία της Σιόν: Σπρωξίματα, φωνές και δάκρυα
- Τσικνοπέμπτη: Ξέφρενος χορός σε Ερμού και Κοτζιά - Αναβίωσε το έθιμο των Κορδελάτων
- Νταλίκα έπιασε φωτιά στην Εθνική Οδό – Έβγαιναν καπνοί από τους πίσω τροχούς εν κινήσει
- Δελτία Ειδήσεων: Πρωτιά για Alpha – Χαμηλή επίδοση για ΑΝΤ1
- Θαλαμηγός διαλύθηκε στα βράχια στην Ελαφόνησο – Σώοι οι τέσσερις επιβάτες
- Παναγόπουλος: Δεν παραιτούμαι από πρόεδρος της ΓΣΕΕ - Ήταν όλα τιμολογημένα
- Νέος γρίφος Ζαχάροβα με αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια ως Ρώσο πολιτικό
- Ξέφρενος χορός σε πλατεία Κοτζιά και Ερμού για την Τσικνοπέμπτη, δείτε βίντεο
- Πρωτιά τηλεθέασης της ΕΡΤ στον Α’ Ημιτελικό του «Sing for Greece 2026»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Στο φως άγνωστη έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εμπλοκή οκτώ κυβερνητικών στελεχών – Ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές
- Ελαφόνησος: Θαλαμηγός καταστράφηκε ολοσχερώς σε βράχια – Επέβαιναν 4 Έλληνες (video)
- UEFA Champions League: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν την Τετάρτη (18/2) ζωντανά στο Mega
- Τόνος
- Ψηφιακή ταυτότητα για ηλεκτρολόγους στο gov.gr: Όλοι θα ξέρουν ποιος είναι νόμιμος
- Νίπα: Ο σπάνιος ιός με θνησιμότητα έως 75% – Τι λέει ο ΠΟΥ για την εξάπλωσή του
- Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τον ΟΦΗ – Ο Κόντης πανηγυρίζει στους ώμους οπαδών
- Γιάννης Στάνκογλου κατά Σμαραγδή: «Το χειρότερο είναι ότι με ξέρει – Ένας σκηνοθέτης χωρίς μνήμη»
- Μόλις 22 δώρα δήλωσαν για το 2025 τα μέλη της κυβέρνησης
- Βρέθηκε ο χαμένος τάφος του Ίβαρ του Ασπόνδυλου; Ο «Τύμβος του Βασιλιά» κρύβει το μυστικό των Βίκινγκ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αντισυστημισμός, αυτός ο δαίμονας
- Φόρος μεταβίβασης: Τι ισχύει στους κοινόχρηστους χώρους με 2 + 1 παραδείγματα
- Τα γαλάζια στρατόπεδα…
- Μεταξύ συναδέλφων
- Έφαγε «καβούρι – διάβολο» on camera και πέθανε – Τραγική κατάληξη για γνωστή food blogger
- Ψηφιακή ταυτότητα για ηλεκτρολόγους στο gov.gr: Όλοι θα ξέρουν ποιος είναι νόμιμος
- Μόλις 22 δώρα δήλωσαν για το 2025 τα μέλη της κυβέρνησης
- Π. Μαρινάκης για επεισόδιο με δημοσιογράφο: Μπαχαλάκηδες που ποντάρουν στο χάος υπάρχουν παντού
- Στο φως άγνωστη έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εμπλοκή οκτώ κυβερνητικών στελεχών – Ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές
- Βρέθηκε ο χαμένος τάφος του Ίβαρ του Ασπόνδυλου; Ο «Τύμβος του Βασιλιά» κρύβει το μυστικό των Βίκινγκ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Δήμος Χανίων στην κορυφή της καινοτομίας με 5 πανελλαδικές διακρίσεις στα Best City Awards 2026
- Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη – Πώς καθιερώθηκε το έθιμο
- Πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για θάνατο Α. Παπαληγούρα: Αποχαιρετώ έναν ευθύ και έντιμο άνθρωπο
- Μαρινάκης για επεισόδιο με δημοσιογράφο: Μαθήματα κράτους δικαίου δεν δεχόμαστε από αυτούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια
- Κραν Μοντανά: Συγγενείς θυμάτων λίντσαραν τους ιδιοκτήτες του μπαρ – «Θα το πληρώσετε»
- 98 ΑΔΤΕ Λέσβου: Καταγγελία για κλοπή καυσίμων σε στρατόπεδο
- Πειραιώς: Κεφάλαιο κίνησης με μειωμένο επιτόκιο για αγορά ζωοτροφών
- ΠΟΥ - Ιός Νίπα: πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα
- Τσικνοπέμπτη: Ξέφρενος χορός σε Ερμού και Κοτζιά – Τι είναι το έθιμο των Κορδελάτων που αναβίωσε



