Αλέξης Τσίπρας: «Πιστώνεται όλους τους λόγους για να αισθανόμαστε περήφανοι»

Με μια απόφαση που δεν την περίμεναν ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο, αιφνιδίασε τους συντρόφους του ο Αλέξης Τσίπρας που ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Η εκλογική ήττα όσο κι αν φαίνεται παράδοξο θα σημάνει την αρχή του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αναδιοργανωθούμε άμεσα, να μη χαθεί καμία μέρα. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας πλέον μία νέα περίοδο για την Κουμουνδούρου.

Παρών και την επόμενη μέρα

Μετά τις δηλώσεις του στο Ζάππειο, δρομολογούνται οι συνεδριάσεις οργάνων για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την εκλογή νέου προέδρου αλλά και προέδρου ΚΟ, διαδικασίες απαραίτητες προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί μετά την εκλογική ήττα και φυσικά χωρίς πλέον τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, που ωστόσο δηλώνει παρών στο κόμμα και για την επόμενη μέρα προκειμένου να εγγυηθεί την ενότητα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζουν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τα ηνία της οργάνωσης, αναγνωρίζοντάς του την προσφορά του στην πορεία του κόμματος που από το 3% έφτασε να γίνεται κυβέρνηση μέσα σε λίγα χρόνια κάνοντας λόγο για έναν κύκλο που κλείνει, αλλά αφήνει πλούσια παρακαταθήκη και πολλούς λόγους για να αισθάνονται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ περήφανα, ενώ εξάρουν το ήθος του και την αγωνιστικότητά του.

«Μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι»

Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει τη διάθεσή του να θέσει υποψηφιότητα, αν και η ονοματολογία έχει ξεκινήσει όπως είναι αναμενόμενο στα ΜΜΕ, και όλοι όσοι μιλούν δημόσια απευθύνουν κάλεσμα ενότητας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει γρήγορα να αντεπεξέλθει στον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και των ευρωεκλογών.

«Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες» αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει:

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρας από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει με ανάρτησή του στο twitter, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνειας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση» καταλήγει.

Ό,τι θετικό πετύχαμε έχει τη δική του σφραγίδα

O Γιάννης Δραγασάκης που έχει στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και πολλά χρόνια τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και πολιτικά, με μια ανάρτησή του θυμίζει τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 20 περίπου χρόνια, ως ένα συλλογικό εγχείρημα για την Αριστερά και τη χώρα ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίστηκε όσο κανείς μαζί του.

«Στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης στην Ελλάδα & το εξωτερικό. Έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αριστεράς στους πιο δύσκολους καιρούς της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Και κατόρθωσε από τη χρεοκοπία να την οδηγήσει το 2018 έξω από τα μνημόνια, επαναφέροντάς τη σε ομαλές συνθήκες.

Ό,τι θετικό πετύχαμε & στην αντιπολίτευση & στην κυβέρνηση έχει τη δική του σφραγίδα».

«Πολλοί αναρωτιούνται, και τώρα τι», σημειώνει και απαντά ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει πίσω.

«Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η ανασυγκρότηση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει και πάλι η προοδευτική πλειοψηφική έκφραση της κοινωνίας» ενώ καλεί και αυτός σε ενότητα αλλά και ανοιχτό και πειθαρχημένο διάλογο.

Το μήνυμά του αποτελεί παρακαταθήκη ενότητας και προοπτικής

Μήνυμα ενότητας και από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που σημειώνει ότι «το σημερινό μήνυμα του Αλέξη αποτελεί παρακαταθήκη ενότητας και προοπτικής, για το παρόν και το μέλλον».

Όσα σημαντικά πετύχαμε τα τελευταία 15 χρόνια, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μας κάνουν υπερήφανους. Και τα πιστώνεται πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας. Το σημερινό μήνυμα του Αλέξη, αποτελεί παρακαταθήκη ενότητας και προοπτικής, για το παρόν και το μέλλον.

Και για αυτό μας κάνει διπλά υπερήφανους. Όλες και όλοι μαζί! Με σχέδιο, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ήθος, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά για την ανασυγκρότηση!

«Για γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο» έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης. «Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα».

Γενναία απόφαση

Η Ρένα Δούρου μίλησε στο Live News και στο MEGA σχολιάζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πάντα πλήρως την ευθύνη, ενώ εκτίμησε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα τρέξει να μπει στη θέση του.

«Δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρεί πως μπορεί να τρέξει για να μπει στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και σε αυτό που μας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα δεν υπάρχει κάποιος όχι γατί κρύβεσαι αλλά γιατί ακούσαμε πολύ σοβαρά αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

Η ίδια ανέφερε ακόμα: «Δεν το γνωρίζαμε(σ.σ πως θα παραιτηθεί) και τώρα που είμαστε πιο ψύχραιμοι θα δούμε πως η απόφασή του Αλέξη Τσίπρα είναι μια γενναία απόφαση, η οποία είχε προδιαγραφεί στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής. Εάν κάποιος ήθελε να τον ακούσει, θα το καταλάβαινε.

Είναι μία απόφαση που δείχνει το μέγεθος του ανδρός και είναι μία απόφαση που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει πάντα πλήρως την ευθύνη».

«Είναι ανθρώπινες στιγμές αυτές, που μας γεμίζουν θλίψη και δε νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια πολύ γενναία απόφαση, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθηση. Πήρε μια απόφαση που τον τιμά», είπε Νίκος Φαραντούρης στενός συνεργάτης του Τσίπρα και ένας από τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν στο Ζάππειο.

Μιλώντας στο MEGA ανέφερε: «Σε αυτές τις στιγμές είναι ανθρώπινο, άνθρωποι που συνδέθηκαν μαζί του να είναι δίπλα του. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός του ότι θα μας λείψει, δε θα μας λείψει το επόμενο χρονικό διάστημα στα πολιτικά πράγματα που τόπου, το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, γιατί γνωρίζω ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα δεν εξαντλείται στη θητεία του ως πρωθυπουργού ή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Έχει μάθει στα δύσκολα»

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μάθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Να αναλογιστούμε το ποιόν του ανδρός. Ξεκίνησε από ταπεινά και έφτασε ψηλά χωρίς να είναι προϊόν οικογενειοκρατίας και διαπλοκής. Πίστεψε σε ιδέες και μπόρεσε να τις μεταδώσει με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει.

Αυτές οι ιδέες τον έφτασαν να ηγηθεί ενός κόμματος κυβερνητικού και να αναλάβει και τα ηνία της χώρας (…) Το εκλογικό σύστημα ηττήθηκε, οι ιδέες δεν ηττήθηκαν», είπε και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην ιστορική του διαδρομή και υπό αρκετά δύσκολες και δυσκολότερες συνθήκες, ότι μείνει ενωνόμενος παρά το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σκάφος».

Keywords
Τυχαία Θέματα